2011-07-17 at 12-08-46
La lunsjen være lang, og i godt selskap 🙂

Legg neste reise til en av de berømte Blue Zones, og du vil leve lengre og lykkeligere.

Det er bare å innse det, vi lever i en tid besatt av ungdom og skjønnhet. Vi blir stadig eldre, men også dårligere. Hva er vitsen med å bli 100 år hvis livskvaliteten er så som så? Derfor reiser forskere jorden rundt for å finne ungdomskilden. En slik gjeng med forskere ble utsendt av National Geographic for noen år siden, ledet av Dan Buettner.

2013-08-02 at 08-25-19
Utforsk landskapet til fots når du reiser, og ta gjerne med en lokal guide. Her er Stella Korres på tur med turister som lærer om ville vekster, historie og kultur på de greske øyer.

De fant det de lette etter, og resultatet ble bestselgeren de kalte Blue Zones. Navnet tok de etter den blå ringen de satte rundt de fem stedene som oppfylte kriteriene. Her blir folk flest langt over 100 år, med glimt i øyet, god helse og sprettent sexliv.

Jeg er spesielt interessert i slikt, da jeg også er forfatter av hittil tre bøker om helse og kosthold. Jeg skrev Norges første SUPERMAT i 2006, og bokens innhold ble hyllet av NRKs Folkeopplysningen, i motsetning til all kvasivitenskapen som har dukket opp med samme navn siden (sukk). Men, så har jeg også tidvis bodd og levd på steder tilnærmet lik Blue Zones, blant annet i Hellas.

Hemmeligheten bak et langt og lykkelig liv er såre enkel fornuft. Ikke spis for mye. Spis råvarer i sesong.

De fineste turene i Nordmarka

2014-07-15 at 12-03-00
Hvite bønner kokt langsomt i tomatsaus med urter. Dette er en av de sunneste måltider i verden.

Spis i hovedsak magert kjøtt, sjømat, grønnsaker, frukt og ville urter. Legg til kefir eller yoghurt og litt grove fiber og karbohydrater.

20437090073_a09ba380aa_z-2
Rødbeter, fersk fisk, hvitløk, kikerter, løk, sitron og olivenolje er blant de mange supermatingrediensene som holder verdens eldste befolkning vitale.
3114601761_96e2fa7259_z
Vin og rosmarin. To kilder til langt liv, skal vi tro forskerne.

Drikk gjerne vin, bruk sunne oljer (som olivenolje), og bo og lev i små landsbyer mellom bakker og berg du må forsere noen ganger om dagen. Omring deg med godt nettverk av familie og venner i et raust og liberalt lokalsamfunn. Med andre ord: Dra til Sardinia, Ikaria, Costa Rica eller Okinawa. Gjerne også fiskerlandsbyen Acciaroli Syd-Italia, som de nå føyer til listen. Selv vil jeg gjerne legge til mitt eget hjemsted: Sørkedalen! Når du er der: Spis konsekvent på lokale og tradisjonsrike spisestder, av den enkle sorten. Der de serverer lokale råvarer med stolthet og kjærlighet.

Gå også på markedet og kjøp inn til picnic i det grønne.

Guide til franske landsbymarkeder

Tomatjuice i Provence, rett fra grønnsakshagen.
Tomatjuice inneholder et sjeldent mikronæringstoff: Lykopen. Her fra Provence.

Utforsk stiene rundt landsbyen du bor i. Snakk med de gamle, og begynn dagen på det lokale bakeriet med en god kopp espresso og en bitteliten matbit. Dropp stor og tung norsk frokost.

2015-08-03 at 08-32-25
Te brygget på mange ferske urter, og søtet med litt lokal honning, drikkes flere ganger om dagen på Ikaria.

Gled deg heller til en stor supermatlunsj med etterfølgende siesta. Å spise langsomt og sove godt hører med til Blue Zone oppskriften.

2015-08-02 at 16-59-02
Eleni Karimalis og datteren tilbyr agroturismo med matkurs. Her lærer du å lage verdens sunneste mat.

Om få uker reiser jeg tilbake til min ferskeste oppdagelse: Vingården til Karimalis på Ikaria. Der drikkes magisk vin som stammer fra antikken, og de spiser sjeldent potente ville urter og honning. Jeg tar med noen venner, som er spesielt opptatt av mat og helse. Jeg lover å blogge om det. Følg med!

20132835164_c05fae8453_z
Vi sees på Ikaria, der life is a surf!