Mallorcas beste natteliv

Santa Catalina_Palma_01
En iskald cerveza på Bar Cuba i Palma er en deilig smak av vår. Foto: Erik Valebrokk
Glem turistdisko og klein karaoke. Mallorcas beste uteliv finner du i det bittelille nabolaget Santa Catalina, tjue minutter fra Palmas katedral.

Palma de Mallorca kalles ofte for et mini-Barcelona, og det er slett ingen dårlig sammenligning. Begge er de katalanske storbyer, begge tar godt imot ferierende livsnytere og begge stikker de tærne i Middelhavet. Men har du allerede vært i Palma, så er sjansene store for at du har sett det meste. Palma er nemlig ingen stor by i storbysammenheng.

Dra på picnic på Mallorca

Santa Catalina derimot, har du kanskje ikke rukket å oppleve? Det er et nabolag som fint tåler et par av feriedøgnene dine. Det ligger cirka tjue minutters gange vestover forbi marinaen, og er for Palma det Grünerløkka er for Oslo. Altså et arbeiderstrøk som har blitt gitt ny glød takket være gründersjeler.

Ti kroner for en kaffe, ja takk!
10 kroner for en kaffe og 25 kroner for et glass vin, ja takk! Prisene i Santa Catalina ligger under gjennomsnittet på Mallorca.

Opprinnelig var det byens fiskere som bodde i Santa Catalina, i lave småhus. Den gang lå området utenfor bykjernen, på en høyde der vindmøllene malte korn. Fortsatt står disse vindmøllene spredt rundt i nabolaget, på de minst ventede plassene. Blant annet innimellom boligblokkene langs Carrer Industria. I ‘kjelleren’ på en avvindmøllene ligger det en take away pizza-restaurant, noe som viser hvor nonchalant Santa Catalina-beboerne forholder seg til historien sin. Deilig upretensiøst, spør du meg.

Santa Catalina har sprunget frem på en høyde utenfor sentrum som tidligere ble brukt til maling av korn.
Santa Catalina har sprunget frem på en høyde utenfor sentrum som tidligere ble brukt til maling av korn.

Nå er det noen år siden Santa Catalina plasserte seg på turistkartet, så i dag finnes det mange turister som har skjønt at Palma er mer enn Passeig del Born og La Lljotja. Men fortsatt er det en helt annen stemning her enn i sentrum. Cruiseturistene kommer aldri hit, heller ikke de som tar seg en dagstur for å beundre katedralen.

Santa Catalina er full av små, koselige barer.
Santa Catalina er full av små, koselige barer.

På dagtid er det ikke så mye spennende som skjer i Santa Catalina. Joda, det finnes en del fine butikker, både for deg som er glad i klær og interiør. Men stemningen i denne delen av byen smyger seg først frem etter at solen har gått ned. (Butikkene holder åpent sent, så du kan fortsatt shoppe).

Som seg hør og bør i et hipsterdistrikt, finner du lekre butikker.
Som seg hør og bør i et hipsterdistrikt, finner du lekre butikker.

I et nabolag som tiltrekker seg unge mennesker, er det først og fremst barene, kafeene og restaurantene som fører an de nye trendene. Går du lei av typiske tapasrestauranter (joda, det er mulig!), så finner du fantastiske alternativer her. Her ligger det bittesmå serveringssteder og byr på sine unike spesialiteter. Å dra fra Palma uten å ha smakt på tunfiskbiffen på Duke er nesten for en synd å regne!

Men ha øynene med deg. Det er nemlig i de små detaljene du ser hvorfor dette strøket har blitt til det det er. Fasadene forteller historier, stedsnavnene likeså. Både Placa Vapor (Dampplassen) og Carrer de la Fabrica(Fabrikkgata) er fra den gang industrien preget nabolaget. Også er det denne automaten, da. Glem cola, denne selger fiskeagn på boks!

Midt i mellom alt det trendy, nye står det en automat som selger fiskeagn på boks.
Midt i mellom alt det trendy, nye står det en automat som selger fiskeagn på boks.

 

3 fantastiske restauranter i Santa Catalina

Duke– Drevet av lidenskapelige surfere som, gudskjelov for oss, også er rivende gode på kjøkkenet. Adresse: Carrer Soler 36 (bestill bord!)

Duke er en hyllest til surf og god mat.
Duke er en hyllest til surf og god mat.

Bunker’s– Italiensk kjøkken der det er vanskelig å få bord (bestill lang tid i forveien!). Adresse: Hjørnet Carrer Soler/Carrer Pursiana

Mer enn marked. Mercat de Santa Catalina fungerer også som tapas-sted for disse gutta.
Mer enn marked. Mercat de Santa Catalina fungerer også som tapas-sted for disse gutta.

Matmarkedet– De gamle matmarkedene i Spania har fått nytt liv de senere årene. Fra å være et sted der gamle bestemødre gikk med trillebagene sine, serverer nå flere av markedene lekker mat. Billig og veldig bra! Mercat de Santa Catalina er inget unntak, og du kan gjerne ta lunsjen her. Adresse: Plaça Navegació

På det gamle markedet Mercat de Santa Catalina får du alltid prima vare.
På det gamle markedet Mercat de Santa Catalina får du alltid prima vare.

Se stedene på kartet

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Mer fra Vibeke Montero

Juleshopping i London

Juleshopping i London er retail therapy i verdens klasse. Trodde du som...
Les Mer