Klokka 13.00: På besøk hos Fanny og Alexander, eller i hvertfall nesten.

Her anbefales det å kjøpe en tallerken med svenske kjøttboller, potetmos og saus, og etter maten må du ta en tur på de fine stiene og titte på stranda.

Strömstad sentrum er ikke akkurat stedet du reiser til med mindre du er ute etter dagligvarer og billig børst. Hadde jeg vært ved mine fulle fem, hadde jeg naturligvis tatt en sving innom Systembolaget, men som den redebyggeren jeg har blitt, er jeg mest opptatt av alle skiltene langs veien der det står «Vintage», «Antik» og «Brukt». Det går nemlig rykter om at det mulig å gjøre kupp på møbler og stæsj i området.

Sommartider, hey, hey! Lytt til DJ Eriks Spotify-liste her.

Kritthvit sand og krystallklart vann - nesten som en karibisk strand.
Kritthvit sand og krystallklart vann – nesten som en karibisk strand.

I en rundkjøring ser vi et interessant skilt. Vi tar til høyre, til venstre og rett fram, og ender opp på en stor låve på halvøya Hällekind noen kilometer sør for Strömstad. På låveveggen står det «Logens antikt & vintage» og inne i låven er det et hav av gamle vintønner, sinkbøtter, fargerike glassvaser, tepper, benker, keramikk, porselen og mye, mye mer. Fotografen og jeg skanner området og får det umiskjennelige blikket: Vi går inn i shoppingmodus, og når vi kommer til oss selv igjen, har vi jammen kjøpt en benk, en treeske, en liten porselensbambi, to askebegre og noen postkort.

Den røde låven er full av gamle vinballonger, vaser, bøker, tepper, møbler og annet snadder for en redebygger.
Den røde låven er full av gamle vinballonger, vaser, bøker, tepper, møbler og annet snadder for en redebygger.

Et steinkast unna ser vi en stor rød bygning. Det svenske flagget vaier i vinden og på terrassen ut mot fjorden sitter det folk. Er det et gammelt pensjonat? En restaurant? Et privathus? Vi smyger oss opp trappa og kommer inn i et fantastisk rom som er som tatt ut av Fanny og Alexander. Stuene ligger på rekke og rad. Det er kunst på veggene, og de ærverdige spisestuene og sofagruppene vitner om fordums prakt.

 Med et inngangsparti som dette, må man jo kikke inn. Det er vi glade vi gjorde
Med et inngangsparti som dette, må man jo kikke inn. Det er vi glade vi gjorde

– Hällekind fungerte som hvilehjem og bad tidlig på 1900-tallet, og store deler av Sveriges kulturelite og mange utenlandske kulturpersonligheter var gjester her fram til 1930. Under andre verdenskrig holdt den norske motstandsbevegelsen til her, forteller vertinnen og viser fram et bilde av blant andre Gunnar Sønsteby.

Gamle Hällekind bad har vært feriehjem og tilholdssted for piffen. Under andre verdenskrig var det også tilholdssted for den norske motstandsbevegelsen.
Gamle Hällekind bad har vært feriehjem og tilholdssted for fiffen. Under andre verdenskrig var det også tilholdssted for den norske motstandsbevegelsen.

I dag er det restaurant og selskapslokale i bygningen, og området er et populært utfartssted med en kjempefin strand. Her anbefales det å kjøpe en tallerken med svenske kjøttboller, potetmos og saus, og etter maten må du ta en tur på de fine stiene og titte på stranda. Med sin kritthvite sand og krystallklare vann, minner bukta nesten om en karibisk strand.

35 uker gravid: Det er så vidt jeg kan skimte mine nylakkerte tær under magen et sted, på den fine sandstranda i Hällekind.
35 uker gravid: Det er så vidt jeg kan skimte mine nylakkerte tær under magen et sted, på den fine sandstranda i Hällekind.

 

Les
del 1
del 2
del 3
del 4 og
del 5 av Carolines ekspedisjon

Reisen var i regi av Visit Sweden.