Sanselig mat i San Sebastián

Mirador de Ulia rekecarpaccio 1050
Mirador de Ulía startet elegant med rekecarpaccio.

Min flotte, snille kjæreste er som førtiåringer flest. Han har huset fylt av leker, han elsker god mat og er blitt litt bortskjemt. Så når han nå fylte et halvt århundre, tenkte jeg å gi ham noe som man ikke får hver dag. Et ellevilt, overdådig måltid i fjorten etapper han aldri kommer til å glemme. Og som han kan skryte av på kantina på jobben. Da var det bare å bestille bord på restaurant Mirador de Ulía i San Sebastián. Restauranten har én michelinstjerne.

VIBEKE: På jobb i San Sebastián

Rosario-og-Inga

Bursdagsbarnselfie i San Sebastián.

Mirador-de-ulia-utsikt-til-la-concha

Utsikt til San Sebastians bystrand, La concha fra bursdagsbord på Mirador de Ulía.

Mirador-de-Ulia-vino-txacolina

Vi åpnet måltidet med en baskisk spesialitet: en perlende, tørr hvitvin som kalles txacolin. Den har blitt vår nye favoritt.

Sanselig mat

San Sebastian ligger på atlanterhavskysten noen mil unna Biarritz i Frankrike. Ingen andre steder i verden er det flere restauranter med tre michelinstjerner per kvadratmeter enn her. San Sebastián har tre restauranter med tre stjerner, det til tross for at byen ikke er større enn Trondheim. Til sammenligning: Oslo har ingen restauranter med tre stjerner – og Trondheim må nøye seg med stjernene på himmelen.

En såkalt menú  degustación, altså en smaksmeny, koster cirka 100 euro per person, en vinpakke med passende viner koster 75 euro per person. Mirador betyr utkikkspunkt og med i menyen, får du en rå utsikt over bystranda, La Concha, byen og dalstroka utafor. Ja, det var som om vi kunne se til Irland. Bursdagsbarnet fikk også premiebordet ytterst i lokalet med panoramautsikt.

Så var’e fest. Et ball for tungen og kjærlighetsfilm for øyet. Eller som å vandre på et kunstgalleri i smak? Som et maleri av Picasso i form av nye smak, duft og utspekulerte konsistenser?

Smaksmeny på Mirador de Ulía

Ved ankomst kom en kurv med spanske smaker i sprø flak: skinke, potet og tang med en syrlig aperitiff med lime og brandy. Sprettent. Alle i San Sebastián vedkjenner seg den spanske arven med potet og skinke, men ingen vil servere den sånn som man, måtte Gud forby, i Málaga. Deretter: rekecarpaccio med urter og brødsmuler (oppslagsfoto).

Mirador-de-Ulia-østers-800

Østers med et løft.

Østers på en seng brød og finsnittede grønnsaker toppet med skum av vin. Nesten som pastisj av en pintxo, baskernes luksuriøse utgave av tapas.

Mirador-de-Ulia-Panacotta-av-kongekrabbe-med-wakame-pasta

Panacotta av kongekrabbe.

Panacotta av kongekrabbe med svart wakame-pasta og kaviar.

Mirador-de-ulia-musling-ansjos

En hyllest til muslingen, heter denne retten.

Musling med eggeplomme, fiskekraft og ansjos. Som om Gaugin hadde hentet fram penslene på kjøkkenet. På tungen: som å bade på stranden om sommeren.

mirador-de-ulia-artisjokk-800

Artisjokk med pinjekjerner og svart hvitløk.

Artisjokk med pinjer og svart hvitløk. Deretter kom en skål bouillabaisse.

Mirador-de-ulia

Edelkrabbe

Etter en skål boillabaisse kom en en rett med edelkrabbe i kjøttkraft med marg, sopp og karri.

Mirador-de-ulia-fisk-800

Mirador de Ulías fiskerett.

Et røft, men mørt stykke fisk.

 

Mirador-de-Ulia-pære-i-sider

En sødmefull kule is i alkoholholdig sider.

Venterett i form av pære i sider til å rense munnen før kjøttretten.

mirador-de-ulia-and-800

And med epler.

And bakt på lav temperatur med mandelpraliner, glassert eple og solsikkefrø.

mirador-de-ulia-pre-dessert

Pre postre.

Fordessert i form av en syrlig pannacotta og et yppig bringebær.

 

mirador-de-ulia-dessert

Osten kom som is.

Ostecarpaccio, tørkede blåbær, epleskum og osteiskrem. Vi satte et lokk på vår tilfredshet med konfekt og kaffe.

Etterpå tumlet vi avgårde til en «siesta» på hotellet.

Nett: www.miradordeulia.es

Inga Ragnhild Holst

Oppdragsgivere: Har skrevet for cirka 40 magasiner og aviser, blant annet VG, Hjemmet, NTB Tema, Dagbladet Magasinet, A-magasinet, Dagsavisen, Henne, Kamille, DinSide og mexicanske Gatopardo. Jeg har vært bidragsyter i kokeboken Folk og mat, og i 2014 har jeg bidratt på kokk Ørjan Johannessens kokebok, Min mat.

Favorittsted: New York. Jeg elsker energien. De mange entreprenørene inspirerer meg. Det beste er likevel at jeg kan danse salsa med cubanerne på et hjørne og spise thaisuppe på det neste.

Beste reiseminne: Å kjøre i Sør-Amerika. Trafikkbildet er tidvis loco. Det beste er når vi har fått bilder og intervjuer på harddisken og kan ta en øl, enten det er i landsby i Amazonas eller i en storby som Bogotá, og snakke om dagens opplevelser.

Verste reiseminne: Da min sønn som da var 12 år og jeg ble anholdt av politiet Cuba. Vi ble holdt på politistasjonen noen timer og politiet ville blant annet “fjerne filmen” i kameraet.

[email protected]

Gode debatter er verdifulle. Vi ønsker oss en saklig debatt, og har ikke rom for hets, sjikane eller andre former for netthat. Bortebest fjerner innlegg som vi ikke føler hører hjemme i det offentlige rom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *