Nettet flommer over av reisetips til tjueåringer som skal legge ut på sin aller første reise. De handler stort sett om hvor du kan bo for under førti kroner natta. Men hva med oss som har bikket førti?

Vi som vil bo, spise og drikke bedre? Vi som er ferdige med hostels, og er grådige på verden med en erfaring og appetitt som tjueåringene bare kan drømme om. Vi trenger mer enn en pappkartong med vin og en nattbuss til Cochabamba for å la oss begeistre. Men hvor bør vi reise?

Drømmereiser for voksne

Tiden er inne for å leve ut drømmen. Det er nå vi kan reise, nå som barna er større, økonomien er stabil og fridagene spikret. Reis alene, reis med venner, reis med kjæresten eller ta med hele familien. Vi har listet opp ti steder der lykken kan kjøpes, selvom vi er oppdratt til å tro det motsatte.

#1 Bali, Ubud

Ubud og jeg blir gode venner. I rekordfart.
Ubud og jeg blir gode venner. I rekordfart.

Bali er en feminin øy som består av alt vi kvinner elsker: Spiritualitet, fantastisk mat, nydelige massasjer, sol, kjekke surfere og shopping. Mange kvinner reiser hit på egen hånd, ettersom man ikke bare føler seg trygg her, men også fordi det finnes mange aktiviteter å delta på. Jeg testet The Yoga Barn i Ubud, og oppdaget et sted hvor jeg lett kunne ha blitt i ukesvis.

Hva er vel bedre enn å starte dagen med en solhilsen, omringet av rismarker, galende haner og en landsby som har blitt kåret til verdens beste småby av Condé Nast? Etter yogaen er det en kort gåtur til Monkey Forest Road for å dra kort på de mange lekre butikkene. Her er det ikke rælete sydensaronger, men de lekreste plagg i fantastisk kvalitet.

Jeg anbefaler dessuten min favorittmassasje på Bali. Den heter Dansende fingre, og utføres kun av menn.

#2  Mexico, Tulum

Sweet. Tulum er min mexicanske favoritt.
Sweet. Tulum er min mexicanske favoritt.

Få steder i verden kan få deg til å føle deg like avslappet, ung til sinns og dypt lykkelig som Tulum. Folk spontantkjøper hus etter å vært på ferie her, og hvis det er godt nok for Demi Moore, så er det definitivt godt nok for meg. Jeg har en soft spot for yogahotellet Shambala Petit Hotel, men det finnes mange lekre hotell bygd i en sval, deilig stil like ved stranden (som for øvrig regnes som en av verdens beste strender). Her går døgnet med til å hilse solen, bade i det karibiske havet, spise blodfersk ceviche til lunsj og kanskje et aldri så lite tequilashot for å runde av måltidet.

# 3 Cruise i luksusklasse

Aperitiff på dekk mens solen maler himmelen over Middelhavet lakserosa. Livet er godt.
Aperitiff på dekk mens solen maler himmelen over Middelhavet lakserosa. Livet er godt.

SeaDream er cruiseverdenens Rolls Royce, og har du allerede vært på et av megaskipene, så kan du glede deg til en helt annen opplevelse ombord på SeaDream. Her er det førsteklasses luksus hele veien. Og alt er inkludert, så klart. Etter en uke her, begynner man å lure på all verdens elementære ting, som ‘skal jeg virkelig måtte tilberede egne måltider når jeg kommer hjem’? Så lett venner man seg til ypperste form for luksus.

# 4 New York

Vippeinnlegg
Å bli vippefin i New York koster en slikk og ingenting.

Det er vanskelig å få nok at New York. Byen som pulserer døgnet rundt, og grundersjelen strømmer fra hver murstein, hvert gatehjørne. Inga er vår New York-ekspert, og slipper du henne løs i det store eplet med kredittkortet ditt, er du gæren. Hun shopper i Brooklyns beste matbutikker og finner vintagekupp på 2nd Time Around, mens jeg får meg flørtevipper på Manhattan.

Lurer du på hvor du skal sove, så har våre venner i Tversover.no satt sammen en fantastisk samling av hotellanbefalinger. Her finner du alt fra billig til eksklusivt.

# 5 Egotripp på retreat

Dyktige Miew veileder meg gjennom asanaen Tree pose.
Dyktige Miew veileder meg gjennom asanaen Tree pose.

Dette har vi skrevet om før. Altså hvordan kvinner takler midtlivskrisen på en annen (hakket mer konstruktiv) måte enn menn. Massevis av kvinner reiser på luksusretreat på egen hånd, og jeg traff mange av dem da jeg var på lekre Kamalaya på øya Koh Samui i Thailand. Her tilbyr de hjelp til de som står midt oppe i, eller foran, en stor endring i livet.

Det kan være et ønske om å bytte jobb, om å skille seg, om å gå ned i vekt, om å leve et enklere liv. Hva som helst. I tillegg til endringsprogrammet finnes det en hel rekke andre programmer å fordype seg i, som detox, yoga, Østens medisin, stressmestring, optimal fitness, m.m. Jeg valgte yogaprogrammet deres, og selvom jeg ikke har blitt en yogini i etterkant, så har jeg tatt med meg mange gode mentale knep som jeg bruker i hverdagen.

# 6 Evigung på Ibiza

Ibiza Cafe del Mar
På Ibizas Cafe del Mar er man bare så gammel som man føler seg. Puh! Foto: Erik Valebrokk

Tro ikke at man noensinne blir for gammel til å danse. Til å la seg rive med av musikken, eller å nislikke sol på en sandstrand mens svette kropper dyrker rytmene. Man blir aldri for gammel! Ingen steder stemmer dette bedre enn på Ibiza, hvor havarerte hippier fortsatt er langt kulere enn de unge hipsterne. Her er rynker vakkert. Slitte skinnboots som har sett et dansegulv eller to tidligere er et must, og ikke minst, du bør klare å være helt om dagen såvel som om natta.

# 7 Adrenalinkick

Utenfor komfortsonen. Til de grader.
Utenfor komfortsonen. Til de grader.

Jeg har tro på at blod som bruser i årene holder deg ung. Å utfordre egne grenser holder cellene på alerten. Det er altfor lett å havne i et mønster der man kun gjør det man kan fra før, uansett om det er på jobb, i ferien eller på trening. Røsker du tak i disse vanene, har du også mulighet til å sprenge dine egne dimensjoner, og kanskje finne noe du elsker å gjøre.

Jeg hoppet i fallskjerm i Dubai for et par år siden, og selvom jeg ikke har planer om å gjøre det igjen, så kjenner jeg fortsatt dragsuget i magen når jeg ser på bildet. Også synes barna at de har en litt kulere mamma, og det er noe jeg kan leve lenge på.

# 8 Meld deg på et kurs

Dette er digg! roper Kari fra 'scenen' mens det korsikanske sola er på vei opp.
Dette er digg! roper Kari fra ‘scenen’ mens den korsikanske sola er på vei opp.

Å lære noe nytt i voksen alder er ikke bare smart. Det kan også ha ringvirkninger på resten av livet ditt. Trodde du at du var for stiv for yoga? Ta en yogareise og finn ut at det ikke er tilfelle. Trodde du at du ikke kunne reise alene? Meld deg på en tur med f.eks Jomfrureiser som arrangerer reiser kun for kvinner, og finn nye interesser og kanskje nye venninner for livet.

Det er viktig å ikke lukke seg inne i en boks selvom man har blitt voksen. Det er nemlig sånn at man har ansvar for sitt eget nettverk, og ikke minst, sin egen utvikling. Jeg var på treningsreise med Kari Jaquesson til Korsika, og opplevde hvordan kvinner i alle aldre storkoset seg med både fellesskapet og treningen uten å ofre en tanke på andre enn dem selv. Vakkert!

# 9 Jorda rundt

Australia
Jeg elsker å ri, og når jeg først skal krysse kloden og reise rundt i Australia, er det viktig å legge inn noen skikkelige høydepunkt. Som vinsmaking på hesteryggen.

Gjør det! Før pigmenteringen og muskelsvinnet gjør sitt inntog, er det smart å legge ut på en jorda rundt-tur. Det er nå du orker å fly lange distanser, det er nå du er ung nok til å takle jetlag, og det er nå du er så brennende levende at du vil omfavne alle opplevelsene på din vei. Jorda rundt-billetter koster fra cirka 20.000 kroner, og reiseselskaper som STA Travel hjelper deg å legge opp turen.

# 10 Reis for å spise

Hvem kan si nei til dette? Hjemmelaget pasta med solmodne tomater og fersk mozzarella.
Hvem kan si nei til dette? Hjemmelaget pasta med solmodne tomater og fersk mozzarella.

Da jeg var søtten levde jeg på bananer, baguetter og iskrem i en måned på interrail. Det spilte liten rolle for meg hva jeg spiste, bare det var billig og holdt sulten unna. Det var da. Nå reiser jeg gjerne til andre land for å lære mer om matkulturen deres, for å utvide min egen kulinariske horisont, eller for å gå på matlagingskurs.

Lar du smaksløkene bestemme reisen, ender du kanskje opp i det spanske matmekkaet San Sebastian eller på en fantastisk gård på Menorca? Mulighetene er mange, men med litt research i forkant, finnes det en matreise som passer alle preferanser.