Karneval på Tenerife

Karnival Tenerife
Karnevalskostymene er så store og spektakulære at de har hjul.
Sambatrommene smeller. Fjærene rister og det glitrer fra lepper, bryst og sko. På hodene rister flere meter høye strutsefjær. Det er karneval på Santa Cruz de Tenerife.

Sambatrommene smeller. Fjærene rister og det glitrer fra lepper, bryst og sko. På hodene rister flere meter høye strutsefjær. Det er karneval på Santa Cruz de Tenerife og ingen snur på skillingen. Festen starter 22. februar og varer til 5. mars.

Man skal være finest og enda mer spektakulær enn i fjor. Flere tusen tilskuere venter spent på kveldens viktigste avgjørelse: Hvem blir karnevalsdronning?

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Det kan ikke være en fjær igjen når karnevalet er slutt.

 

Millioner opp i fjær

20 kvinner stiller til valg. Kjolene er så store at de går på hjul. Her er krystaller, blomster og små lysende lamper. Det tar måneder å lage draktene som koster mange hundre tusen kroner å lage. Kandidatene smiler og danser til tross for at de 10 kilo tunge hodeutsmykningene strammer og klemmer. 18 år gamle Ana María Tavarez (18) fra Den dominikanske republikk svinger hoftene og publikum jubler. Juryen faller for skolejentas smil og med ett skal hun ikke bare lede karnevalsseremoniene. Hun får også en ny karriere, kanskje innen tv eller som modell.

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Karnevalsdronningen sjekker om septeret er ekte vare.

 

Politikerforakt

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Folk har jobbet i månedsvis med kostymene.

 

Mens designerne blir beundret for jobben sin, blir politikerne straffet under karnevalene. Det arrangeres nemlig konkurranser der karnevalstrupper (på spansk: murgas), konkurrer om å levere de giftigste satirene. Korrupsjonsskandalen ordføreren har vært innblandet i, kommenteres. Hvorfor er ordføreren så tjukk? spør deltakerne seg.

– Murgaene har jobbet med showene i mange måneder i forkant, sier Octavio fra Tenerife. –Vi har karnevalet i blodet. Vi gleder oss til neste karneval allerede når det siste er over.

Luksushotell på Tenerife »»

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Siste strøk finpuss på karnevalssminken.

 

Ordet karneval kommer av ordene carne levare eller carnelevarium som betyr å legge til side kjøttet. Feiringen faller sammen med starten på den strenge fasten katolikkene har praktisert. Men det antas at karnevalet oppstod lenge før Europa ble kristnet og at festen opprinnelig kan ha vært en fruktbarhetsfeiring. Da Europa i middelalderen var vel kristnet hadde kirken et svare strev med roe ned kaoset karnevalet medførte: dans, hor og utkledde mennesker. Ikke minst var det sårt for makta å bli gjenstand for kritikk og latterliggjøring.

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Ulvene står klare til å lokke disse uskyldige pikene ut på eventyr.

Spania har en lang karnevalstradisjon og det feires i ulike former over hele landet. Under Francos regime ble karnevalet forbudt. Lot folk seg stoppe?

– All moro i offentlighet ble forbudt. Men folk gikk likevel sammen om å stelle i stand dans og parader. De kledde seg ut og dekket seg til med en frakk. Ofte ble folk arrestert og fengselet ble fylt opp av folk i kostymer, kan Eugenia Portugués (80) fra Santa Cruz fortelle.

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Familien Pirat gjør Santa Cruz en smule utrygg.
Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Under karnevalet kan man være hvem man vil. Penelope Cruz, an Oscar-vinner, for eksempel.

 

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Mange finner fram sin indre klovn.
Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Født til karneval.

Inga tok på se fjærene og danset i karnevalsparaden på Trinidad og Tobago.

KARNEVALENE PÅ KANARIØYENE

 Øyenes regjeringer har egne avdelinger som organiserer karnevalene. De samarbeider om datoene for karnevalene, så de vil avvike noe fra verdens karnevalskalender. De har også ordnet det slik at høydepunktene er lagt på ulike datoer, så du kan i teorien reise fra øy til øy og få med deg alle. Flyselskapet Binter Canarias flyr deg fra øy til øy fra 50 euro.  

Tenerife: Høydepunktet er valget av karnevalsdronningen i provinshovedstad Santa Cruz de Tenerife. Begravelsen av La Sardina marker slutten på karnevalet. i år starter karnevalet den 22. februar og avsluttes den 5. mars. Se videoer og les programmet: www.carnavaldetenerife.com

La Palma: Høydepunktet er festen Los Indianos i provinshovedstad Santa Cruz de La Palma. Man feirer hjemkomsten til de tusen av kanariboere som vendte hjem etter å ha levd i Karibia. Folk kler seg i hvite drakter og bombarderer hverandre med talkum. I år er festen lagt til den 27. februar. Les mer på www.santacruzdelapalma.es

Gran Canaria: Her kåres det ikke bare en karnevalsdronning, men også en drag queen. Karnevalet holdes Las Palmas de Gran Canaria nord på øya. Les prgorammet på Lpcarnaval.com

La Gomera: Tradisjonelt karneval på San Sebastián de La Gomera. Karnevalet startet den 18. februar og avsluttes den 5. mars.

Lanzarote: Det mest omfattende programmet finnes på Arecife. Også Playa Blanca og Costa Teguise er det fest i karnevalsuka. Karnevalet startet den 18. februar og varer fram til den 1. mars. Les mer på www.carnavalarrecife.es

El Hierro: Se opp for «La fiesta de carneros» hvor menn i dyriske drakter maler alle de møter svarte. Karnevalet startet 18. februar og varer fram til 5. mars.

Fuerteventura: Karnevalet i Puerto de Rosario feires med store forseggjorte parader og flåter. Karnevalet startet i år den 11. februar, men varer fram til 5. mars.

Karneval Santa Cruz Tenerife Kanariøyene
Den store paraden er høydepunktet.

 

Fran Fernandez

Oppdragsgivere: Jeg er spansk, og bor i Spania i Salamanca, som er en liten universitetsby. Jeg har tidligere bodd mange år i Barcelona, dit jeg flyttet for å ta et fotokurs. Slik startet jeg min karriere som frilansfotograf. Jeg har jobbet for mange norske publikasjoner som reportasjefotograf i samarbeid med ulike journalister, blant andre i VG, Aftenposten, Dagsavisen, NTB Tema, Dagbladet, Magasinet, Hjemmet og KK. Jeg har også hatt oppdrag i internasjonale byråer som Pearson og Dk.
Favorittsted: Lisboa. Fordi selvom det er Portugals hovedstad, så ligner det mer en småby. Å vandre gatelangs, slå av en prat med lokalbefolkningen, hoppe på nummer 28-trikken til Alfama, ta verdens beste kaffekopp på Confeitaria Nacional, gå seg vill i Barrio Alto på jakt etter en fest bak en hvilken som helst dør… i Lisboa går tiden sakte.
Beste reiseminne: El Camino de Santiago. Å gå fra den franske grensen til Santiago de Compostela i Spania i en måned der over 760 kilometer skal tilbakelegges virker ikke som en nytelsesreise før man begynner. Men El Camino er mer enn en reise. Det er å møte andre vandrende fra hele verden med Nord-Spanias varierte regioner og landskap som kulisse. Det er maten underveis, og gjestfriheten man møter. Og ikke minst, å isolere seg fra det moderne livets stress for å finne tid til å reflektere og til å finne seg selv. En pilegrimsferd er en annerledes måte å reise på.
Verste reiseminne: På en reise til Nepal måtte jeg bytte fly i Karachi (Pakistan), og ettersom tiden i transit var veldig lang hadde reisebyrået ordnet et hotell i Karachi by (til tross for at vi ikke hadde visum). Hotellet hadde fire stjerner, men de skitne rommene, måten de ansatte behandlet oss og den elendige maten kvalifiserte ikke engang til en ussel stjerne. Jeg mistet lysten på hele byen ettersom det var førti grader ute, intens luftfuktighet og skyer av malariamygg.
[email protected]

Tags from the story
, , , ,
Mer fra Fran Fernandez

Elsk, spis, gå

Jeg opplevde ikke én vei eller et land, da jeg gikk pilegrimsleden...
Les Mer