Den fineste turen i Nordmarka befinner seg – klyp meg i armen – rett utenfor dørstokken min! 

Jeg er så heldig å bo i Sørkedalen. Oslos ville bakgårdshage. Her er det idyll som får turister til å gape, spesielt når de kommer om vinteren og ser at vi bor i ekte julekorthus, komplett med full stjernehimmel, hester, fallende snøfiller og folk som ser ut som nisser.

Hver årstid har sin sjarm. Nå er det høst, og det er i grunnen den fineste tiden for tur. Luften er så klar og ren, og utsikten ditto. Ikke minst har myggen blitt dvask og doven.

I år vrimler det av sopp, og naturens spisskammers byr på spiselige bær og planter. De smaker selvsagt aller best i en stående buffet, til du ser ut som et lilla uhyre.

Lommekjente tips

Nå skal jeg som er lommekjent gi deg mitt beste tips til tur. Det er en tur som inneholder alt det jeg liker best med den norske skogen, for her får du alt på en gang!

Først litt kulturlandskap, med den søte lille Landhandelen, der du kan starte med å proviantere litt og treffe kjente og ukjente som har tips og råd.

Så parkerer dere på den store P-plassen på Elveli (ned til høyre etter skolen). Derfra følger dere veien rett øst, mot stien som går til Finnerud.

nordmarkstur

Da passerer dere hester på venstre hånd, og de er jo staselige vakre dyr. Så vandrer dere nordover i steinur langs en bekk, som fosser skikkelig når det er flom. Landskapet åpner seg i et hogstfelt, og her vrimler det av bringebær i sesong. Se etter andre bær også.

rita

Vel fremme på Finnerud finner dere Rita, som er markas blideste og aller beste vertinne!

finnerud
Finnerud er markas koseligste stoppested.

Et hett tips er blåbærbollene, eplemuffins med eggekrem og gulrotkaken hennes. Er det kaldt, kan hun friste med ekte varm sjokolade med krem, og masse fint håndverk til salgs.

IMG_3686_Fotor_Collage
Rett før Sakrishytta er det supert bærterreng.

Kikkut og Kobberhaugen

Bak bakstehuset går stien videre nordover. Hold den, til dere krysser over veien til Kikut ved et koselig mørkbeiset tømmerhus (Sakrishytta). Gå mot Kikut noen meter, ta deretter avstikkeren til høyre mot skiltet til blåmerket sti til Kobberhaugen og Glåmene. Her er det usedvanlig flott. For oss som bor i granskauen er ikke noe flottere en ”øppna landskap” med kroket furu, lav, lyng og svaberg, litt myr med storfugl og sildrende bekker.

Det får dere i fullt monn her, en fest for alle sanser. Stiene er mange, men følg skiltene tilbake til Finnerud igjen. Eventuelt kan dere ta en avstikker til Kobberhaugshytta like ved, for storslått utsikt, godt bakverk og flott interiør. Gå gjerne opp på selve Kobberhaugen, eller rundt vannet.

20151001_090656
Kobberhaugstjernet er utrolig vakkert. Her kan du bade fra brygge, eller følge naturstien rundt.

Her er det MASSE blåbær!

Turen tilbake til Elveli kan følge enten veien eller stien(e) nedover.

God tur!

 

PS: Her har du ruten på Endomondo