Lyon reklamerer lite for seg selv. Internasjonale turister har ikke helt oppdaget byen ennå. Nettopp derfor er de fortsatt så franske som vi drømmer om. I desember feirer de sin årlige lysfestival! 

Tekst & foto: Elizabeth S. Lingjærde, frilansjournalist

2014-09-08 at 15-26-39
Gamlebyen med Basilica Notre-Dame de Fourvière tronende vakkert på åskammen.

Du elsker Frankrike, men synes Paris er blitt for internasjonal, og litt skummel akkurat nå? Lyon er Frankrikes mest franske by, sies det. Her er livet mer laid-back enn i hovedstaden, og hva du spiser er viktigere enn hva du kler deg i. Lyon blir kalt mini-Paris, fordi de kan skilte med to elver som kysser hverandre, et mini-Eiffeltårn og sin egen Notre Dame, blant annet.

2014-09-08 at 21-38-37
Le Comptoir Abel er en av de bedre «bouchons».

GASTRONOMIENS HOVEDSTAD

Gud heter Paul Bocuse, og hver januar fylles alle hoteller i 80 kilometers omkrets med matinteresserte under Bocuse d’Or. Bocuse skal ha sagt at det er umulig å lage dårlig mat i Lyon, fordi byen er omringet av verdens beste råvarer, og vin. Prøv en tradisjonell ”bouchons”, som er steder med tykke bjelker i taket, rødrutede duker og solid fransk husmannskost etter bestemors oppskrifter, inkludert gåselever og nyrer. «Nasjonalretten» her er forøvrig quenelle, som mest av alt minner om en luftig fiskegrateng.

2014-09-08 at 15-45-04
Byens fantastisk utsmykkede katedral er sete for erkebiskopen av Lyon, påbegynt i 1110 og på UNESCOs verdensarvliste.

GULL, SILKE OG KATEDRALER

Ta gondolen fra gamlebyen opp til Notredamebasilikaen på Fourvière-åsen, som er Frankrikes rikest utsmykkede katedral. Det er takket være byens historie som et handelssentrum siden antikken. Her bosatte rike italienske finansfyrster og flamske trykkere seg. Det ble verdens silkehovedstad, de intellektuelles fristed, og de franske kongenes og keisernes foretrukne by under renessansen. Det synes.

2014-09-08 at 16-07-49
Fourvière romerske teater ble påbegynt år 15.f.Kr. og er idag sete for flere konserter og festivaler.

FRA ROMERSK TIL FUTURISTISK

På den ene siden av elven ligger romerske amfiteatre, på halvøya mellom de to elvene Saône og Rhône troner fremtidens arkitektur. Etter sightseeing i ruiner kan du nyte herlig mat på den überkule restauranten Selcius, med herlig uteserving elvelangs med utsikt til gammelt og nytt, grønt og vann.

2014-09-09 at 08-26-35
Rosa praliner er byens signatursnacks.

ROSA PRALINER OG RENESSANSEARKITEKTUR

Gamlebyen er en sanselig fryd av vakre og godt bevarte bygninger. Runde tårn, skjulte trange passasjer, silkehandlere, patisserier med rosa praliner, skomakere, skinnmakere, urmakere og malere fyller de små trange gatene, som dufter av nydelig mat fra tallrike koselige spisesteder.

2014-09-08 at 16-47-13
Minatyrister fra hele verden stiller ut her hos mesteren selv, Dan Ohlmann. Over 100 scener kan beundres i Musée Minature et Cinéma.

BARNLIG FRYD I MINIATYRMUSEUM

Et hus i gamlebyen er fylt av bittesmå kopier av alt fra sko til grønnsaker, frisørsalonger, fattigstrøk, bondekjøkken og budoirer i små titteskap. En fascinerende lilleputtverden du ikke tror før du ser det!

cours
Cour des Loges i gamlebyen er et 5* hotell i et gammelt renessansebygg, med hengende hage, SPA, Michelinstjernerestaurant og indre gårdsrom. Oh la la!

022402815f6f1c269fd63d975eed03ae

BO I ET SKOLEHOTELL ELLER ET BYPALASS

Collège Hotel er for deg som liker enkel, ung retrodesign. Gamle skolepulter, tavler, naivistisk kunst, takterasse med vinbar og kaffe på termos supersentralt på et lite torg i gamlebyen. Mer diskret, i et trangt smug, ligger det femstjernes boutiquehotellet Cour des Loges, som er en orientalsk/italiensk renessansedrøm. Klirrende krystall, store urner med dyprøde roser, lukket atrium med bueganger og dempet luksus.

2014-09-09 at 09-50-50
Lyons bypark er en av verdens vakreste.

SJIRAFFER, FLAMINGOER, HIMALAYATRÆR OG ROSER

Byparken Tête d’Or (gullhodet) er en frodig drøm full av sjeldne vekster, enorme trær og en prisbelønnet rosehage. Inne i parken ligger et vakkert og dyrevennlig zoo, med eksotiske fugler, sjiraffer, krokodiller og antiloper. Ta en sykkeltur tundt innsjøen, med ost, salami og vin i bagen.

2014-09-09 at 10-18-13
Lyon er en skikkelig sykkelby.

SEGWAYPOLITI OG VELOVE

Lyon har satt seg som mål å tilby bysykkelstasjoner innen en radius på 300 meter for alle. Velo City prosjektet kalles Velove, og den første havltimen er alltid gratis. Byen er lett å sykle i, men godt skiltede og oppmerkede sykkelbaner, ikke minst langs elvene og gjennom en av byens koller gjennom en tunnell der du underholdes av samtidsmusikk, lysshow og lysbildeprojeksjoner på tunnellveggen mens du sykler. Selv politiet triller, på segways!

thspe0712
Gamlebyen og katedralen under lysfestivalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LYSFESTIVAL I DESEMBERMØRKET

Hvert år lager Lyon et lysshow, ”The festival of lights”. Da kaster lyskastere trolsk, magisk lys over de vakreste husveggene, så byens oppleves som en filmkulisse i en Disney julefilm. Det hele begynte i 1852, da byens katedral fikk en gullstatue av Jomfru Maria. Feiringen, som var satt til Jomfru Marias dag den 8.sept. ble utsatt på grunn av kraftig regn, og siden har den 8. desember blitt dagen da byens innbyggere hyller Jomfru Maria på denne måten. Akkurat i år er festen utsatt som følge av terrorangrepet i Paris. I år er det derfor en en markering i byen i stedet, men også den blir lyssatt.

2014-09-08 at 14-55-38
Her finner du silkemuseum, silkebutikker, Hermès hovedkontor, fabrikkutslag og mye mer!

EKTE FRANSK SHOPPING

Rundt 650 antikvitetsbutikker, Frankrikes nest største loppemarked ”Les Puces du Canal” med over 400 selgere, tradisjonsrike silketrykkere og noen av verdens beste vindistributører, slaktere og ostehandlere har fine skatter for deg som jakter på det helt spesielle.