Sambatrommene smeller. Fjærene rister og det glitrer fra lepper, bryst og sko. På hodene rister flere meter høye strutsefjær. Det er karneval på Santa Cruz de Tenerife og ingen snur på skillingen. Festen starter 22. februar og varer til 5. mars.

Man skal være finest og enda mer spektakulær enn i fjor. Flere tusen tilskuere venter spent på kveldens viktigste avgjørelse: Hvem blir karnevalsdronning?

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Det kan ikke være en fjær igjen når karnevalet er slutt.

 

Millioner opp i fjær

20 kvinner stiller til valg. Kjolene er så store at de går på hjul. Her er krystaller, blomster og små lysende lamper. Det tar måneder å lage draktene som koster mange hundre tusen kroner å lage. Kandidatene smiler og danser til tross for at de 10 kilo tunge hodeutsmykningene strammer og klemmer. 18 år gamle Ana María Tavarez (18) fra Den dominikanske republikk svinger hoftene og publikum jubler. Juryen faller for skolejentas smil og med ett skal hun ikke bare lede karnevalsseremoniene. Hun får også en ny karriere, kanskje innen tv eller som modell.

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Karnevalsdronningen sjekker om septeret er ekte vare.

 

Politikerforakt

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Folk har jobbet i månedsvis med kostymene.

 

Mens designerne blir beundret for jobben sin, blir politikerne straffet under karnevalene. Det arrangeres nemlig konkurranser der karnevalstrupper (på spansk: murgas), konkurrer om å levere de giftigste satirene. Korrupsjonsskandalen ordføreren har vært innblandet i, kommenteres. Hvorfor er ordføreren så tjukk? spør deltakerne seg.

– Murgaene har jobbet med showene i mange måneder i forkant, sier Octavio fra Tenerife. –Vi har karnevalet i blodet. Vi gleder oss til neste karneval allerede når det siste er over.

Luksushotell på Tenerife »»

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Siste strøk finpuss på karnevalssminken.

 

Ordet karneval kommer av ordene carne levare eller carnelevarium som betyr å legge til side kjøttet. Feiringen faller sammen med starten på den strenge fasten katolikkene har praktisert. Men det antas at karnevalet oppstod lenge før Europa ble kristnet og at festen opprinnelig kan ha vært en fruktbarhetsfeiring. Da Europa i middelalderen var vel kristnet hadde kirken et svare strev med roe ned kaoset karnevalet medførte: dans, hor og utkledde mennesker. Ikke minst var det sårt for makta å bli gjenstand for kritikk og latterliggjøring.

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Ulvene står klare til å lokke disse uskyldige pikene ut på eventyr.

Spania har en lang karnevalstradisjon og det feires i ulike former over hele landet. Under Francos regime ble karnevalet forbudt. Lot folk seg stoppe?

– All moro i offentlighet ble forbudt. Men folk gikk likevel sammen om å stelle i stand dans og parader. De kledde seg ut og dekket seg til med en frakk. Ofte ble folk arrestert og fengselet ble fylt opp av folk i kostymer, kan Eugenia Portugués (80) fra Santa Cruz fortelle.

[columns_row width=»half»] [column]
Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Familien Pirat gjør Santa Cruz en smule utrygg.
[/column] [column]
Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Under karnevalet kan man være hvem man vil. Penelope Cruz, an Oscar-vinner, for eksempel.
[/column] [/columns_row]

 

[columns_row width=»half»] [column]
Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Mange finner fram sin indre klovn.
[/column] [column]
Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Født til karneval.
[/column] [/columns_row]

Inga tok på se fjærene og danset i karnevalsparaden på Trinidad og Tobago.

KARNEVALENE PÅ KANARIØYENE

 Øyenes regjeringer har egne avdelinger som organiserer karnevalene. De samarbeider om datoene for karnevalene, så de vil avvike noe fra verdens karnevalskalender. De har også ordnet det slik at høydepunktene er lagt på ulike datoer, så du kan i teorien reise fra øy til øy og få med deg alle. Flyselskapet Binter Canarias flyr deg fra øy til øy fra 50 euro.  

Tenerife: Høydepunktet er valget av karnevalsdronningen i provinshovedstad Santa Cruz de Tenerife. Begravelsen av La Sardina marker slutten på karnevalet. i år starter karnevalet den 22. februar og avsluttes den 5. mars. Se videoer og les programmet: www.carnavaldetenerife.com

La Palma: Høydepunktet er festen Los Indianos i provinshovedstad Santa Cruz de La Palma. Man feirer hjemkomsten til de tusen av kanariboere som vendte hjem etter å ha levd i Karibia. Folk kler seg i hvite drakter og bombarderer hverandre med talkum. I år er festen lagt til den 27. februar. Les mer på www.santacruzdelapalma.es

Gran Canaria: Her kåres det ikke bare en karnevalsdronning, men også en drag queen. Karnevalet holdes Las Palmas de Gran Canaria nord på øya. Les prgorammet på Lpcarnaval.com

La Gomera: Tradisjonelt karneval på San Sebastián de La Gomera. Karnevalet startet den 18. februar og avsluttes den 5. mars.

Lanzarote: Det mest omfattende programmet finnes på Arecife. Også Playa Blanca og Costa Teguise er det fest i karnevalsuka. Karnevalet startet den 18. februar og varer fram til den 1. mars. Les mer på www.carnavalarrecife.es

El Hierro: Se opp for «La fiesta de carneros» hvor menn i dyriske drakter maler alle de møter svarte. Karnevalet startet 18. februar og varer fram til 5. mars.

Fuerteventura: Karnevalet i Puerto de Rosario feires med store forseggjorte parader og flåter. Karnevalet startet i år den 11. februar, men varer fram til 5. mars.

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Den store paraden er høydepunktet.