Sanselig mat i San Sebastián

Mirador de Ulia rekecarpaccio 1050
Mirador de Ulía startet elegant med rekecarpaccio.
Hadde Pablo Picasso laget mat, ville den ha smakt som måltidet vi spiste på Mirador de Ulía i San Sebastián. Sånn foregår et Michelinmåltid.

Min flotte, snille kjæreste er som førtiåringer flest. Han har huset fylt av leker, han elsker god mat og er blitt litt bortskjemt. Så når han nå fylte et halvt århundre, tenkte jeg å gi ham noe som man ikke får hver dag. Et ellevilt, overdådig måltid i fjorten etapper han aldri kommer til å glemme. Og som han kan skryte av på kantina på jobben. Da var det bare å bestille bord på restaurant Mirador de Ulía i San Sebastián. Restauranten har én michelinstjerne.

VIBEKE: På jobb i San Sebastián

Rosario-og-Inga
Bursdagsbarnselfie i San Sebastián.
Mirador-de-ulia-utsikt-til-la-concha
Utsikt til San Sebastians bystrand, La concha fra bursdagsbord på Mirador de Ulía.
Mirador-de-Ulia-vino-txacolina
Vi åpnet måltidet med en baskisk spesialitet: en perlende, tørr hvitvin som kalles txacolin. Den har blitt vår nye favoritt.

Sanselig mat

San Sebastian ligger på atlanterhavskysten noen mil unna Biarritz i Frankrike. Ingen andre steder i verden er det flere restauranter med tre michelinstjerner per kvadratmeter enn her. San Sebastián har tre restauranter med tre stjerner, det til tross for at byen ikke er større enn Trondheim. Til sammenligning: Oslo har ingen restauranter med tre stjerner – og Trondheim må nøye seg med stjernene på himmelen.

En såkalt menú  degustación, altså en smaksmeny, koster cirka 100 euro per person, en vinpakke med passende viner koster 75 euro per person. Mirador betyr utkikkspunkt og med i menyen, får du en rå utsikt over bystranda, La Concha, byen og dalstroka utafor. Ja, det var som om vi kunne se til Irland. Bursdagsbarnet fikk også premiebordet ytterst i lokalet med panoramautsikt.

Så var’e fest. Et ball for tungen og kjærlighetsfilm for øyet. Eller som å vandre på et kunstgalleri i smak? Som et maleri av Picasso i form av nye smak, duft og utspekulerte konsistenser?

Smaksmeny på Mirador de Ulía

Ved ankomst kom en kurv med spanske smaker i sprø flak: skinke, potet og tang med en syrlig aperitiff med lime og brandy. Sprettent. Alle i San Sebastián vedkjenner seg den spanske arven med potet og skinke, men ingen vil servere den sånn som man, måtte Gud forby, i Málaga. Deretter: rekecarpaccio med urter og brødsmuler (oppslagsfoto).

Mirador-de-Ulia-østers-800
Østers med et løft.

Østers på en seng brød og finsnittede grønnsaker toppet med skum av vin. Nesten som pastisj av en pintxo, baskernes luksuriøse utgave av tapas.

Mirador-de-Ulia-Panacotta-av-kongekrabbe-med-wakame-pasta
Panacotta av kongekrabbe.

Panacotta av kongekrabbe med svart wakame-pasta og kaviar.

Mirador-de-ulia-musling-ansjos
En hyllest til muslingen, heter denne retten.

Musling med eggeplomme, fiskekraft og ansjos. Som om Gaugin hadde hentet fram penslene på kjøkkenet. På tungen: som å bade på stranden om sommeren.

mirador-de-ulia-artisjokk-800
Artisjokk med pinjekjerner og svart hvitløk.

Artisjokk med pinjer og svart hvitløk. Deretter kom en skål bouillabaisse.

Mirador-de-ulia
Edelkrabbe

Etter en skål boillabaisse kom en en rett med edelkrabbe i kjøttkraft med marg, sopp og karri.

Mirador-de-ulia-fisk-800
Mirador de Ulías fiskerett.

Et røft, men mørt stykke fisk.

 

Mirador-de-Ulia-pære-i-sider
En sødmefull kule is i alkoholholdig sider.

Venterett i form av pære i sider til å rense munnen før kjøttretten.

mirador-de-ulia-and-800
And med epler.

And bakt på lav temperatur med mandelpraliner, glassert eple og solsikkefrø.

mirador-de-ulia-pre-dessert
Pre postre.

Fordessert i form av en syrlig pannacotta og et yppig bringebær.

 

mirador-de-ulia-dessert
Osten kom som is.

Ostecarpaccio, tørkede blåbær, epleskum og osteiskrem. Vi satte et lokk på vår tilfredshet med konfekt og kaffe.

Etterpå tumlet vi avgårde til en «siesta» på hotellet.

Nett: www.miradordeulia.es

Inga Ragnhild Holst

Oppdragsgivere: Har skrevet for cirka 40 magasiner og aviser, blant annet VG, Hjemmet, NTB Tema, Dagbladet Magasinet, A-magasinet, Dagsavisen, Henne, Kamille, DinSide og mexicanske Gatopardo. Jeg har vært bidragsyter i kokeboken Folk og mat, og i 2014 har jeg bidratt på kokk Ørjan Johannessens kokebok, Min mat.

Favorittsted: New York. Jeg elsker energien. De mange entreprenørene inspirerer meg. Det beste er likevel at jeg kan danse salsa med cubanerne på et hjørne og spise thaisuppe på det neste.

Beste reiseminne: Å kjøre i Sør-Amerika. Trafikkbildet er tidvis loco. Det beste er når vi har fått bilder og intervjuer på harddisken og kan ta en øl, enten det er i landsby i Amazonas eller i en storby som Bogotá, og snakke om dagens opplevelser.

Verste reiseminne: Da min sønn som da var 12 år og jeg ble anholdt av politiet Cuba. Vi ble holdt på politistasjonen noen timer og politiet ville blant annet “fjerne filmen” i kameraet.

[email protected]

Tags from the story
, , ,
Mer fra Inga Ragnhild Holst

Kule ting å gjøre i Hyères-les-Palmiers

Hyères-les-Palmiers ligger midt mellom Marseille og Nice. Her spiser du godt -...
Les Mer