Destinasjon Midtlivskrise – hit drar du for å slippe unna

Hva gjør kvinner som har bikket førti? Jo, det har jeg funnet ut – de drar på wellness retreat av ypperste klasse. Jeg er på Kamalaya på øya Koh Samui, og her tilbyr de hjelp til de som står midt oppe i, eller foran, en stor endring i livet. Det kan være et ønske om å bytte jobb, om å skille seg, om å gå ned i vekt, om å leve et enklere liv. Hva som helst.
I tillegg til endringsprogrammet finnes det en hel rekke andre programmer å fordype seg i, som detox, yoga, Østens medisin, stressmestring, optimal fitness, m.m.

Her gjør jeg yoga fem ganger i uka.
Yogastedet mitt. Fem 1,5 times økter på fem dager har fått fart i rutinene.

Egentid har blitt et populært begrep, men dette er noe helt annet enn å dra på venninnetur, eller å unne seg en behandling eller to på spa. Til Kamalaya kommer de aller fleste alene, og selvom det finnes en god del mannlige gjester, så er flertallet kvinner. En advokat fra Australia. En interiørdesigner fra Sveits. En journalist fra Tyskland. En økonom fra Hong Kong.

Kamalayas egen detox juice: thai basilikum, kokos og ananas.
Detox juice: thai basilikum, kokos og ananas.

Kvinneskjebner

En er utbrent etter å kjempe mot sexpress på jobben, en annen jobber 17 timers dager og har skuldrene limt oppunder ørene, en mistenker at mannen er utro etter å ha funnet mistenkelige bilder på mobilen, en ønsker å kutte ned på alkoholforbruket sitt, og så videre. Historiene er ulike, men alle er her fordi de ønsker å ta grep.
Det gjør noe med meg å møte alle disse flotte kvinnene. Jeg blir kjent med historiene deres etter å ha bodd på samme sted som dem i 5 dager. Her er det ingen gruppetimer der man snakker ut i plenum, men det blir allikevel til at man prater med de menneskene man ser dag ut og dag inn. Kanskje over en kokosnøtt på stranda, eller på vei til en yogatime. Og i og med at alle på et eller annet plan er i samme båt, så blir samtalene fort fortrolige.

Elegant innpakning på toalettsakene.
Toalettsakene på rommet er pakket inn i håndlagd rispapir.

Midtlivskrisa, og alt som kommer i kjølevannet av den

Vi bor i femstjernersluksus (se video fra rommet her), og har tilgang på et utvalg spesialister innen alt fra life coaching og yoga til ayurvedisk massasje og meditasjon. Alles privatliv respekteres, og man er kun med på det man føler for. Det er et spirituelt sted, men også et sted som gir resultater. Jeg har valgt meg yogaprogrammet, fordi jeg har lyst til å lære meg yoga. Jeg har bare basiskunnskap fra før av, og føler at gruppetimene hjemme er for fulle og for ekskluderende til at jeg får det jeg vil ut av dem.

En buddha ønsker diskret velkommen.
Kamalaya er både spirituelt og holistisk, men ikke et religiøst sted.

Yogalærer med røntgenblikk

Her har jeg en personlig yogalærer, dyktige Miew, som skal veilede meg gjennom fem yogaøkter. Allerede første time legger hun merke til at ryggraden min er skjev. Det har ingen behandlere eller pt’er gjort før, til tross for at den er så skjev at jeg måtte gå med korsett som ungdom. Det er som å bli sett med røntgenblikk, og følgelig legger Miew opp et yogaprogram som skal styrke ryggen min akkurat der det trengs. Dette hadde jeg ikke forventet, og jeg vet at det ikke hadde skjedd i en sal full av andre deltagere.

Mungbønnerisotto.
Mungbønnerisotto, nam nam! Detox er ikke kjedelig på Kamalaya.

I de beste hender

Etter fem dager er bare en ting å si: Jeg bøyer meg i støvet for alle de dyktige fagpersonene som jobber her. Ingenting er nemlig verre enn å betvile kunnskapen eller integriteten til den som skal behandle deg – samme hvilken behandling det er. Her slipper du det. Jeg er i de aller beste hender, uansett om det er yogatime, ayurvedisk kati vasti-massasje, meditasjonstime, personlig coaching eller osteopattime jeg er på. Nå lurer (les gruer) jeg litt på hvordan det blir å komme tilbake til hverdagen…