Ekstremsport for reddharer i Camino del rey

Caminito-del-rey-bro-elv-1050-IRH
Høyt henger broa, men her er det ingen grunn til å være verken sur eller redd.
Har du høydeskrekk og er svak til bens? Gled deg! Verdens farligste tursti, Caminito del rey, er nå oppgradert, og du kan få en vill og luftig naturopplevelse rett ved Malaga.

Jeg er like sporty som en chihuahua: jeg fryser ved 17 grader eller lavere, blir svimmel i vindeltrapper og er generelt nevrotisk. Det mest gærne jeg kan tenke meg å gjøre utendørs er å gå på holka ned til bussholdeplassen i januar. Så da jeg ble invitert med på tur over Camino del rey, en sti som er bygget langs loddrette fjellvegger mer enn hundre meter over bakken, i Chorro nordvest for Málaga, sa jeg selvsagt nei.

Stien, eller krydderhyllen, ble bygget rundt 1901 og var ment å skulle brukes av arbeidere som førte tilsyn med stedets vannkraftverk. Det sies at flere av anleggsarbeiderne som bygget veien var dødsdømte fanger. Stien ble åpnet av kong Alfonso XII, derav det fasjonable navnet, og har siden blitt kåret til verdens farligste tursti. Særlig etter at deler av de mindre enn en meter smale stiene smuldret opp. Flere mennesker har dødd i området.

Selvsagt ville jeg ikke dra.

Denne videoen fra 2012 viser hvilken forfatning Caminito del rey var i.

Å si nei til denne turen innebærer  å gå glipp av de røffe kalksteinsfjellene og den raffe turkise Guadalhorce-elven som baner seg gjennom kløfta, noen steder rolig, andre stenger i ville kast. Det kan minne litt om Grand Canyon, sa noen andre. Det var ganske naturlig at de som er avhengige av adrenalin søkte seg hit, her var det jo like farlig som latterlig vakkert. Men etter at fire mennesker stupte i døden herfra i 2010, bestemte myndighetene seg for å sette området i stand. Det ble satt av noen millioner euro til oppussing. I 2015 stod splitter nye Caminito del rey klar med en boardwalk som ville fått beachwalken i Venice Beach til å bli grønn av misunnelse.

Se flere bilder og videoer fra turen på Bortebest.no Instagram-konto

 

Der stien før kunne smuldre opp under bena til sinnsyke risikosportentusiaster, er veien belagt med solide planker støttet opp av solide bjelker. Langs ruta er det rekkverk og gjerder som folk kan holde seg i. Og det hele i den opprinnelige galmannsruten fra 1900-tallet. De spanske ingeniørene har laget et mesterverk. Da den nye oppgraderte ruten ble åpnet i fjor, åpnet de et stykke vill natur for folk som vil leve. Ja, for de som til og med er pinglete og dårlige til bens. Og naturen er på ingen måte mindre dramatisk. Tvert imot. Du er høyt oppe i fjellene med bare nitrogen og oksygen under bena. Og hengebroen over kløfta gynger når du går, som om den understreker at du nå er 100 meter oppe i lufta uten annen beskyttelse enn en påbudt hjelm.

Derfor var jeg glad jeg til slutt lot meg overtale til å gå Caminito del rey.

24 timer i Málaga med Vibeke

Caminito del Rey
Caminito del rey er cirka 7,7 kilometer lang. Legg til cirka 2,5 kilometers vandring for å komme opp til den. Foto: Kozzmen/Flickr

Reisefakta 

  • Caminito del rey er cirka 7,7 kilometer lang. Den nye «boardwalken» kan forseres av alle som kan gå. Det er ingen bratte stigninger. Imidlertid er det umulig å komme seg fram med rullestol, rullator og krykker.
  • Du kommer deg lett med fra alle steder i Andalucía, som Málaga, til Chorro. Det går også tog fra Sevilla og Málaga til El Chorro. Se informasjon her.
  • Det koster 10 euro per person å gå ruten. Folk slippes inn puljevis og det er vakter langs ruten.
  • Ruten stenges dersom det er dårlig vær.
  • Nett: www.caminitodelrey.info


Koder fra historien
, , , ,
More from Inga Ragnhild Holst

Kulturkjerringenes hevn

I forrige uke skrev Bortebest.no-skribent Tone Solberg om de såkalte kulturkjerringene. Altså...
Les mer