De mest snobbete i min bekjentskapskrets kan ikke se for seg at det finnes gode steder å spise på Tenerife. De setter nesa i været når de hører om reisemålet Kanariøyene, og flere av dem er stolte over aldri av å ha satt sine dyre sko ned på kanarisk jord. Det er rimelig teit, synes jeg. Det er riktignok sånn at det finnes deprimerende chartermaskiner på Kanariøyene på samme måte som det finnes norske bygder som er visuelt vonde for øyet. Men her gjelder det å følge de fastboende spor. For ingen av dem gidder å spise deprimerende pommes frites og øl av en støvel. Nei, de sørger for å spise som spanjoler flest: Knakende godt og ingredienser det står respekt av.

Don Leandro Tenerife mat
Maja Anderssson spiser kanarisk kasserolle med geit og mais på pensjonat Don Leandro ved landsbyen La Esperanza på Tenerife. Man er mett den neste uke etter en porsjon av denne kraftkosten.

Da spanjolene kom til Kanariøyene på 1400-tallet bodde det et berberfolk her, guanchene. Spanskekongen satte inn normanneren Jean de Bétencourt som konge og i løpet av de neste hundre årene ble øyene spansk koloni. Men kolonistene ble verken mette eller rike her. Mangel på vann gjorde det vanskelig å dyrke jorda. Når hungersnøden herjet reiste mange til Cuba og Venezuela for å søke lykken og fylle magene.

Historien kommer til uttrykk i den kanariske menyen. Guanchene holdt geiter og fortsatt kommer geit på bordet i form av ost og kjøttgryter. Fra Amerika kommer det heit pepperfrukt, dryppende saftig papaya, mektig yams og flere dusin sorter poteter. Ingrediensene blandes. Til den kanariske geitegryte hører alltid salte småpoteter og mojo picón (chilisaus) fra Amerika med. Maten skylles ned med vin tuftet på spanske og portugisiske druer: moscatel, malvasia og negromoll.

Sjekk ut dette designhotellet på Gran Canaria

52FLANS_Kanari 303
Det er ikke rart lokalbefolkningen samler seg til festmåltider på La Hierbita på Santa Cruz de Tenerife. Her er stemningen topp og maten raus, varm og tradisjonell. Foto: Fran Fernandez

Her spiser du godt på Tenerife:

La Hierbita

Lokale oppskrifter og lokale råvarer i eldgammelt lokale med skjeve gulv i Santa Cruz de Tenerife. Høy støyfaktor i lunsjtiden. Og på kvelden når de lokale feirer bursdag og bryllup.

Calle Clavel 19, Santa Cruz de Tenerife
+ 34 – 922 24 4617
www.lahierbita.com

Lytt til Lanzarote: Her er Eriks Spotify-liste dedikert ville Lanzarote

ecoturism43
Isabel Santana har oppkalt gården etter sin pappa, Don Leandro. Her kan du overnatte og la henne lage ekte kanarisk mat med geit, yams og mais. Vær forberedt på ruskete vær, du er tross alt i fjellet.

Don Leandro

Dette stedet ligger langt opp i tåkebankene ikke langt unna Teide. Her serverer nemliga arving på gården, Isabel Santana, serverer hjertevarm og tung mat med produkter fra gården. Regn med heit geitegryte med potet og grønnsaker i enorme porsjoner. Isabel er nemlig bekymret du skal bli sulten. Stedet er lite og åpner kun ved bestilling. Tilbyr overnatting. Dette stedet er ikke egnet for de som ikke kan leve uten å oppdatere på Instagram (mobildekningen er litt som i 1988).

Carretera La Esperanza-Teide, Tenerife
tlf. + 34 – 922 69 0307
Finca Don Leandro på Facebook

FLANS_Kanariøyene-170
Olivenoljen er fast innslag i det kanariske kjøkkenet, så også på Los Roques på Tenerife. Chef Juan Guil fra Sevilla på fastlands-Spania legger siste hånd på en rett med havabbor og dorado presentert i to spiraler med erter, timian og et strø av limeskall.

 

Los Roques

To av de nye immigrantene på øya er Peter Borg og Andrew Day fra London. De hadde lenge drømt om å starte restaurant på et rolig sted. De hadde lett jorda rundt da de i 2004 landet på Tenerife. De forelsket seg i fiskehavna Los Abrigos sør på Tenerife. Her har de bygget opp restaurant Los Roques. Året etter åpningen kom Guide Michelin på besøk. Resultatet ble to såkalte couvertures, en gradering som angir et spisesteds komfortgrad.

–Vi håper nå på en stjerne i Guide Michelin, sa Andrew Day da jeg intervjuet ham for VG.

Mens de venter strever et lag av chefer fra hele verden med å presse det beste ut av de landsens kanariske ingrediensene. Kikertene blir til consommé og fersk fisk snurres sammen i stramme komposisjoner.

Den som forventet grisefest når de kommer hit blir skuffet. Denne restauranten er så raffinert at da Jennifer López og hennes ektemann, Marc Anthony nylig spiste der, ba de om tidenes doggy bag: 63 porsjoner som de selv og staben skulle ha med seg om bord i flyet på veien hjem til Miami.

Calle Marinera 16, Los Abrigos
tlf. + 34 – 922 74 9401
www.restaurantelosroques.com

Se stedene på kartet

Karneval på Tenerife