Velkommen til høyden av Côte d’Azur Nice! #ILOVENICE

Kombinasjonen av en svipptur til Rivieraen og de maritime alpene i Provence er et kinderegg av de sjeldne. Og Auron er en godt bevart hemmelighet.

Siden tredveårene har det vært «chic» å stå på ski i alpene

Mange nordmenn reiser jevnlig til den franske rivieraen Côte d`Azur, men få vet at det befinner seg et flott skiparadis bare halvannen time unna. Her har skiglade franskmenn boltret seg siden 30-årene.

Visste du at:

Frankrike har 254 skidestinasjoner?

Skinasjonen som har noe for alle

Her fant jeg et lite «smultronställe» nær toppen. Reggae og zen i solveggen.

Nordmenn er skiglade og elsker alpene, men Auron er utenfor radaren til de fleste. Ikke minst glimrer norske kvinner med sitt fravær i høyden. Norske skijournalister er oftest menn som tar ekstreme skibilder som frister de tøffe og skremmer de fleste. De «glemmer» å beskrive alt det andre. Men, som en kvinnelig skientusiast på 59 år kan jeg vurdere skisteder med helt andre øyne, og med et godt sammenligningsgrunnlag etter mange alpeturer. Nå er Auron blant mine favoritter.

Dempet luksus og avslappet kos

Alt er smått, koselig og autentisk i Auron. Sentrum byr på skøytebane, karusell og en 1700-talls steinkirke.

Auron er en postkortvakker landsby øverst i lia, med lubne furutrær, en eldgammel steinkirke fra 1700-tallet, vakre chaleter (luksuriøse alpehytter) og et lite sentrum med superkoselige restauranter, skiutleie, skøytebane og en gammeldags karusell (som i nær sagt alle franske landsbyer).

De er i ferd med å bygge et større 5-stjerners hotell, men enn så lenge er det små og personlige vertshus med masse sjarme som gjelder. Som at restaurantene og hotellene er fulle av interiørdetaljer vi lar oss inspirere av. Vakkert treverk, masse lokalt kunsthåndverk, skinn, ull, lin og smijern. Små hoteller med hamam, sauna og solterrasser med utsikt. Auron har alt det!

Overraskende gode bakker i unikt mikroklima

Brede, gode, jevne bakker med utsikt til tinder er det vi drømmer om

I denne delen av de provencalske maritime alpene er det et lokalt værsystem, som sikrer eksepsjonelt mye snø og sol. Auron har hele fire områder som er knyttet sammen i et løypenett med 46 bakker, som utgjør 135 km, hvorav 10 sorte, 16 røde, 17 blå og 3 grønne med 16 heiser. Avstandene er svært korte. Du trenger ikke bil, og fra skiutleien er det knapt hundre meter til den lille “telefrikken”, som frakter deg til bunn av bakkene, der du finner et knippe koselige restauranter med masse sol og knallgod mat. Men, vil du stå seriøst på ski er Auron en ulv i fåreklær.

Tar du en av 16 heiser til en av de tre toppene, hvorav den høyeste ligger på 2450 m.o.h., kan jeg love at selv de mest bortskjemte blir positivt overrasket! Mye snø i flotte bakker så langt syd er overraskende. De mange sorte og røde bakkene er knallbra, fordi de er jevnt bratte, oversiktlige, brede og med lite vind og mye sol.

Hvis du er litt usikker på skiferdighetene dine, er det snille og fine blå og grønne bakker fra hver topp.

«50 prosent av de utenlandske besøkende er briter», forteller turistsjefen Pascal Laquelle, som gjerne ser at flere nordmenn oppdager stedet.

«Vi har mange svensker her», legger han til.

Små hoteller med personlig service og mye sjarme

Franske vertshus med betegnelsen Logis tilbyr rimelig overnatting med vekt på lokal kultur i alt fra interiør til meny.
Chalet d’Auron er et lekkert lite 4-stjerners hotell med jacuzzi, hamam, sauna og basseng. Herlig etter en lang dag i bakkene!

Jeg er installert på et klassisk fransk vertshus av typen Logis. En klassifikasjon for spesielt utvalgte småhoteller og restauranter som ivaretar fransk lokalkultur på alle måter. L’Equreuil betyr ekornet på fransk. Mitt lille ekornhotell er superkoselig, men for å teste spa-tilbudet er jeg også invitert til det firestjerners Spa-hotellet Chalet d`Auron rett oppe i gaten. Der prøver jeg jacuzzi with a view, et godt oppvarmet svømmebasseng, hamam og sauna. Smått, men godt nok. Når det omtalte femstjernershotellet står ferdig, vil de kunne tilby et større wellness-senter.

Valgt av filmstjerner, presidenter og fyrstefamilien i Monaco

Her er «hytta» til Stephanie av Monaco. Godt valg spør dere meg.

Jeg trives alltid best i små landsbyer med en lokalbefolkning som preger stedet med sin egen kultur og gjestfrihet. For sånn er Auron. Her kan du slappe helt av. Glem pels og dill. Selv om Stephanie av Monaco, og nær sagt samtlige franske presidenter, innbyggere fra Monaco og diverse filmstjerner velger Auron år etter år, så er lokalbefolkningen seg selv. Og kanskje nettopp derfor. Som Ziggy. Han har to meter langt hår i en imponerende dreadlock-hestehale, og driver sportsbutikken Ziggy Sport, ved siden av å inneha en tittel som special PR- & guest relation manager for det nye 5-stjerners hotellet som er under oppføring. Det er reggae, zen og gode vibber som gjelder både hos ham og på et par av de små vannhullene oppe i bakkene. Hang loose!

Ziggy leier deg det du trenger av utstyr, når han ikke er PR- & Special Guest Manager for det nye 5-stjerners hotellet. Han gir deg gode vibber før du tester de store bakkene!

Airboard og snøscooter

Yoooho! Gøy å ake ned bakkene fra topp til bunn! Etter et lynkurs er du klar, og det er ikke så farlig som du tror.

Franskmenn elsker å leke. På nær sagt alle skidestinasjoner finnes et vell av tilbud for alle. Du må ikke ha skiferdigheter for å ha det gøy!

Både truger, aking og diverse turer tilbys. I Auron også Airboard og snøscootersafari i solnedgang. Sistnevnte inkludert middag langt oppe i lia, og en topptur med genepi (urtelikør) under stjernehimmelen med synlig melkevei. Magisk! Du lærer å kjøre selv, eller sitter bakpå med reisefølget ditt.

Airboard var rett og slett aking på oppblåsbare akebrett, med to håndtak. Litt som rumperister på vann. Du holder deg fast og dytter luftkjelken foran deg om du må bråbremse. Gøy!

Reisefakta:

Hotel with a view! Splendid Hotel & SPA har takterrasse med basseng, jacuzzi og bar. Beliggenhet midt mellom togstasjonen og stranden. We like!

FLY: Det går mange direktefly fra Norge til Nice med f.eks. SAS eller Norwegian fra 1990,- kr t/r.

TOG: Jeg ankom Nice med tog (TGV er supert), og gikk av på Gare de Nice, spaserte 8 min med min store trillebag til:

BO NICE: Jeg bodde på Splendid Hotel & Spa Nice, som ligger veldig sentralt mellom togstasjonen og stranden. Åtte minutter å gå. Super takterrasse med svømmebasseng, jacuzzi og bar. I nabolaget finner du et hyggelig restaurantområde og boulevarden Victor Hugo, samt T-banestasjonen Alsace Lorraine. Derfra er det bare 20 min. med bane nr. 2 til flyplassen.

TRANSPORT NICE – AURON: Det går buss til kun 12 euro t/r fra Nice flyplass og turen tar cirka 1,5 timer.

Alternativt taxi, som minibussen Paul Ferrier som koster 100 euro én vei, 200 euro t/r eller Taxi Corine +33(0)603043320

Mer info om offentlig transport på Aurons informasjonsside

BO AURON: Jeg bodde på superkoselige 3-stjerners Logi Hôtel Ecureuil Alternativt kan du bo på det 4-stjerners spa-hotellet jeg besøkte: Chalet d’Auron

SPISE AURON: Jeg forsøkte tre svært hyggelige og gode spisesteder.

Restaurant Le White midt i landsbyen. Superkoselig interiør i tradisjonell alpestil, og god meny med alt fra fish-bowl (knallgod) til ulike fonduer.

Le Gratusier nederst i bakken med herlig solterrasse og god tradisjonell alpemat, som smeltet Mont d’Or (mild ost) med spekemat av beste sort

Midt i byen: Le Bistronome, for enkel og god lunsj. Kamskjellsuppen var kjempegod.

Sponset: Turen ble i sin helhet betalt av den statlige franske turistorganisasjonen Explore France og  Nice – Côte d’Azur Tourism