Pressetur

Jeg er like sporty som en chihuahua: jeg fryser ved 17 grader eller lavere, blir svimmel i vindeltrapper og er generelt nevrotisk. Det mest gærne jeg kan tenke meg å gjøre utendørs er å gå på holka ned til bussholdeplassen i januar. Så da jeg ble invitert med på tur over Camino del rey, en sti som er bygget langs loddrette fjellvegger mer enn hundre meter over bakken, i Chorro nordvest for Málaga, sa jeg selvsagt nei.

Caminito del Rey vandring Spania
Guadalhorce-elven blir til hvitt skum nederst i juvet.

Galmannsrute

Stien, eller la meg kalle den krydderhyllen, ble bygget rundt 1901 og var ment å skulle brukes av arbeidere som førte tilsyn med stedets vannkraftverk. Det sies at flere av anleggsarbeiderne som bygget veien var dødsdømte fanger. Stien ble åpnet av kong Alfonso XII, derav det fasjonable navnet Caminito del Rey, som betyr Kongens lille sti. Den har siden blitt kåret til verdens farligste tursti. Særlig etter at deler av de mindre enn en meter smale stiene smuldret opp. Flere mennesker har dødd i området.

Selvsagt ville jeg ikke dra.

Denne videoen fra 2012 viser hvilken elendig forfatning Caminito del Rey var i før restaureringen begynte.

 

Spanias Grand Canyon

Men å si nei til denne turen betyr  å gå glipp av de røffe kalksteinsfjellene og den turkise Guadalhorce-elven som baner seg gjennom kløfta. Noen steder rolig, andre stenger i ville kast. Det kan minne litt om Grand Canyon, overhørte jeg noen si på veien. Det er derfor ikke rart at de som er avhengige av adrenalin søkte seg hit. Her var det jo like farlig som latterlig vakkert. Men det var før fire mennesker stupte i døden i 2010, og etter at myndighetene seg for å sette området i stand. Det ble satt av noen millioner euro til oppussing, og i 2015 stod splitter nye Caminito del rey klar. Med ny og trygg boardwalk.

Caminito del Rey vandring
En av de gamle broene står fortsatt intakt, men er ikke tilgjengelig fra den nye stien.

Ekstremsport? Neida!

Der stien før kunne smuldre opp under bena til sinnsyke risikosportentusiaster, er veien i dag belagt med brede planker støttet opp av solide bjelker. Langs ruta er det rekkverk og gjerder som man kan holde seg i. Og det hele i den opprinnelige galmannsruten fra 1900-tallet. De spanske ingeniørene har laget et mesterverk. Da den nye oppgraderte ruten ble åpnet, ga de folk tilgang til et stykke vill natur der du føler deg levende. Ja, også de som er pinglete og dårlige til bens finner seg til rette.

Her er vi høyt oppe i fjellene med bare nitrogen og oksygen under bena. Og hengebroen over kløfta gynger når du går, som om den understreker at du nå er 100 meter oppe i lufta uten annen beskyttelse enn en påbudt hjelm.

Derfor var jeg glad jeg til slutt lot meg overtale til å gå Caminito del Rey.

24 timer i Málaga med Vibeke

Caminito del Rey
Caminito del rey er cirka 7,7 kilometer lang. Legg til cirka 2,5 kilometers vandring for å komme opp til den. Foto: Kozzmen/Flickr

Reisefakta 

  • Caminito del rey er cirka 7,7 kilometer lang. Den nye «boardwalken» kan forseres av alle som kan gå. Det er ingen bratte stigninger. Imidlertid er det umulig å komme seg fram med rullestol, rullator og krykker.
  • Du kommer deg lett med fra alle steder i Andalucía, som Málaga, til Chorro. Det går også tog fra Sevilla og Málaga til El Chorro. Se informasjon her.
  • Det koster 10 euro per person å gå ruten. Folk slippes inn puljevis og det er vakter langs ruten. Vil du delta på guidet tur, koster det 18 euro.
  • Ruten stenges dersom det er dårlig vær.
  • Nett: www.caminitodelrey.info
Bortebest var invitert til Malaga av Det spanske turistkontoret, men innlegget er ikke en betalt annonse. 
På slike turer står deltakerne fritt til å skrive det måtte ønske etter reisen, uten føringer fra arrangør.