Med kurs mot Koster – Del 2

Koster-Strømstad
Yum yum, gimme some!
Å klatre 50 meter over havet er en bragd i seg selv når man er høygravid reisejournalist på tur. Men utsikten og honningkaken på toppen er akkurat den gulroten som trengs.

Klokka 15.00: Utsikt mot paradis

Vi parkerer golfbilen vår og jeg peser meg opp trappene. Det er tid for honningkake!

De naturskjønne Kosterøyene ligger utenfor Strömstad mot vest. Dette er Sveriges vestligste øyer og totalt har Nord-Koster og Syd-Koster 300 innbyggere, men i sommermånedene får de besøk av tusenvis av turister.

DJ-Erik har laget soundtrack som hyller svensk sommer. Og musikk, så klart. Lytt her!

Skjærgården rundt Kosterøyene er fantastisk.
Skjærgården rundt Kosterøyene er fantastisk.

Øyene er atskilt av et smalt sund, og begge øyene er bilfrie. Sydkosters vennlige landskap egner seg for sykkelturer. Og golfbil-turer. Vi er på besøk i begynnelsen av sesongen og har de smale grusveiene for oss selv. Nesten. Det sies at Koster har flest soldager i Sverige, og det stemmer i dag. Sola skinner, og øya viser seg fra sin beste side. Naturen er frodig og vakker, og vi passerer grøftekanter fulle av blomster og utallige trehus og stakittgjerder.

Kosterøyene er visstnok stedet med flest soldager i Sverige. Da går det an å kalle veien for Solkoster!
Kosterøyene er visstnok stedet med flest soldager i Sverige. Da går det an å kalle veien for Solkoster!

Sydkoster er den største av øyene i Kosterskjærgården. Den indre delen av øya består hovedsakelig av jordbrukseiendommer, og rundt øyene ligger den velkjente Kosterskjærgården med massevis av skjær og holmer. Koster-øyenes skjærgård kan best sees fra utsiktspunktet Valfjell, 50 meter over havet. Vi parkerer golfbilen vår og jeg peser meg opp trappene.

Inga tar en Thelma og Louise i Cornwall

Valfjell er bare 50 meter over havet, men likevel er det mange trappetrinn...
Valfjell er bare 50 meter over havet, men likevel er det mange trappetrinn…
Golfbil Koster
Golfbilen er en fartsfest. Med klampen i bånn er vi kjapt oppe i 20 km/t.

Når jeg kommer opp til platået, har jeg utsikt mot Vederøarna, Tisler, Torbjørnskjær og Hvaler. Men aller best: her kan vi spise honningkakene våre som Kjøkkensjef Claudia Poli stakk til oss på Kosters Trädgårder mens vi hviler beina. Det er krakker og bord, og perfekte forhold for piknik, ro og fred.

På Valfjell er det perfekt å ha piknik. Bord og benker og vakker utsikt - alt du trenger, altså!
På Valfjell er det perfekt å ha piknik. Bord og benker og vakker utsikt – alt du trenger, altså!
Claudia er kjøkkensjef og hver dag får hun friske grønnsaker, urter og blomster fra hagen. - Helt fantastisk, og veldig spesielt å kunne servere gjestene helt frisk og fersk mat, sier hun.
Claudia er kjøkkensjef og hver dag får hun friske grønnsaker, urter og blomster fra hagen. – Helt fantastisk, og veldig spesielt å kunne servere gjestene helt frisk og fersk mat, sier hun.

Fikk du med deg Del 1 av det høygravide eventyret?

Reisen var i regi av Visit Sweden.

Caroline Korsvoll

Bakgrunn: Har jobbet som feature, -kultur og reisejournalist i Dagbladet Magasinet, VG og Aftenposten og som frilanser for en rekke aviser og magasiner. De siste åtte årene har jeg vært fast journalist og reiseansvarlig i Kamille.

Beste reiseminne: De beste reiseminnene mine knytter seg like mye til reisefølge som til land og destinasjoner. Min første backpackertur var en stor opplevelse, og den vekket lidenskapen min for å reise og oppleve verden. En venninne og jeg reiste den klassiske ruta: Thailand – Malaysia – Singapore – Bali – Australia, og aldri har jeg opplevd så mye gøy, skummelt og fantastisk. Noen år senere reiste jeg på reportasjetur til Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay med en kjekk fotograf som senere ble mannen min. Da vi giftet oss noen år senere, ønsket oss selvfølgelig penger til å reise, og hadde en fantastisk reise til Mexico og Miami. Jeg tror det å reise gir næring til alle relasjoner.

Verste reiseminne: Jeg var på reportasjetur i Serbia og skulle videre for å gjøre en jobb i Montenegro. Fotografen og jeg kikket på kartet og fant ut at det var veldig kort å kjøre. Vi leide bil og plutselig var vi på den smaleste, bratteste og mest svingete fjellveien jeg har vært borte i. Sjåførene kjørte som gale, og der vi i Norge er vant til å se en død katt i veikanten i ny og ne, så jeg døde hunder og katter i stabler i grøfta. I nesten hver sving var det blomster og bilder til minne om de som var omkommet der. Etter 13 timer på disse veiene, måtte kollegaen min og jeg debriefe. Vi gikk rett på bar og drakk øl. Mange øl. Aldri har jeg vært så glad for å være i live.

Favorittsted: Hjelp, det er umulig å velge ett sted! Jeg velger meg Ibiza for atmosfæren og utelivet, meksikanske Tulum for strendene og det krystallklare vannet, italienske Cinque Terra for den romantiske stemningen og maten, laotiske Luang Prabang for den fantastiske koloniarkitekturen og de gjestfrie menneskene og sist, men ikke minst København. Den danske hovedstaden er den raskeste veien til kontinentet, spør du meg!

Mer fra Caroline Korsvoll

Trilleguide: På fire hjul i Oslo

Hva gjør en nybakt, reiseglad mamma når dagens største høydepunkt er en...
Les Mer