2016 var et spennende år. Jeg møtte blant andre Magnus Carlsen, Ashley Graham, Jimmy Wales og New York.

Mirador de ulia musling-ansjos
En hyllest til muslingen, heter retten vi spiste på Mirador de Ulía i San Sebastián nord i Spania.

San Sebastián

Den vesle byen nordvest i Spania har flere Michelinstjernerestauranter per kvadratmeter enn Oslo har Rema 1000-butikker. Minst. Her vandret vi fra bar til bar og spiste pintxos, baskernes svar på tapas, og drakk txacoli-vin. Når vi ble sultne (særlig) sjekket vi inn på restaurant og ba om en tiretters. Vi måtte bestille to seter hver på flyet hjem igjen.

Les om hvordan det er å spise på restaurant med Michelin-stjerne her »»

 

Inga-pels-parma
Polyester lages av petroleum og produseres ofte av underbetalte arbeidere. Da kan en brukt pels være et miljøvennlig og menneskevennlig alternativ. På Mercanteinfiera finner du mange pelsforretninger.

Shopping og skinke i Parma, Italia


Parma er hovedsetet for skinke og parmesan i Italia. Og ikke minst for shopping av det fine slaget. Jeg dro på vintagemarkedet Mercanteinfiera og selvsagt noen kilo skinke og ost. Godt jeg tok den store kofferten.

Les om vintagemarkedet Mercanteinfiera her »» 

Hijab, nei takk!

Våren 2016 åpnet Air France rute til Iran. De ansatte ble pålagt å bruke hijab. Dette syntes de ikke noe om. Ikke jeg heller. Jeg skrev derfor en post om hvor urettferdig påbud om religiøse plagg er, og hvordan et påbud vil kunne påvirke arbeidsdagen min. Posten ble plukket av Nettavisen og den innvandrerdrevne avisen Utrop.

Nei til hijab på reise »» 

Tapas og tur Málaga, Spania

I mai møtte jeg Vibe i Málaga. Vi laget en video om hvordan spise tapas. Og så vandret jeg langs den vakre fjellstien El caminito del rey »»

Celebriteter

Noe av det fineste med yrket mitt, er at jeg får tilgang til spennende mennesker. Slik var det i år også.

I mai møtte jeg grunnleggeren av Wikipedia, Jimmy Wales, i Oslo. Jeg fikk spurt ham om hvor pålitelig Wikipedia egentlig er (veldig faktisk, viser undersøkelsene) og om hva han nå driver med. Du kan lese saken om Mr Wikipedia i Scandinaviantraveler.com »»

Scandinavian-Traveler-desember,-2016-Jimmy-Wales-oppslag
Jeg møtte Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales på oppdrag for Scandinavian Traveler. Faksimile fra Scandinavian Traveler, desember, 2016.

Espen Holmboe Bang og norske kokkemestere

I 2016 begynte jeg å jobbe for fagmagasinet Kjøkkensjefen, som gis ut av Norges kokkemesteres landsforening. Det har gitt meg en unik mulighet til å stikke nesen min inn på kjøkkener over hele landet. Og hva er vel mer spennende enn å lære om og skrive om mat? Kokk Espen Holmboe Bang på stjernerestauranten Maaemo og kaptein Christer Rødseth på det norske juniorkokkelandslaget er bare to av dem jeg har hatt den store glede av å møte så langt.

Kjøkkensjefen-Espen-Holmboe-Bang
I sommer møte Esben Holmboe Bang på Maaemo på oppdrag for fagmagasinet Kjøkkensjefen. Faksimile fra Kjøkkensjefen nr 2, 2016

Insekter, nam!

Insekter er fornuftig å spise. Det både smaker godt og inneholder mye protein, sa kokk Sebastian Engh, da jeg møtte ham. Han er en meget dyktig kokk som  opprinnelig kommer fra Thailand. Der jaktet han på gresshopper som barn. Da jeg intervjuet ham for Kjøkkensjefen i høst, fikk jeg smake sprøstekte sirisser. Det smakte neste som reker.

siriss
Blansjerte og sprøstekte sirisser til lunsj.

Ashley Graham og luksus i London

I sommer spurte KK og Henne om jeg kunne intervjue modell Ashley Graham i London. Hvem kan si nei til et sånt oppdrag? Ikke jeg, hvert fall. Jeg møtte modellen på fotoshoot, les saken på KK.no. Samtidig bodde vi på det samme luksuriøse hotellet Me i Covent Garden.

Hotel Me får seks gullkofferter i Bortebest.no-test»»

KK-38-2016-Ashley-Graham-oppslag
Vakre Ashley Graham har hatt et fantastisk år. Her fra fotoshoot i London. Faksimile fra KK nr 38-2016.

Magnus Carlsen

Jeg hadde sommerfugler i magen da jeg møtte Magnus Carlsen i høst. Jeg kan nemlig ingenting om sjakk. Heldigvis vant Vibeke en sjakkpris som tolvåring og hun hjalp meg med å formulere relevante spørsmål. Intervjuet gikk kjempebra og ble publisert i SAS’ Scandinavian Traveler, hvor jeg jobber som webredaktør.

Vibeke har en date med Magnus Carlsen »»

Scandinavian-Traveler-november,-2016-Magnus-Carlsen-oppslag
Magnus Carlsen har lansert en ny app, Play Magnus. Faksimile fra Scandinavian Traveler, november, 2016.

 

New York, New York

Denne byen er min store kjærlighet og jeg har reist dit hvert år – noen ganger to ganger per år – i snart ti år. I høst dro vi på guidet tur i hip hopens vugge, Harlem og Bronx. Grandmaster Caz, som i sin tid, laget Hip Hop Delight, ledet turen. Wow, for en dag!

Les om Hush Tours her»»

Scandinavian-Traveler-desember-Grand-Hotel
Lekre Grand Hotel omtalt i SAS Scandinavian Travelers desemberutgave.

Grand Hotell, Oslo

Grand Hotel i Oslo stod i år klar etter en større oppgradering. Rommene er blitt færre, men større. Det gamle utrendy Oslo vest-preget med dekksgulv og messing, er erstattet med lettere og mer kontinentale interiører. Jeg var på inspeksjon for SAS’ inflightmagasin, Scandinavian Traveler. Ble det ikke hotellet fint?

KK-45-2016-Zineb-El-Rhazoui-oppslag
Faksimile fra KK nr 45-2016.

 

Zineb El Rhazoui

Det er straks to år siden Charlie Hebdos lokaler i Paris ble angrepet av terrorister. Zineb El Rhazoui var et av hovedmålene. Hun er en venstreorientert ateist fra Marokko som har studert religion og som jobbet som religionsekspert i redaksjonen. Men hun var i Casablanca, Marokko, akkurat den dagen. Men om hun reddet livet, så mistet hun venner og kolleger i anslaget og i dag lever hun under streng beskyttelse.

– Jeg er den kvinnen i Frankrike med høyest beskyttelse, fortalte hun meg.

Les om Zineb El Rhazoui her »» 

Barcelonas ytterpunkter

Inga-Girona
Girona i november, 2016.

Middelhavets rosa ettermiddager og lette livsstil slutter aldri å fascinere meg. I høst dro jeg på rundtur med det spanske turistkontoret til Barcelona og småbyene Girona, Peratallada, Púbol og Llafranc.

Les mine tips til Barcelona i Scandinavian Traveler »»

Flere saker fra denne reisen vil bli publisert våren, 2017.

Bortebest.no omtalt i pressen

Bortebest.no har fått mye hederlig omtale av våre kolleger i pressen også i år. Vi har snakket om reise i blant annet TV 2 og i avis og magasin.

Se hva pressen skriver om oss her»»