Dakar dodoen…

Mauritius_dodo_05
Det finnes fortsatt dodoer. I støpt form i femstjernersbassengene på Mauritius.
Mauritius: blendahvite strender og hotelluksus. Og dodoen, som ble spist og utryddet av pirater.

Maks uflaks I

Dakar dodoen. Han var for tung i rumpa til å overleve. Det sies at denne tjue kilos fuglen, som kalles dronte på norsk, døde ut fordi europeiske pirater spiste den opp. Det er lite trolig, ettersom kjøttet var både seigt og beskt. Det er mer sannsynlig at denne fuglen, som hadde latterlige og ikke minst udimensjonerte, små vinger for sin lubne kropp, ble slettet fra jordens overflate av griser, rotter og aper som ble innført på øya på 1600-tallet.

Uansett, nå lever dodoen bare som turistkjæledyr på diverse souvenirer:

Maks uflaks II

Det er ikke bare dodofuglen som har hatt hard medfart på Mauritius. Nederlenderne bragte inn slaver fra Madagaskar og senere fra øst-Afrika, og Mauritius’ identitet er fortsatt preget av deres skjebner. Klippen La Mourne (Sørgeklippen) på vestkysten av øya er som et arr i denne historien. Rømte slaver gjemte seg her helt til slaveriet opphørte i 1736. Da lette politiet etter dem for å fortelle at de var fri, men slavene trodde de kom for å sende dem tilbake til fangenskap, og foretrakk å hoppe i døden. Maks uflaks!

Mauritius_dodo_06
Sørgeklippen på Mauritius.
Vibeke Montero

 

Oppdragsgivere: Egmont Publishing (Kamille, Kamille Puls, Hjemmet, Foreldre & Barn), Bonnier (Tara, Tara Frisk), Vagabond, Aftenposten, VG, med flere.

Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.

Beste reiseminne: Da jeg møtte mannen min i soloppgangen på Taj Mahal i 1995. Det var tidenes tjukkeste tåke, og selvom vi sto en meter fra den majestetiske bygningen, kunne vi ikke se den. Derfor begynte vi å snakke sammen i stedet…

Verste reiseminne: Da jeg havnet i rettsak i Marokko etter å ha kjørt på en liten jente som brakk benet. Grøss og gru.

[email protected]

Koder fra historien
, , , ,
More from Vibeke Montero

Dine gamle briller får nytt liv på Zanzibar

Visste du at dine gamle briller - uansett styrke - kan gi...
Les mer