De deilige Baleraene består av Mallorca, Ibiza, Menorca og Formentera.

Øyene byr på vakker natur, fabelaktig mat og kulturopplevelser. Ja, også en ekstravagant partyscene. Finn øya som passer best for deg!

Ibiza – party, party!

Inga-Ibiza-Ushuaia
Du MÅ danse på Ushuaïa.

Partyet på Ibiza starter allerede på flyplassen. Her kan du kjøpe billetter til klubbene på automat og dra rett på klubb. Mens spanske aviser melder om at barna går sultne på skolen enkelte steder i landet, går økonomien så det suser på Ibiza. Hver dag flys det inn 30 000 personer. Drinkene koster gjerne 25 euro og oppover. På enkelte klubber kan du betale med fingertuppen din via PayTouch, en betalingsterminal som leser fingeravtrykk.

Du blir høy på stemningen på Ibiza. Folk er glade, smilende og vennlige. Partyet begynner ved lunsj, gjerne på en strandklubb som Blue Marlin . Så fortsetter den på for eksempel Ushuaïa før du avslutter på berømte og beryktede Pacha Men du kan like gjerne leve rolig her i de mange små vakre byene, for så bare besøke partybyen San Antonio. Her ligger fortsatt Café del Mar  som serverer store cocktails og byr på underholdning i form av paljettkledde akrobater.

Har du imidlertid ikke fått nok av dj’ene, skal du vite at du kan danse hele veien frem til flytrappen. I 2012 åpnet David Guetta en klubb med det ikke akkurat sobre navnet «Fuck me, I’m famous lounge». Angivelig en av de første klubbene i av dette slaget i verden.

VIBEKE: Ibiza for hipstere og hippier »»

Slik reiser du til Ibiza

Norwegian og SAS flyr til Mallorca. Derfra kan du fly Air Nostrum til Ibiza. Ving har hoteller flere steder i San Antonio, Eulalia og Eivissa.

Se stedene på kartet i Ibiza

Mallorca – variert med gourmetpreg

Mallorca-050
Bare et bilde av Mallorcas badebukter får meg til å lengte etter sommer.

Mmm… de travle kelnerne kommer med det ene fatet etter det andre. Torskekroketter, skjell og blekksprut. Det smaker ikke mindre godt med albariño fra fastlandet i glasset. Det ikke akkurat trendy lokalet er smekkfullt av folk som skravler og stapper i seg tapitas fra menyen. Boveda  er bare en av mange herlige, folkelige restauranter med ekte spansk husmannskost. Den ligger bare noen gater unna den litt finere Forn de Sant Joan, hvor Pedro Almovódar gjerne spiser middag. Her spiser mediterrasian mat, altså en hybrid av det beste fra Asia og Middelhavet. Palma de Mallorca er en sofistikert by med nesten cirka 350 000 innbyggere som ligger flott dandert rundt festningen Almudeina, som maurerne reiste mens de okkuperte Spania. Shoppingen er omtrent som i Barcelona, bare i litt mindre format. Her ligger motehusene på rekke og rad i Avinguda Jaime. Men elsker du duften av støv og gulnet papir, bør du besøke antikvariatet Fifth & Bond Fine Books i Carrer d’En Morei 7.

– Jeg snakker ikke om Kindle og Amazon, sier den gretne innehaveren Rod Browne.

Men han vet nøyaktig hvor den Dickens-utgaven du spør etter står. Vil du drikke cocktails eller trene yoga med øyas unge og vakre, drar du til bydelen Santa Catalina .

Vibeke: Mallorcas beste natteliv »»

Mallorca-Forn-de-San-Joan-dessert-Fran-Fernandez-800
Crema catalana i jordbær på Forn San Joan på Palma de Mallorca. Ja, takk.

Slik reiser du til Mallorca

Både SAS, Norwegian, Iberia og Lufthansa har priser som starter på cirka 1 500 kroner per vei og du slipper å bytte fly. De tre charterselskapene, Apollo, Ving og Star Tour har alle rimelige reiser til charterbyene Magaluf og Alcudia. Det er ingenting i veien for å reise hit og leie bil å komme seg rundt til de små og mer ukjente landsbyene.

Se stedene på kartet i Mallorca

Menorca – pust med magen

Inga på sykkel Menorca
På to hjul mellom rosmarinkvastene på Menorca.

Mens Ibiza markedsfører seg som en partyøy, har Menorca lagt seg i den andre enden av skalaen. Hit kommer du ikke for å feste. Hit kommer du for å bruke vandrestaven på de smale stiene som kryper duftende ned til strender skåret ut i kalksteinklippene. Angen av rosmarin og sitronmelisse får deg til å lengte etter lunsj. Politikernes idé har vært å få turister som er mer opptatt av kvalitet enn pris til øya.

– Folk som kommer hit er interesser i natur, vandring, padling og sykling, sier Mathieu Nieuwland fra Belgia som driver eget guidebyrå på øya.

Tro ikke at du blir transportert i buss rundt til butikker han har avtale med. Nei, han drar deg med opp de bratteste stiene du har sett. Mellom mandeltrær og pinjer. Du klatrer med sykkelen over skulderen, ned pinefulle bratte stier. Heldigvis får du mulighet til å vaske av deg svetten i havet. Nei, Menorca er ikke et sted for deg som foretrekker stiletter. Menorca har også en lang og voldsom historie, øya ble innlemmet i Romerriket allerede i 123 år f.Kr, siden erobret av maurerne sammen med resten av Spania. Historien summeres opp i byen Ciutadellas katedral som er bygget over en moske. I denne vakre byen kan du spise hummer og drikke vin fra gårdene på øya, mens du nyter stølheten etter dagens turer til lands og til vanns.

På to hjul i Bangkok og i det ville vesten »»

Menorca
Det er ikke så mange diskoteker i Ciutadella, men det er ofte livlig rundt restaurantbordene

Slik reiser du til Menorca


Fly fra Oslo til Menorca via Barcelona med Iberia eller Vueling, eventuelt i kombinasjon med Air France. Billettprisen starter på 3 400 kroner. Du kan også fly med SAS eller Norwegian til Mallorca og fly Air Nostrum til Menorca. Star Tour har 20 hoteller på øya, prisene for reise med hotell starter på cirka 3 000 kroner per snute for en uke.

Se stedene på kartet i Menorca

Formentera – After-Ibiza

Formentera-JORGE-JIMENEZ-800
Ta meg til Formentera, Spania. Foto: Jorge Jimenez

En fergetur unna Ibiza ligger Formentera. New York Times‘ reisejournalist har beskrevet den som så utrendy at den er hot. Conde Nast Traveller skrev at hit reiser folk når de trenger en pause fra livet. Gjerne etter at de har festet vilt på Ibiza. Ja, sånne som Kate Moss og diverse fotballstjerner som kan ha behov for et sted uten for mange sanseinntrykk. Her er den store attraksjonen ganske enkelt de mange, lange hvite strendene. Vannet er karibisk klart, og det har en naturlig og politisk forklaring. Havgresset posidonia renser vannet og bidrar til at vannet får den rene, gjennomsiktigheten vi elsker. Politikerne på øyene har jobbet bevisst med vern og dette arbeidet har lønnet seg. Ibiza og havet rundt har for lengst havnet på de prestisjefylte listene til Unescos verdensarvliste, nettopp for dette. På Formentera er det cirka 60 til 70 hoteller og hostaler, ingen av dem prangende. Det betyr ikke at du behøver å bo i sovepose på stranden, slik som enkelte unge gjør når de nærmest segner om i havnen etter å festet i Ibiza. Du kan for eksempel på det lekre boutique-hotellet Gecko Beach Club, som ligger rett på stranden Mitgjorn. Prisene der starter på cirka 250 euro.

Slik reiser du til Formentera

Fly til Ibiza eller Mallorca. Herfra reiser du med ferge til Formentera. Det tar et seks timer fra Mallorca, det koster cirka 70 euro per vei. Overfarten fra Ibiza koster 20 euro og tar cirka 25 minutter, gå til www.balearia.com for rutetabell. På Formentera kan du leie moped eller bil, eventuelt sykkel.

Se stedene på kartet i Formentera

Dette er Balearene

Balearene består av Mallorca, Menorca, Cabrera, Ibiza og Formentera. Hovedstaden på øyene er Palma de Mallorca.

Antall innbyggere: En million
Språk: Katalansk, kastiljansk. Folk i turistnæringen snakker utmerket engelsk.
Størrelse: 702 000 kvadratkilometer
Klima: Snittemperatur i januar er 10 grader og 25 grader i august. Årlig nedbør 430 millimeter.

Bortebest.no ble invitert til Menorca, Mallorca og Ibiza av Star Tour.