Qasr Al Sarab ved Anantara i Abu Dhabi. Nærmere den emiratarabiske kulturen, og stjernehimmelen, kommer du ikke.

Bytt ut snø, is og hvite vidder med sanddyner, og du er i en ørkendrøm. I hvert fall om du unner deg noen netter på ørkenhotellet Qasr Al Sarab  i Abu Dhabu, som betyr illusjonens hotell.

Mye til felles

Jeg har bodd noen år i Emiratene og også lært å kjenne den arabiske beduinkulturen ved å lese alt jeg kommer over av litteratur om dette fascinerende hjørnet av verden. Det slår meg at vi har utrolig mye felles. Vi har begge vært et fattig folk i et glissent befolket land med svært harde levekår, grunnet tøft klima. Dette er likt: Vi lærte å overleve under ekstreme forhold ved å holde sammen med multitasking, gjestfrihet, innovasjonsevne, jakt, fiske og vandring av både eventyrlyst og nødvendighet. Så fant vi olje og ble styrtrike på én generasjon. Nå bor vi i luksus, men oppsøker røttene våre i helgene og feriene. Da vil vi tilbake til det primitive der ute i det store, ville landskapet, for å lytte til stillheten under stjernene, kjenne duften av bål og kjenne kroppen falle inn i zen etter timevis med rytmisk gange. Nordmenn og emiratarabere har derfor samme humor, fredelige gemytt og forhold til naturen. Blant annet.

De bruker kameler når de vandrer. Vi bruker ski og sekk. Vi lar øynene hvile på Fifty Shades of White. De lar øynene hvile på Fifty Shades of Gold. Same, same – but different.

Beduintelt veves av geitehår. Her er det uterestaurant og projisering av film på sanddynene under stjernene. ( Qasr Al Sarab i Abu Dhabi, Emiratene).

Luksushoteller

Å bo i telt av geitehår, sitte i sanden og spise tradisjonell mat, drikke krydret te og høre på tradisjonsmusikk er balsam for sjelen. Men som oss, har emirataraberne oppgradert hytta og seteren med luksushoteller. Er det vår felles guilty pleasure? Guilty NOT. Ikke når det gjøres med stor respekt for lokalt håndverk, arkitektur og skikker. Ikke når det gjøres med all tenkelig miljøteknologi for å få luksusen bærekraftig. Ikke når det øker stolthet over en kultur som fortjener å få sin rettmessige plass i et voksende globalisert, urbant samfunn.

Barnevennlig i Dubai »»

Liwaoasen 2,5 timer fra Abu Dhabi, er sheikefamilienes tidligere tilholdssted, før de fant olje. Her blir sanddynene opptil 300 meter høye.

Hvis du vil oppleve den ultimate ferien, dyrt men deilig, så dra til Abu Dhabi, lei en (el-) bil (eller en Ferrari om du må). Kjør 2,5 timer rett ut i verdens tredje største ørken Rub al Khali (Det Tomme Hjørnet på arabisk) nær grensen til Saudi-Arabia, og hent frem din indre Lawrence of Arabia eller sheikha. Sjekk inn på Qasr Al Sarab av Anantara i Liwaoasen. Det koster fra cirka 3500 kroner rommet per natt, med frokost. Du kan også leie en egen villa med privat basseng og flere soverom om du har råd.

Av alle steder jeg har besøkt her i verden, er dette hotellet blitt min personlige storfavoritt. Her vil jeg bli!

Drømmerommet! Her kan jeg drikke krydret te mens jeg skriver eventyr og samtaler med andre globetrottere. (Qasr Al Sarab, Abu Dhabi, Emiratene)

Unike perspektiver fra bokhylla

Biblioteket er rommet der jeg føler meg som en stor oppdager. Her bør du lese mine anbefalte bøker om Emiratene: Mother without a mask. A Westerner’s Story of Her Arab Family av Patricia Holton. Arabian Sands av Wilfred Thesiger. «From Rags to Riches- The story of Abu Dhabi av Mouhamed Abduljalil Al-Fahim. The city of Gold: Dubai and the Dream of Capitalism av Jim Krane. Det gir unike perspektiver som øker gleden ved å oppleve denne kulturen.

Mangler bare en sheikh… (Elizabeth S. Lingjærde, Qasr Al Sarab, Abu Dhabi, Emiratene)

Interiøret bringer frem min indre sheikha. Badet er kjempestort, med lekre produkter, digert badekar og arabiske lykter. Jeg bruker arabiske parfymer, som er et must å prøve når du er i Emiratene. Verdens mest eksklusive dufter med eksotiske noter av oud, frankincense og myrrah blant annet. Jeg er en duftfreak! Test Amouage, for eksempel.

Hotellet glir helt naturlig inn i omgivelsene. På alle måter. Og det er deilig stille. (Qasr Al Sarab, Abu Dhabi, Emiratene)

Solnedgangen er magisk. Alle rommene har utsikt til ørkenen, og har en liten hageflekk eller takterrasse.

Nordmenn på tur uten ski

De lar deg ri kameler, sykle fatbikes eller ragge rundt med jeep i sanddynene.

Kjolen min fra norske Tho Design var som skapt for ørkentur i solnedgang!(Elizabeth S. Lingjærde, Qasr Al Sarab, Abu Dhabi, Emiratene)
Ubeskrivelig deilig, og fin trening! Temperaturen er rundt 25C.

Jul og vinter = perfekt tidspunkt

Å gå topptur på sanddyner med nakne føtter er zen. Nå i november til februar er temperaturen helt perfekt! Natten kan bli kald, helt ned i minus to langt inne i ørkenen. Det merket jeg ikke noe til. Om sommeren kan det bli ganske hett, men ikke så varmt som i Dubai eller Abu Dhabi ved kysten. Julen og vinteren er derfor den perfekte årstiden her.

Dette er bare halvparten av bassenget, og du rekker noen runder før lunsj.(Qasr Al Sarab, Abu Dhabi, Emiratene)

Bassenget er stort og deilig, med alle fasiliteter. Pool-bar, tykke håndklær, en bjelle for å bestille drinker og mat ved sengen av  et supert servicemindet personale, senger med svalende bomullsforheng, internasjonale ukeblader og vifter av bambus, skygge eller sol.

En oase av lykke og livsrus

Drinkene er fulle av arabiske hentydninger. Desert Land Spiced Margarita er testet og godkjent 😉

Klassisk beduinarabisk. I like! (Qasr Al Sarab, Abu Dhabi, Emiratene)

Her kan du sitte og røyke shisha med dobbelt eple for eksempel.

Car watching eller stjernetitting. Gjestene ankommer med stil.
Inngangen er som et fort. Fristende å ri inn med sverdet hengende i beltet.(Qasr Al Sarab, Abu Dhabi, Emiratene)

Mashallah!

 

REISEFAKTA: EMIRATENE

Jeg fløy knallgode Emirates Airlines, som har direktefly t/r Dubai. Derfra er det to timer til AbuDhabi, og deretter 2,5 timer ut til Liwa-oasen.

Fly koster fra rundt 4500,- kr t/r Dubai.

Du kan leie luksusbil med sjåfør hos Imperial

Du kan også fly til Abu Dhabi, men da det ikke går direktefly, vil det ta omtrent samme tid.

Abu Dhabi er derfor fint å kombinere med Dubai, som vi gjorde

 

PS: Jeg bodde her som reiseleder/guide for VISTA Travel