Da lillesøster Siena kom til verden, var vi sultne på å reise bort sammen. Dessuten hadde vi jo storebror Mattis fra før, så prosjekt baby tok vi ganske med ro.

Resultatet ble at vi dro til Cuba og kjørte rundt i leiebil i en måned med en hyper treåring og lillesøsteren hans. Det var gøy innimellom. Mindre gøy da den cubanske maten gjorde det den alltid gjør: forårsaker noe som ligner veldig på 3. verdenskrig, i hvertfall i bleia til hun på ti måneder.

Dra til Thailand!

Hadde jeg visst bedre, så hadde jeg pakket hele familien med til Thailand. Det er dit småbarnsfamilier bør dra. Hører dere? Til orkidéenes, kokosnøttenes og elefantenes land. Det begynner allerede på Gardermoen. Er dere så heldige at dere flyr med Thai Airways, så smiler og duller innsjekkingspersonalet med babyen allerede i ombordstigningskøen. Tro meg, de får dere til å føle dere mer velkommen enn Bruce Springsteen i sitt eget privatfly.

Men hvor i Thailand bør man reise med helt små babyer?

Svaret er at det spiller nesten ingen rolle. For på permisjonsferie er fokuset veldig nært. Det er ikke lenger uteliv og adrenalinaktiviteter som frister, men muligheten til å kanskje ta seg en dukkert mens lillegull tar seg en siesta under parasollen.

Phuket – trygg, turistifisert og stor

Det går direktefly fra Oslo til Phuket, og det betyr mye når man reiser med en baby. Personlig synes jeg Phuket er litt for kjedelig og altfor turistifisert, samt at strendene her ikke er så lekre som andre steder i Thailand. Men for all del, Phuket er en bra base for familier som vil ha det trygt og godt. Her finner du rikelig med butikker som selger bleier, barnemat, medisiner og alt du måtte trenge. Det eneste det ikke er så lett å finne er solhatter til babyer, så ta med et lite utvalg.

Thailand khao lak
Hotell Mai Khao Lak ligger i Khao Lak, en time nord for Phuket. Det egner seg perfekt for barnefamilier som vil bo trygt og godt.

Litt nord for Phuket ligger Khao Lak, og her er forholdene mindre enn i hektiske Phuket. Om kvelden kan du spise på små, hyggelige restauranter inne i sentrum (som ikke er stort mer enn en lang gate med et par sidegater). Det er også gode shoppingmuligheter på typisk thaivis med mange små butikker som selger klær og dilldall. Vi har testet hotellet Mai Khao Lak (bestilles gjennom Star Tour), og var fornøyde med beliggenheten rett på en flott strand. Fasilitetene på hotellet var også flotte, med store bassengområder, bra spa og egne swim in/swim out-rom som på bildet over.

Ko Chang – avsidesliggende øyperle

Innerst i Siambukta, ved grensen til Kambodsja, ligger Ko Chang. Det er en ganske stor øy, faktisk er den Thailands tredje største, men den er allikevel ikke så utbygd. Vestsiden er mest populær, og det er her du finner flest hotell, restauranter, gode strender, vakre solnedganger og strandbarer.

Thailand Koh Chang
Vi leide båt på Koh Chang, og fant denne øde stranden.

Mange backpackere har Ko Chang på sin rute gjennom sørøst-Asia, men vel så mange av de tilreisende er voksne par som har søkt seg bort fra de mer typiske øyene rundt Krabi og Phuket. På denne øya finner du ikke så mange butikker, og heller ikke noe stort sentrum.

Thailand Koh Chang
Koh Chang er en ganske avsidesliggende øy, og passer for eventyrlystne familier som ikke trenger femstjerners luksus for å trives.

Hvordan reise til Koh Chang?

Fly direkte til Bangkok fra Oslo. Fra Bangkok tar du buss til havnebyen Trat, turen tar fem timer, og koster cirka hundre kroner per person. Derfra tar du ferge til Ko Chang, overfarten tar en knapp halvtime og koster førti kroner.

Koh Lanta – eksotisk øy med barnevennlige forhold

Koh Lanta er en sånn øy som enten føles akkurat passe stor, eller bittelittegrann for liten etter en uke. Det kommer an på eventyrlyst og alder på barna. Fordelen er at øyparadisene i Krabis skjærgård bare ligger en liten båttur unna. Svenskene har valfartet til Koh Lanta i mange år, og spesielt mange gjør det i forbindelse med permisjonstiden. Så mange faktisk, at det har blitt bygd to svenske skoler på øya.

Thailand permisjonsferie
Koh Lanta er svenskenes permisjonssted under solen. Her er det fantastisk for små og store!

I svenskenes kjølevann, har det dukket opp et godt helsetilbud på øya, og det er jo også et viktig element når man reiser med barn.

Koh Muk – harmoni i havgapet

En av mine favorittøyer er Koh Muk, som ligger en times båttur fra Koh Lanta. Øya har bare vært på turistkartet i et par år, og her føler du deg så langt avgårde fra omverdenen som overhodet mulig.

Thailand Koh Muk
Koh Muk er en bitteliten øy utenfor Krabi. Fin for foreldre, og derfor fin for babyer.

Jeg bodde på Charlie Beach Resort, som egentlig bare er et helt gjennomsnittlig resort med bungalower i sanden.  Allikevel hviler det en egen stemning på denne stranda. Kanskje fordi man nyter uforstyrrede solnedganger, kveld etter kveld? Kanskje fordi kokosshaken jeg serveres på klipperestauranten Viewpoint er den beste jeg har smakt i hele Thailand? Jeg tror det er fordi man føler en helt annen ro og frihet her enn på andre øyer hvor turismen har slukt naturens ro.

Det er hakket deiligere å trille under palmene, enn under istapper og snøfnugg.
Det er hakket deiligere å trille under palmene i bikini, enn under istapper og snøfnugg i dunjakke.

Dette er på ingen måte ment å være en komplett Thailandguide, bare en inspirasjon til steder jeg har sjekket ut. Vi har skrevet en god del om Thailand tidligere på bloggen, så sjekk gjerne ut disse linkene:

Hvorfor barn elsker Thailand

Krabi – skjærgård med sjarm

Barnas ti på topp i Bangkok

Hvordan reise med et barn som ikke hører på?