Vi i Bortebest.no følger ikke andre kristne regler enn «When in Rome, do as the Romans». Men vi er ikke fundamentalister, og det finnes gode grunner til å avvike fra regelen. Det har Air France delvis gjort etter at de nylig åpnet flyrute mellom Frankrike og Iran. Det kvinnelige personalet på ruten ble pålagt å bruke skjerf på hodet når de går ut av flyet. Men flyvertinnene nektet. Etter press fra fagforeningene har Air France gitt sitt personale rett til å si nei til å fly denne strekningen.

Å være kvinne og fritt vilt

Hurra for universelle menneskerettigheter

Inga Ragnhild Holst
På reise i Jordan. Svalt og tekkelig kledd og med håret flagrende.

Det kristne uttrykket skal ha oppstått da Sankt Augustin ankom Milano. Han var forvirret over at folk i Milano ikke fastet på lørdager. Han henvendte seg til den eldre Ambrosius, biskopen av Milano, som svarte at han burde følge skikken til kirken på det stedet han er. Dette var altså 387 år e.Kr.

Det er en regel, som i moderne forstand, stort sett skaper mellommenneskelig fordragelighet. Men vi har siden den tid fått gode kunnskap om at jorda mest sannsynlig ikke ble skapt av noen gud. Karbondatering gjør at vi kan beregne alderen på organisk materiale. Og vi har til fått universelle menneskerettigheter. De sikrer alle menneskers rett til å praktisere sin tro, til fritt gi uttrykk for sine meninger og søke opplysning. Men dette gjelder ikke alle land i verden, som Iran, der kvinner siden den islamske revolusjonen i 1979, har vært nødt til å dekke hodet før de går ut døren. Menn derimot, kan gå stort sett som de vil i praktiske klær som de kan bevege seg i.

Slik takler du tafsing

Kvinnediskriminerende

[dropcap letter=»V»]i som har levd av å farte jorda rundt, har vært opptatt av temaet. Fordi det handler om oss. Her hjemme kjemper vi for jenters og gutters rett til å kle seg som de vil og etter overbevisning. Ute i verden ønsker vi å arbeide under trygge forhold og kunne legge oss på bakken eller klatre opp i et tre for å ta nøyaktig det bildet avisen eller magasinet vi jobber for, krever. Det er umulig med lange klær og skjerf. Derfor støtter vi Air France-personalet i denne saken. Noe annet vil være et knefall for et system basert på ideer fra like etter jernalderen som diskriminerer kvinner, ideer som hindrer dem i å leve gode liv. Et godt liv innebærer mulighet til å leve, tenke og tro etter overbevisning, akkurat slik vi vil at våre døtre skal ha det . Vi mener Air France kan strekke seg enda lenger og kreve å fritt leide for sitt kvinnelige personal. Eller følge Michelle Obamas eksempel under sitt besøk i Saudi-Arabia: hun dekket ikke håret.

Vi er nemlig ikke liberale eller tolerante når vi imøtekommer diskriminerende påbud. Gjør vi det er vi kun tolerante overfor en veldig dårlig idé.

Tunisias varme hjerte