Gran Canaria er charterverdenens autopilot. Du trenger ikke tenke, bare hive en bikini i kofferten. Øya oppfyller nemlig sydendrømmen om igjen og om igjen. Det finnes det én veldig god grunn til, og det er sola som glitrer fra himmelen hele 344 dager i året. I vinterhalvåret er gjennomsnittstemperaturen mellom 18 – 22 grader, litt avhengig av hvor på øya du befinner deg. Som en bonus ligger øya i en orkanfri sone, og med mindre du ferierer i Death Valley eller i Gobiørkenen, så er Gran Canaria faktisk et av de mest solsikre stedene på jord. Ikke rart vi lar autopiloten bestemme!

Visste du at du kan få en skreddersydd kjole på Gran Canaria?

Men for oss nordboere holder det ikke med basseng og solskinn. Vi vil helst ha saltvann og myk sand mellom tærne. Hvit sand kan du bare glemme på denne vulkanske øya, bortsett fra på Anfi del Mar og Amadores, der de lærde strides om sanden er importert fra Sahara eller Karibia. Her er en liten guide til mine favorittbukter. Den kan være smart å ha i bakhodet når sydenferien bestilles, så slipper du forhåpentligvis å tilbringe fjorten dager med tyske menn i tangatruse foran deg på stranda. Eller småstein i flipfloppene. Hva kan være mer irriterende?

# AMADORES

Playa de los Amadores er en anlagt strand vest for Puerto Rico, og er en av øyas aller beste. Sanden er lys og finkornet, og de langgrunne forholdene egner seg spesielt godt for barnefamilier. Godt utvalg i vannaktiviteter og lunsjrestauranter.

Spanjolene sier at Amadores er blond. Det er lett å se hvorfor.
Spanjolene sier at Amadores er blond. Det er lett å se hvorfor.

# LAS CANTERAS

Tre kilometer med myk sand danner bystranden i Las Palmas. Området har blitt kraftig oppgradert de siste årene, og nå fremstår strandpromenaden El Paseo de Las Canteras som et lekkert område der du kan nyte badelivets gleder, ta noe kaldt å drikke på fine strandbarer og stikke opp i gamlebyen La Vegueta for bypuls og spansk uteliv når solen går ned.

Las Canteras gjør Las Palmas til en spennende destinasjon. Også for oss som vil bade. Foto: Marlene.
Las Canteras gjør Las Palmas til en spennende destinasjon. Også for oss som vil bade.

# MASPALOMAS

Maspalomas inkluderer både Playa del Ingles og det mer eksklusive Maspalomas-området. Her ligger de kjente sanddynene som er vernet for hotellutbygging. Dette er også øyas nudistsone, så forvent å se litt mer naken hud enn vanlig innimellom sanddynene. Jeg dropper helst Playa del Ingles der søttitallsarkitekturen preger bybildet, og det er sild-i-tønne forhold på stranda, med mindre jeg skal på hotell Bohemias lekre takterrasse for en aperitivo i den tempererte kvelden. Strandforholdene er langt bedre i Maspalomasenden av sanddynene. Her ligger det en herlig strand med perfekt utsikt over urørt natur. Gode restauranter og bra shopping er innen rusleavstand.

Vestenfor Maspalomas sine sandyner ligger denne lekre stranden.
Vestenfor Maspalomas’ sandyner ligger denne lekre stranden.

# MOGAN

Trange bygater overstrødd med blomster og en liten kanal som renner gjennom byen gjør dette til en av Gran Canarias triveligste steder. Stranda er ganske liten, men ren, velholdt og langgrunn. Veldig populær blant barnefamilier. Les mer om hvorfor Puerto Mogan er min favoritt her.

Fra stranda i Mogan går det en sti opp til iskremsjappa på strandpromenaden. Et paradis for barnefamilier.
Fra stranda i Mogan går det en sti opp til iskremsjappa på strandpromenaden. Et paradis for barnefamilier.

# ANFI DEL MAR

Denne stranden er kanskje mest kjent for timeshareanlegget med samme navn, skapt av den norske forretningsmannen Bjørn Lyng i 1988. Men som alle andre strender i Spania, er også denne stranden offentlig, og Anfi del Mar er den eneste stranda på øya som har tilnærmet hvit sand. Den hvite sandbunnen (importert fra Karibia) sørger for at solstrålene reflekteres og skaper et turkist hav det er sjelden å se på denne øya. Ganske paradisiske forhold med andre ord. Men bare så det er sagt, her blir det fullt, så du må tåle å dele godene med nabo’n.

Anfi del Mar er den hviteste stranda på øya.
Anfi del Mar er den hviteste stranda på øya.

 

Eller kanskje det er på tide å sjekke ut en ‘ny’ Kanariøy? Strendene på Fuerteventura er tusen ganger bedre enn på Gran Canaria. Hint, hint!


Se stedene på kartet

[separator type=»thick»]

Visit Gran Canaria på Instagram