Det skal mye til for at jeg reiser på landet. Hvis jeg skal ut av byen, så må det være noe som frister i den andre enden, det være seg vin, en deilig seng og et skikkelig måltid mat. Og da mener jeg ikke en skive brunost til brødskiva og den rimeligste vinen på polet. Det må være noe smaker. Så da jeg rullet inn på gården til den kjekke David Casals på Menorca, ble jeg ikke skuffet. Menorca ligger nørdøst for sin storebror Mallorca i Middelhavet. På denne gården har folkene laget oster og olivenolje i femti generasjoner. Minst.

Men bli med bybarna til Langedrag også.

De luxe gårdsturisme på Mallorca og Hort Sant Patrici.
De luxe gårdsturisme på Mallorca og Hort Sant Patrici.

David har gjort noen grep og startet med gårdsturisme. Men når middelhavsfolk skal drive gårdsturisme, så legger de ofte på litt ekstra. Da blir det som han selv skriver på nettstedet, et  luxury rural boutique hotel. Intet mindre.

Det hele begynte da David Casals flyttet fra hjembygda og gården og dro for å studere arkitektur i Barcelona på fastlandet.  Men han gikk lei av støy og mas i byen og vendte hjem til gården, full av inspirasjon. Først giftet han seg med Cayetana. Deretter tenkte han at det kunne være interessant å prøve å lage litt vin. I 2002 dyrket han sine første vindruer.  I 2008 kunne han åpne de første flaskene tuftet på chardonnay, syrah og merlot.

– Vi forsøker å lage vinen slik at den blir god til hummer, sier Casals.

For hummer er det mye av i havet og så klart på restaurantene. Casals byr på smaksprøver ute på den svalende patioen på gården. Så klart med oster fra egen gård: noen lyse og blide, andre mer bestemte i smaken.

Mens Mallorca har tillatt at hotellkjedene har bygget slik det passet dem, har politikerne på Menorca vært mer forsiktig. Her skal naturen vernes.  Derfor har Casals brukt arkitektkunnskapene sine og bygget om i tråd i den politiske konsensus. I ysteriet og bodegaen er rustikk logistikk erstattet av lavmælte, skarpe og elegante linjer. Gjett om Wallpaper-skribentene dånte da de kom hit for å lage reportasje.  Men det stiligste er at David selv har gjort mye av arbeidet.

[columns_row] [column]
Den gamle gården er forvandlet til en moderne og griselekker bodega.
Den gamle gården er forvandlet til en moderne og griselekker bodega.
[/column] [column]
Gårdens oster og et glass Cayetana, vinen som er oppkalt etter Davids kone.
Gårdens oster og et glass Cayetana, vinen som er oppkalt etter Davids kone.
[/column] [/columns_row]

– Jeg har lagt gulv og bygget interiør selv. Men jeg har fått hjelp av en blikkenslager i byen, som har laget installasjonene etter mine tegninger, forteller han kledelig beskjedent og sørger for at intet glass er tomt.

Å dra på landet er i grunnen ikke så verst. Nå er ikke jeg så sikker på at norske bønder vil ha sånne som meg på besøk, men hvis de mot formodning kunne tenke seg å tjene litt ekstra gryn, så anbefaler vi en studietur nettopp hit.

Menorca er øye der skoene fødes. Gå skoruta og kjøp sko fra Pretty Ballerina med rabatt.

KJAPPE FAKTA

Hvor? Hort Sant Patrici, Camí Sant Patrici s/n, Menorca
Hvordan reise? Du kan reise med for eksempel Star Tour, prisene starter på cirka 3 000 kroner for en uke. Du kan også fly med rutefly, med mellomlanding i Barcelona, prisene starter på cirka 3 500 kroner. Er du i Barcelona, kan du fly for eksempel Iberia eller AirEuropa, billetten koster fra cirka 500 kroner for tur-retur. Føler du for en båttur, så er det flere fergeforbindelser mellom til Menorca fra både Valencia og Menorca. Med bil koster tur-retur-billetten med Trasmediterranea (www.trasmediterranea.es) fra 200 euro

Vi reiste med Star Tour til Menorca