Ferie er dyrebar tid. Og for å være helt ærlig, så har jeg ikke lyst til å bruke den tiden i kø på Disneyland i høysesong. Ikke vil jeg på badeland heller (finnes det noe mer uappetittelig enn lange hår i bassenget?). Og skrekk og gru, la meg slippe enhver form for underholdning der delfiner danser, papegøyer plaprer og aper driver ablegøyer. Men er det innafor å kuppe familiens ferieplaner?

Nei til nettbrett på reise

På eventyr i Sri Lanka.
Det kiler herlig i magen på eventyr i Sri Lanka.

Gladmamma

Som forelder tenker jeg følgende: Jeg vet at når jeg har det bra, er jeg den mammaen jeg vil være. Jeg kan kile og fnise. Jeg later som om jeg spenner ben på fremmede på toget, og lærer eldstemann ring på-og-stikk av. Jeg er tålmodig, tøysete, glad og opplagt. En softis som renner nedover nyvasket t-skjorte og shorts kan tross alt være skrekkelig morsomt. Eller det kan være dråpen som sender zenmoduset mitt i dass. Som mamma har jeg endelig skjønt at jeg må ta ansvar for mitt eget feriehumør.

Egotripp

Det gjør jeg ved å bestemme feriemål. Vil jeg til Hellas for å bade i turkist vann, så går reisen til Kreta. Har jeg lyst på en nyknertet kokosnøtt, går ferden til Thailand. Vil mannen min til Vietnam, så drar vi på ryggsekkferie dit.

Men å la barna velge reisemål kunne aldri ha falt meg inn. For hva er barna? Jo, de er ofre for superdyktige reklamefolk som har fått dem til å tro at lykken ligger i en berg og dalbane. Eller i adrenalinet som dundrer gjennom kroppen i en aquapark. Dessuten er de, enn så lenge, utrustet med selektiv hukommelse. Mine to små vet ikke om det var på Cuba eller i Marokko de lærte seg å spille baseball. Eller om det var på Sri Lanka eller i Laos de kastet seg fra lianene og ut i et vakkert vannspeil i jungelen. Så jeg tenker at egentlig kommer de ikke til å huske detaljene fra reisene våre. Men de vil huske om mamma var hun kule som lot dem få være oppe lenge og som tok et slag håndbak på kofferten, eller om hun ønsket dem i seng så tidlig som mulig for å få litt ro og fred.

På kokoskjøret i Thailand.
På kokoskjøret i Thailand.

Dessuten, og nå risikerer jeg at det virkelig skinner gjennom hvor ego jeg er, så håper jeg at barna faktisk setter pris på de litt sære reisepreferansene mine når de blir store. Og hvis ikke, så kan de jo selv teste køgåing i fornøyelsesparker når de blir gamle nok til å bestemme på egen hånd. Men egentlig mistenker jeg at jeg ikke er alene om å kuppe familiens ferieplaner. Undersøkelser viser nemlig at det er oss, fruene, som har full kontroll på ferien (også).

Hvordan bestemmer dere reisemål hjemme hos dere?

Sønnen til Inga ville bestille cocktail på Danmarksferie: HJELP! Ungen min vil ha en cocktail!