Skal jeg være dundrende ærlig,  så er kysten mellom Bahia Feliz i øst til Tauritodalen i vest for det meste preget av store hotellkompleks som har slukt utsikten mot havet. De sjarmerende fiskelandsbyene er i stor grad forsvunnet.

Puerto Mogán, Gran Canaria, Kanariøyene, Spania
Puerto Mogán sett ovenfra. Småhus og Saharasand.

 

Men det finnes et hederlig unntak, og det er vesle Puerto Mogán sørvest på øya. Gjennom den gamle fiskelandsbyen renner det små kanaler som danner en langt frodigere ramme enn det vi er vant med fra steinrøysøya Gran Canaria. Og selvom jeg ikke kan si det for sikkert, så tror jeg det må ha vært noen feminine sjeler som har overstrødd byen med blomsterprakt i alle tenkelige farger.

blomster, frodig, Puerto Mogán, Gran Kanaria
Bougainvillaen stortrives mellom de hvitkalkede fasadene.

Så er det stranda. Som betyr uendelig mye for solutsultede nordmenn på reise. Og her kommer den kanskje gledeligste overraskelsen, for mens flere av Gran Canarias strender har askegrå, vulkansk sand, er den gyldne sanda i Puerto de Mogán fraktet inn fra Sahara. Den er myk, strågul og ren. Stranda matcher Amadoresstranda i barnevennlighet, og du er bare et par skritt fra hyggelige strandkafeer som serverer lunsj, iskrem og kald drikke.

Puerto Mogan, Gran Canaria
Barnevennlig strand med lys sand. Ganske perfekt!

Allikevel er det den lokale pulsen som mer enn noe annet skiller Puerto de Mogán fra de andre turiststedene lenger øst. Den insisterer på å ikke la seg overdøve av turismen. Fiskemennene drar ut med garnene sine hver natt, og i båtbyggerverftet hamres og beises det. Hver fredag fylles den vesle landsbyen av et heidundranes marked som strekker seg fra båthavna ut mot den ytterste moloen. Du må faktisk gjennom båtbyggerverftet hvor du kan ta deg en pause side om side med de lokale båtbyggerne i en provisorisk kafécampingvogn.

Gammelt og nytt side om side. Sånn er Puerto Mogan.
Gammelt og nytt side om side. Sånn er Puerto Mogan.

Nå skal jeg ikke lyve på meg å ha oppdaget en hemmelig perle, for det finnes flust av turister i Puerto de Mogán også. Noen bor på hotell i nærheten, og mange kommer hit på dagstur. Derfor er det lurt å bli her til solen går ned og maler de omkransende fjellene Arizonarøde. Er du ekstra smart, setter du deg i havna og lar kelneren åpne en flaske rosa cava i motlys. Da får du nemlig tatt det bildet du skal dele på Instagram.

Cava i solnedgang, ja takk.
Cava i solnedgang, ja takk.

 

Hva kan du gjøre?

Yellow Submarine Morsomt for de minste. De gule båtene har vinduer under vannet slik at man kan se fisk og havbunn. Pris: Voksne 29 euro, barn t.o.m 12 år 14,50 euro.

Fjellandsbyen Mogán Åtte kilometer innelands finner du denne jordbrukslandsbyen i en ravine. Ta lokal buss nr. 84 eller lei bil.

Ønsker du storbypuls på Gran Canaria, så kan du få kjole på mål som Inga har skrevet om her, eller du kan ta deg en personlig shoppingrunde i hovedstaden.

Her finner du Puerto Mogán: