Dakar dodoen…

Mauritius_dodo_05
Det finnes fortsatt dodoer. I støpt form i femstjernersbassengene på Mauritius.
Mauritius: blendahvite strender og hotelluksus. Og dodoen, som ble spist og utryddet av pirater.

Maks uflaks I

Dakar dodoen. Han var for tung i rumpa til å overleve. Det sies at denne tjue kilos fuglen, som kalles dronte på norsk, døde ut fordi europeiske pirater spiste den opp. Det er lite trolig, ettersom kjøttet var både seigt og beskt. Det er mer sannsynlig at denne fuglen, som hadde latterlige og ikke minst udimensjonerte, små vinger for sin lubne kropp, ble slettet fra jordens overflate av griser, rotter og aper som ble innført på øya på 1600-tallet.

Uansett, nå lever dodoen bare som turistkjæledyr på diverse souvenirer:

Maks uflaks II

Det er ikke bare dodofuglen som har hatt hard medfart på Mauritius. Nederlenderne bragte inn slaver fra Madagaskar og senere fra øst-Afrika, og Mauritius’ identitet er fortsatt preget av deres skjebner. Klippen La Mourne (Sørgeklippen) på vestkysten av øya er som et arr i denne historien. Rømte slaver gjemte seg her helt til slaveriet opphørte i 1736. Da lette politiet etter dem for å fortelle at de var fri, men slavene trodde de kom for å sende dem tilbake til fangenskap, og foretrakk å hoppe i døden. Maks uflaks!

Mauritius_dodo_06
Sørgeklippen på Mauritius.
Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Tags from the story
, , , ,
Mer fra Vibeke Montero

Familie-Kos

Skumfester, støy og forfyllede ungdommer er erstattet med kilometervis med sykkelstier, familiehotell...
Les Mer