Samarbeid med det tyske turistkontoret

Frankfurt er en liten storby som passer perfekt for jentetur! En overraskende miks av historie og skyskrapere. Her er 36 timer du aldri vil glemme.

Kjær by har mange navn: Frankfurt sammenlignes ofte med Manhattan på grunn av skylinen, og ettersom elven Main renner gjennom byen, får den kallenavnet Mainhattan. Eller Bankfurt, ettersom Europabanken ligger her.

Frankfurt – en feminin by

Skyskraperne gir Frankfurt enn fallos-preget skyline, men Tysklands femte største by har likevel en myk undertone. La meg forklare. Vi dro på jentetur til Frankfurt, og var opptatte av å reise så grønt som mulig. Derfor sjekket vi inn på Hotel Villa Orange, som er byens eneste sertifiserte bio-hotell. Her er sengetøyet laget av organisk bomull, elektrisiteten genereres av fornybar energi og på badet finner du allergivennlige toalettsaker som ikke er testet på dyr. Frokostbufféten bugner av kortreiste, økologiske godsaker. Som solskinnsegg fra en gård i nærheten, og den beste vaniljeyoghurten jeg noensinne har smakt. Hotellet får bakevarene levert fra et lokalt bakeri nord i Frankfurt som sysselsetter mennesker som har havnet utenfor det tradisjonelle arbeidsmarkedet. Her lever de opp til sitt bærekraft-sertifikat i ordets bredeste betydning.

>> Les også: Dette kan du oppleve i Tyskland i høst

Vår base for oppholdet i Frankfurt

Sweet dreams: På Villa Orange sov vi med god klimasamvittighet. Ikke et luksushotell, men en perfekt base for oss som vil være bærekraftige turister.
Nam, nam: Økologisk mat og drikke i frokostbuffeten gir en harmonisk start på dagen.

Vi kjemper aktivt mot matsvinn, og brygger vårt eget øl som heter Knärzje (=Brødskalk). Det lages av overskuddsbrødet fra hotellet.

Mikael Horstmann, ansatt på Villa Orange

Jentetur i Frankfurt på 36 timer

Dag 1:

10:00 Frankfurts beste frokost

Frankfurts Nordend (North End) er et mekka for oss som elsker sene frokoster – type brunsj. Jeg kan tipse om de tre kafeene Im Gluck, Sunny Side Up og Glaubury, som ligger midt i krysset Gluckstrasse/Glauburgstrasse. Nordend er en trendy bydel med kule kafeer og små butikker – et slags Grünerløkka (for oss som har behov for å sammenligne).

Vegetarbrunsj: Hedda fra reisebloggen Tenk Koffert og jeg unner oss en brunsj med te og vegetariske kaker på kafeen Im Gluck. Så godt! Foto: Lena Eriksen/Travelletters
Sunn kake: Raw cake med nøtter og avokado.

11:30 Offentlig transport

Selv om Frankfurt er en ganske kompakt by, er det deilig å ta noen av transportetappene med trikken. Byen har både undergrunnsbane og trikk, så det er enkelt å komme seg frem. Vi brukte Frankfurt Card, som er et 1- eller 2-dagerspass (11,50/17 euro) som gjelder på offentlig transport, inkludert til og fra flyplassen, samt flere av byens museer og severdigheter. Anbefales, og veldig praktisk å ha i lomma!

Frankfurt offentlig transport
Grønn by: Vi tar trikken fra Nordend til det historiske senteret Römerberg på ti minutter.

12:00 Bærekraftig shopping

Litt shopping hører med på jentetur, og Frankfurt er et mekka for vintagefunn. Vintagebutikkene ligger konsentrert rundt Kleinmarkthalle og i det elegante området som heter Sachsenhausen.

Sikle, sikle: Hos Secondhand Aschenputtel (ved Kleinmarkthalle) finner du blant annet gamle vintagevesker som denne.

14:00 Lunsj og eplevin i Kleinmarkthalle

Du MÅ oppleve Kleinmarkthalle! Det kan sammenlignes med Vulkan i Oslo – altså et levende markedsområde med fokus på kortreiste matopplevelser. Markedet er overbygget, og i første etasje finner du sesongbaserte matvarer, samt et par serveringssteder. Overetasjen er forbeholdt servering. Vi tok en liten pause på Daheim, som er det perfekte stedet for reisens første eplevin! De spesialiserer seg på regionale mattradisjoner, og eplevin er Frankfurts egen spesialitet. Etter den store lusepandemien på europeiske vinmarker på 1860-tallet, bestemte frankfurterne seg for å heller satse på syrlig eplevin. Mer perlende cider enn vin, vil jeg si, og den serveres i tradisjonelle keramikkmugger. Den kan også blandes med kullsyreholdig vann for en litt mildere smak og tørsteslukkende effekt.

tradisjonell lunsj med frankfurtere og eplevin.
Jentetur: Hedda fra Tenk Koffert og Lena fra Travelletters er mitt supre reisefølge på denne turen til Frankfurt.
frankfurt eplevin
Tradisjonell mugge: Eplevinmuggene er like karakteristiske for Frankfurt som skyskraperne. Pølser og surkål hører selvsagt også med. Jeg droppet pølsene, men eplevinen smakte godt!

16:00 Grønn jentetur med innslag av kultur

Det er ingen tvil om at Frankfurt er en grønn by. Byen er krydret med grønne parker, og langs elven Main er breddene viet til grønne rekreasjonsområder for byens beboere. Det jogges, luftes bikkjer og trilles unger. Gjess flekser vingemusklene og det SUP’es på selve elven. Mye morsomt å se på mens vi tråkker oss gjennom byen.

Grønn by: Jeg elsker byer med pusterom! Frankfurt er en sånn by. Foto: Hedda Bjerén

Frankfurt er også en museumsby, og langs Main-elvens bredder finner du museumsuniverset som kalles for Museumsufer. Det består av hele 39 museer! Deriblant Fotomuseet med fantastiske solo-utstillinger, Goethe-huset (byens store sønn), det jødiske museum fordi vi ikke må glemme og Pengemuseet – der du blant annet kan se og ta på en ekte gullbarre.

19:00 Middag på Oosten

Oosten ligger i et industrielt og urbant bygg, og maten er moderne. Her får du med deg den vakre utsikten i det solen går ned over elven. Ikke veldig stort utvalg vin, men de vi bestilte fungerte godt til maten. Jeg, som ikke spiser kjøtt, gikk for en salat med geitost og linser. Helt nydelig!

Frankfurt restauranttips
Restauranttips: Tidsriktig og veltilberedt mat på Restaurant Oosten.

20:30 Velotaxi – med Modern Talking

Altså, hvem hadde trodd at en sykkeltaxitur i en fremmed by kunne bli så morsom? Vi fniset oss gjennom 30 minutter langs elven og gjennom sentrum, og la beslag på sykkeltaxiens anlegg med Modern Talking. Er du 40+ (sånn som jeg), husker du garantert popduoen fra 80-tallet. Kanskje husker du også hit’en Cheri Cheri Lady som ble vårt soundtrack denne kvelden.

Sykkeltaxi i Frankfurt
Fnisetur: Etter et par glass vin, og gitt det faktum at ingen kjenner oss i Frankfurt, føltes Velotaxi helt riktig.

Fakta: Velotaxi er et miljøvennlig alternativ til vanlig taxi, og el-syklene frakter deg fra dør til dør. Pris 26 euro for en halvtime, og de kan bestilles i forkant.

21:00 Nightcap på Ruby Louise

Noe av det aller beste med jentetur er at ingen kommer til å vekke deg dagen etter. Man har HELT FRI fra alle plikter, så hvorfor ikke unne seg en nightcap på en lekker takterrassebar? Ruby Louise er både hotell og takterrasse, og klientellet er deilig blandet. Et sted det er fort gjort å plutselig ha bestilt runde nummer to.

Ferie for voksne: Italo fra Chile serverer deilige drinker på Ruby Louise.

Flere kule takterrassebarer i Frankfurt:

Dag 2:

10:00 Mer sightseeing!

På med gode gåsko. Vi starter dagen med å utforske elven Mains bredder og området som heter Sachsenhausen. Et nabolag preget av fornemme fasader, små butikker, gode kafeer, gatemarkeder og eplevinkneiper. Vi har dessuten hørt rykter om byens kuleste loppemarked.

TIL FOTS: Frankfurt er en kompakt storby. Vi krysser elven Main for å utforske det elegante, men samtidig hippe området som heter Sachsenhausen.
Frankfurt loppemarked
Loppis: Underveis finner vi loppemarkedet som avholdes annenhver lørdag i Schaumainkai ved elven. Som den fotonerden jeg er lar jeg meg begeistre av en gammel blits.

Hvem kan motstå litt avslappet markedsstemning? Ikke jeg! På loppemarkedet finner jeg alt fra gammelt fotoutstyr til LP-plater, klær, smykker og porselenskopper.

Loppemarked i Frankfurt
Skattejakt: Andrea Silbernagel selger smykker på loppemarkedet, og Magdalena er fast kunde.
Kult strøk: Sachsenhausen anbefales på det varmeste for jenter (og gutter!) på tur i Frankfurt.

>> Les også: Derfor er cruise den perfekte jenteturen

12:00 Kafetips for kakemonser

På jentetur må vi selvsagt innom både kafeer og barer, for påfyll av vått og tørt. Her er to gode adresser:

Kaffeehaus Goldene Waage – den klassiske

Historisk kafé der personalet går i gammeldagse uniformer med svarte skjørt og hvite forklær. Etter en rask titt på hva de andre gjestene spiste, var det bare å konstantere at 90% hadde valgt klassikeren Crown cake. Adresse: Markt 5 (like ved den historiske plassen Römerberg).

Smaken av Frankfurt: Crown cake er en typisk kake i Frankfurt. Den er en mektig affære med smørkrem og krokan.
Jazz Café Bar – den lokale

Noen ganger trenger man bare litt Ella Fitzgerald på øret, og en hvil i korsryggen. Ja, jeg vet – nå høres jeg ut som jeg er 80 år, men en pust i bakken på en lokal jazzbar er ikke til å kimse av. Adresse: Walter-Kolb-Strasse 1

Jazz-pause: Mens Hedda fortsatte shoppingen, tok Lena og jeg oss en pust i bakken på Jazz Café Bar. En lokal kneipe med god stemning og jazz på anlegget . Et glass vin og en tekopp kostet 9 euro.

14:00 Feststemning på Kleinmarkthalle

-Dere må dra tilbake hit i morgen, før klokka 16:00, sa guiden vår Dave før han forlot oss dagen før. Han visste hva han pratet om. Kleinmarkthalle forvandles til en gatefest for voksne på lørdager, og jeg fikk skikkelig sansen for hvor godt det hele er organisert. Vi er jo tross alt i Tyskland:)

Prost! De smale gatene utenfor Kleinmarkthalle fylles opp av tyskere i helgemodus hver lørdag ettermiddag. Foto: Bjørn Moholdt

Jeg likte spesielt godt at det var mange vinboder å velge mellom, og at man også kunne kjøpe enkel fingermat. Jeg så ikke en eneste knust flaske eller glass, i og med at man måtte betale 3-4 euro i depositum for stetteglasset sitt. Pengene fikk man tilbake når man leverte glasset etter endt seanse.

Priser i Frankfurt 2022
Hyggelige priser: Prisnivået i vinbodene rundt Kleinmarkthalle er det ingenting å si på.

Eplevin-ekspressen: Et must på jentetur i Frankfurt

Man rekker dessverre ikke alt på storbytur. Ferden vår gikk videre til Rheingau, et kjent vindistrikt bare 1,5 time med tog fra Frankfurt. Jeg ønsker meg tilbake til Frankfurt for å gå på flere av byens gode museer, samt å kjøre Eplevin-ekspressen! Denne vintage-trikken serverer eplevin og salte pretzels til sine passasjerer, og kjører i loop mellom Westend, Gamlebyen (Altstadt), Ostend og Sachsenhausen. Turen tar cirka en time, og du kan gå av og på som du vil underveis.

Pris: 8 euro, og man kan kjøpe billett direkte fra konduktøren.

Eplevin trikk i Frankfurt.
Vintage-trikk fra 1977: Eplevin-ekspressen har fraktet turister gjennom Frankfurts bydeler i 45 år.
Foto: Holger Ullmann

Sånn reiser du til Frankfurt

FLY: Det går direktefly til Frankfurt fra fire norske byer (Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø).

TOG: Foretrekker du å ta toget, kan du ta toget fra Oslo S – Hamburg, togtider vil avhenge av ukedag. Fra Hamburg tar det 3,5 time til Frankfurt.

FERGE + TOG: Du kan også ta Kiel-fergen (Color Line). Da ankommer skipet Kiel klokken 10:00 – toget fra Kiel går klokken 11:41, og du er fremme i Frankfurt klokken 16:00.