Det finnes sikkert både mer melodiøse bølgeskvulp og hvitere melissand der ute. Men for meg handler en bra strand om stemningen, ikke femstjerners service. Dette er mine personlige favoritter, og alt jeg kan si er at her har jeg klart å koble meg opp til lav puls, enda lavere skuldre og overbevist meg selv om at jeg er i ett med naturen.

1. Palolem Beach, Goa, India.

Palolem er mer enn en strand. Det er en livsrytme som gjerne involverer morgenyoga, strandmassasje og barføtt dansing i sanda. Alt som skjer i Palolem, skjer på stranda, gjerne side om side med et par hellige kyr. Bor du på Dreamcatcher Hotel er du garantert sjelelig og kroppslig velvære. www.dreamcatcher.in

Jeg har skikkelig sansen for de indiske kuene som ferdes overalt med den største selvfølgelighet.
Jeg har skikkelig sansen for de indiske kuene som ferdes overalt med den største selvfølgelighet.

2. Stone Town, Zanzibar

Er turkist hav og kritthvit strand din greie, kan du peile deg inn på strandparadiset Zanzibar! Bare en knapp kilometer utenfor hovedstaden Stone Town ligger det to sandbanker som stikker opp av Det Indiske Havet ved lavvann. Og når solen tar farvel, stikker jeg til Stonetowns beste sundowner-sted, som jeg har skrevet om her.

Meningen med livet slår i mot meg på Zanzibars strender.
Meningen med livet slår i mot meg på Zanzibars strender.

3. Mauritius

Felles for alle strendene på Mauritius er at kysten ligger beskyttet av et naturlig rev som sørger for ideelle forhold for snorkling, og som berget øya under tsunamien i 2004. Lokalbefolkningen kaller den delen av havet som ligger innenfor revet for lagunen, og det sier i grunnen alt om hvor rolig forholdene er her. Det er vanskelig å plukke ut én strandfavoritt når strandperlene ligger tett i tett, men stranden på øya Ile aux Cerfs like utenfor østkysten er ekstra vakker.

Mauritius er omkranset av et naturlig rev som sørger for klarturkist vann.
Mauritius er omkranset av et naturlig rev som sørger for klarturkist vann.

4. Praia Cordoama, Costa Vicentina, Portugal

Majestetiske skiferklipper troner i et nærmest urørt landskap. Her må du se langt etter turistflokkene som befolker Algarves kystlinje i sør. Bo på lekre Memmo Baleeira i Sagres for å oppleve nærheten til elementene. www.memmohotels.com

Vicentinakysten er Portugals ukjente kyst.
Vicentinakysten er Portugals ukjente kyst.

5. Playa Monsul, Cabo de Gata Naturreservat, Spania.

Spania er mer enn de overbefolkede strendene langs Costa del Sol og Costa Blanca. Med utgangspunkt i hippiebyen San José, en kort kjøretur fra storbyen Almeria, finner du lekre strender der du enkelt finner din urørte bukt. Cortijo El Sotillo holder høy standard og tilbyr rideturer langs stranda. www.hotelpakyta.es

I Cabo de Gata dominerer gråtonene. Dette er Europas tørreste område, og et sted få kjenner til.
I Cabo de Gata dominerer gråtonene. Dette er Europas tørreste område, og et sted få kjenner til.

6. Tulum, Yucatanhalvøya, Mexico

Det er ikke bare meg som elsker Tulum. Stranda finnes på så og si alle kåringer av verdens beste strender, og det er det god grunn til. Pulversand og frodig vegetasjon, turkist hav og spektakulære mayaruiner gjør dette til et sted med sjel. Tulum ligger bare en time sør for støyende Cancun med sine kjemperesorts, men det føles som en annen verden.

tulum
Når jeg får nok av vintervær, drømmer jeg om Tulum.

 

7. Tarifa, Spania

Denne stranda ligger en drøy halvtimes kjøring fra huset mitt, og selvom jeg har andre strender innen fem minutters rekkevidde, drar jeg helst til Tarifa. Hvorfor? Fordi det skjer noe med meg i det jeg kjører langs den snirklete N-340 veien, og ser hvordan Afrika lokker på den andre siden av Gibraltarstredet. Vel fremme kan det hende at det blåser så heftig at jeg ikke får satt opp parasollen, men uansett hvor mange sandkorn jeg må svelge, så er Tarifa min absolutte sommerfavoritt.

Tarifa er min lokale strand, og jeg blir aldri lei av de ville bølgene og sanddynene.
Tarifa er min lokale strand, og jeg blir aldri lei av de ville bølgene og sanddynene.

 

8. Seven Mile Beach, Jamaica

Reggae, fargerike strandbarer, glassklart hav og masse småfisk rammer inn det som definitivt er Jamaicas beste strand. Her er det bare å si ya man!

Eller stikk til min favorittbar noensinne, en kantine i havet utenfor Jamaicas sørkyst.

Seven Mile Beach er en av Karibiens aller vakreste.
Seven Mile Beach er en av Karibiens aller vakreste.

9. Perranporth, Cornwall, England

Strandferie er ikke det første man assosierer med England, men i Cornwall finnes det idylliske sandstrender som Porthcurno, Perranporth og Carbis Bay. Dette er Englands surfefylke, så her er stemningen deilig avslappet på ekte surfevis.

Les mer om Ingas ville Thelma & Louise-inspirerte roadtrip i Cornwall her.

Surfeidyll i Cornwall.
Surfeidyll i Cornwall.

10. Pelosastranden, Stintino, Sardinia

Italia er ikke kjent for bra strender, men på øya Sardinia finner du faktisk noen av Middelhavets aller vakreste strender. La Pelosa på nordspissen av øya er som et badekar med langgrunt, turkist hav. Et gammelt vakttårn i horisonten og et par andre mindre øyer danner en romantisk kulisse. Men italienerne i speedo kommer du ikke unna. La Pelosa ligger omtrent en times kjøring fra den trivelige storbyen Alghero, som jeg har skrevet om her.

Speedoalarm på italienske strender!
Speedoalarm på italienske strender!