Man må følge lovene og reglene i det landet man besøker, har jeg alltid sagt. Det var helt til jeg ble parert av Nr 1-sønn (da 16 år).

– Fint, sa han over et glass lettmelk på kjøkkenet i Oslo. – Det betyr at jeg kan kjøpe alkohol på ferien i Danmark. Der er det 16-årsgrense for kjøp av alkohol.

– HVA? Nei, det kan du ikke, svarte jeg og kjente at jeg vaklet juridisk.

Samtidig vurderte jeg familieferie i Saudi-Arabia.

Skal barna bestemme hvor familien skal reise på ferie?

For mens jeg ikke har kredibilitet til å være verken moral- eller sedelighetspoliti, så er jeg overbevist om at ungdom bør vente med å løse opp hemningene i sprit til frontallappen i hjernen er mest mulig modnet. Frontallappen er den delen av hjernen som holder styr på deg og gjør deg i stand til å planlegge og tenke konsekvens. Dette området er ikke ferdig utvokst før i 25-årsalderen. Det er derfor ungdom oftere enn folk i andre aldersgrupper havner i arbeids- og bilulykker eller begår kriminelle handlinger. Konsekvensen av å ikke tenke på konsekvensen i alkoholpåvirket tilstand kan være å legge seg ned for å hvile ut rusen i en myk snøskavl eller la være å ringe lege hvis man segner om etter å ha tømt tre fjerdedeler av dunken på styrten.

Selv har jeg selv aldri sett noen gjøre noe så dumt, dette er rent hypotetisk.

I tillegg vil foreldrenes valg legge føringer på den unges videre alkoholkarriere – og jeg vil jo gjerne fostre opp et menneske som drikker – det vil si nyter – ansvarlig. Tidlig alkoholdebut og hyppig alkohol- og cannabiskonsum i ungdomstiden øker risikoen for rusproblematikk senere i livet, kommer det fram i en studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Addictive Behaviours.

I en svensk studie var tenåringer med foreldre som tillot dem å bruke alkohol, langt oftere beruset enn tenåringer med foreldre som ikke tillot bruk av alkohol, dette ifølge Tidsskrift for Norsk Psykologforening.

Og som forelder ser jeg, vet jeg, med mage og hode, at det er jeg som er fyrtårnet. Det gjelder å være fast som betong når jeg blir utfordret på det ruspolitiske feltet. Selv om jeg vet at det drikkes på festene fra Slemdal til Risløkka.

Dermed innfører jeg en midlertidig forføyning i dansk alkohollov. 16 år gamle gutter fra Oslo får ikke lov til å kjøpe alkohol i Danmark.  Overtredelse medfører tusen år med innestraff. Minst. Og evig tjeneste ved oppvaskmaskina. For når jussen ikke stemmer overens med landskapet dit vi skal på ferie, må den forandres. Har jeg noen gang sagt noe annet?

De beste barneklærbutikkene i London