Sponset innlegg

Hver by, sin duft

Det er ikke tilfeldig hvilke parfymer som får bli med oss på reisen! Du har det kanskje på samme måte? At du assosierer steder med dufter?

Revolusjonerende Miyake

Noen parfymer husker man bedre enn andre. Da Issey Miyake lanserte sin L’eau d’Issey i 1992, var jeg solgt fra første dråpe. Den var noe helt annet enn alt jeg hadde luktet tidligere: rent, hvitt, luftig og likevel som en bukett nykuttede blomster. Kanskje var den annerledes fordi den kom helt fra Japan?

Da jeg reiste til Japan tidligere i år, hadde jeg akkurat samme opplevelse. Jeg falt pladask fra første stund. Alt ved dette landet tiltaler meg, fra hvordan de serverer maten i omstendige ritualer og hundre ulike boller, til hvor estetisk og praktisk alt er tilrettelagt. Parfymen jeg har brukt i tjuefem år fikk plutselig en ny dimensjon, og hver gang jeg påfører den nå, tar den meg tilbake til bambusskogen utenfor Kyoto, der de grafiske trærne i sølvgrønt beveger seg sakte i vinden.

Se L’eau d’Issey og andre parfymer på Nordicfeel.no/duft/parfyme»»

Vibeke i Japan. Hvilken parfyme bruker hun her, tro? Det er nok designer Issey Miyakes L’eau d’Issey.

Dolce & Gabbanas Italia

Duften Light Blue fra Dolce & Gabbana.

Stiene på Sicilia dufter som et lite krydderskap med parfymeri plassert rett ved. Sitronmelisse, oregano og villiris vokser mellom mandeltrær og sypresser. Akkurat slik dufter Dolce & Gabbanas eau de toilette Light Blue. Å sprute den på innsiden av håndleddene tar deg tilbake til den sommerferien. Til den dagen du stupte fra ripa til en liten båt på utsiden av Sicilia. Til lunsjen som ble avsluttet med limoncello og du vandret, lett brisen, nedover trappene på Capri. Denne duften har jeg brukt hver sommer i minst ti år. Og gjett hva, gutta elsker den lette duften som også inkluderer noter av jasmin, roser og musk! Ikke for sterk, bare lett, feminin og med et varm følelse av het sommerferie.

Inga Ragnhild Holst piknik
En rastepause på Sicilia. Foto: Fran Fernandez

 

Lovely New York

Sarah Jessica Parkers parfyme Lovely.

«I couldn’t help but wonder», skrev TV-karakteren Carrie Bradshaw mens hun ble filmet gjennom vinduet i Perry Street i West Village på Manhattan, New York. Det Carrie undret over, undret jeg meg også over. Jeg var definitivt ikke alene. Millioner av kvinner over hele verden kjente seg igjen i Carries beskrivelser og opplevelser. Ikke minst var garderoben hennes til å dø av. Dior-kjolen med avistrykk. Den rosa chiffonkjolen med volanger av Richard Tyler. Og alle de nostalgiske accessoirene: store blomster, ville sølvsko til lunsj og gettosmykker. Accessoirene har gitt oss karakteristikken: «Very Carry Bradshaw». Og vi forstår alle hva som ligger i det. Da skuespiller Sarah Jessica Parker lanserte  duften Lovely for over ti år siden, antakelig veldig klar over hvilket økonomisk potensial som lå i den, måtte jeg prøve. Den gammeldagse flakongen og korken, var en fryd på baderomshyllen. Men innholdet, åh, den sendte oss med sin duft av mandarin, bergamott, lavendel og rose, rett inn i walkin-garderoben i Perry Street. Og Perry Street? Er du i New York, bør du ta turen inn i gatene i West Village med sine gamle brownstones og trapper skapte for å sitte sladre på.

Mitt New York her »»

Carrie Bradshaws leilighet lå rett ved Barney’s på Upper East Side, men ble spilt inn 66 Perry Street i New York. Foto: Sarah Leo/Flickr

Femme på høyden

Hugo Boss’ parfyme Femme er sart, voksen og feminin.

Når sola går ned i en av mine favorittbyer, som Barcelona, Madrid og New York, tar jeg heisen opp. Det er bare å innrømme: med alderen blir man ørlite mer sedat. Og kresen. Det er fint å kle seg opp og ta med han du er glad i ut på en cocktail i høyden. Trafikken høres bare som et svakt sus der nede og kveldsvinden napper litt i håret. Og du bestiller kanskje en voksen gin tonic og snakker om alt du har opplevd i løpet av dagen. Bak øret har jeg ofte en av Hugo Boss’ dufter,  gjerne Femme, som jeg har brukt i flere år. Den tunge flakongen med rosa parfyme, minner om Boss’ plagg: den har tyngde, er vakker og sofistikert. Det er ikke tatt snarveier. Duften er voksen og diskret. I toppnoten finner du fresia, solbær og mandarin, i hjertenoten jasmin, roser og liljer. Bunnoten er tuftet på aprikos og sitron.

3 sexy takbarer i Madrid »»

Takbaren på San Antón i Madrid. For deg som liker god mat og fancy omgivelser. Foto: San Antón

 

 

Ta sjansen på en flørt i Paris

«Påfør parfyme der du liker å bli kysset», sa Coco Chanel. Hun mente på halsen, håndleddet, i utringningen.

Paris_01
Ta en chance i Paris.

Jeg kan ikke tenke meg noe bedre enn å bli kysset i Paris – gjerne på halsen – på vakre Pont Neuf. Kall det gjerne en klisjé, men det må være lov å drømme seg bort innimellom.

Chance fra Chanel.

Det finnes nok av hverdager, og da er det deilig å ta en tankeflukt hver morgen når parfymen treffer huden. Da jeg bodde i Frankrike i min ungdom, bodde jeg dessverre ikke i Paris, men i langt mer landlige Poitiers. Allikevel oppdaget jeg umiddelbart hvor elegante de franske kvinnene var. Hvordan de smøg seg smidig inn ved smale kafébord og eide rommet med sine rullende r’er og svartmalte øyne. Dette var noe ganske annet enn pølse-og-lompe-kø i Oslo. Helt siden den gang har Chance vært en av mine absolutte favorittparfymer. Her gir rosa pepper, jasmin og patchouli en krydret, sensuell og blomstrende kontrast.

Klinetips i Paris »»

Hva er din favorittparfyme? Del gjerne din parfymehistorie med oss!

Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for nettbutikken Nordicfeel.com