Med kurs mot Koster – del 1

Sverige_Post 1 – golfbil (1)
Pensjonistene kikker misunnelig på meg i denne lekre golfbilen.
Høygravid reisejournalist på tur. Caroline dyttes inn i en golfbil på de idylliske Kosterøyene, og blir gjenstand for de kakespisende pensjonistenes misunnelse.

Klokka 12.00: – Nei, jeg setter meg ikke inn i den!

Det er i underkant av to timer siden vi passerte riksgränsen. Siden vi passerte Svinesund, skiltene med tilbud om kylling og antikviteter og parkerte bilen i et sommervarmt Strömstad. Nå står vi utenfor ærverdige Hotell Koster på Sydkoster og ser på den lille doningen som står parkert under et tre.

Det viser seg at klampen i bånn er ca 20 km/t, og vi finner raskt ut av det ikke nytter å stresse på Koster.
Vakre Hotell Koster er det første som møter oss på øya.
Vakre Hotell Koster er det første som møter oss på øya.

-Du skal i hvert fall ikke sykle i din tilstand, hadde legen sagt på telefonen litt tidligere på dagen. «Min tilstand» er at jeg 35 uker gravid og har bekkenløsning.

– Golfbilen er et perfekt fremkomstmiddel dersom dere skal oppleve hele øya på en dag, sa damen i resepsjonen. Greit. Vi vrir om nøkkelen og kjører avgårde mens pensjonistene titter misunnelig på oss.

– Hvis vi skal rekke innom alt vi har planlagt, må vi kjøre klampen i bånn, sier jeg til fotograf Kjersti. Det viser seg at klampen i bånn er ca 20 km/t, og vi finner raskt ut av det ikke nytter å stresse på Koster. Koster er stressfri sone.

Musikk og reiser hører sammen. Lytt til denne kavalkaden av svenske hits

På Koster Trädgårder kan du kjøpe med deg urter og grønnsaker fra hagen, og nydelig kortreist mat.
På Koster Trädgårder kan du kjøpe med deg urter og grønnsaker fra hagen, og nydelig kortreist mat.

Kosters Trädgårder er et av øyas absolutte høydepunkter. Vi er invitert på lunsj av Helena og Stefan von Bothmer som driver denne hagen med både veksthus, galleri, gårdsbutikk og kafe.

Jeg anbefaler den varme salaten med aubergine, fåreost, ruccolapesto og bulgur. Og litt ugress, sier Helena og smiler.

– Vi lager all mat fra bunnen. Jeg tror gjestene setter stor pris på at maten de får servert, er dyrket her på gården. Tanken vår er at maten skal være enkel og velsmakende.

Varm salat med fåreost, aubergine, ruccolapesto, bulgur og litt ugress. 155 svenske kroner, og du er glad og mett i timevis.
Varm salat med fåreost, aubergine, ruccolapesto, bulgur og litt ugress. 155 svenske kroner, og du er glad og mett i timevis.
Fisk med kokos, ingefær og risnudler kan anbefales!
Fisk med kokos, ingefær og risnudler kan anbefales!
Etter en nydelig lunsj, er det tid for kaffe!
Etter en nydelig lunsj, er det tid for kaffe!

 

Helena og Stefan hadde travle liv og jobbet begge ved universitetet i Uppsala. En kveld begynte de å diskutere hvordan de egentlig ville leve. De var leie av å pendle, men drømte om å dyrke jorda og kanskje drive en kafe. – Vi reiste rundt i verden som woofers, altså som frivillige arbeidere på økologiske gårder. Visjonen var å finne et sted der vi kunne drive økologisk og bærekraftig, et sted både for dyrking av mat og for kulturopplevelser. Så dukket plutselig dette opp, her på Koster, og vi slo til.

Kafeen serverer mat, kaker og kaffe og er et absolutt høydepunkt på Sydkoster.
Kafeen serverer mat, kaker og kaffe og er et absolutt høydepunkt på Sydkoster.

Her er del 2 av Carolines episke reise rundt Koster.
Del 3

Reisen var i regi av Visit Sweden.

Skrevet av
More from bortebest

Med kurs mot Koster – Del 2

Å klatre 50 meter over havet er en bragd i seg selv...
Les mer