smarbeid spania

Cadiz er Europas eldste by, og snakker til oss som bærer et oppdagerhjerte i brystet. En by med sjel og historie, beliggende på en halvøy på Spanias sørvestlige kyst. Glem alt du har hørt om masseturisme langs spanske costaer. Cadiz er i stor grad turistfri sone, og de turistene som finner veien hit er som regel spanjoler fra Sevilla og Madrid som drømmer om en dukkert i Atlanteren. Byen har mange små boutique hotell, og en lekker parador. Men jeg foretrekker nok de små hotellene, som Casual con Duende, som jeg sjekket inn på tidligere i sommer.

Hva sier man egentlig om en by som er over 3000 år gammel? Nøster man opp i historien?

Forteller at fønikerne, kartagerne, romerne og maurerne alle har erobret byen?

Jeg tenker at det kan du lese mer om i Store Norske Leksikon.

Jeg kan heller fortelle at Cadiz ikke er som andre gamle byer, som Roma og Athen.

Her vandrer du ikke rundt blant ruiner.

Dette må du ikke gå glipp av i Cadiz

Mitt aller beste tips til deg som skal til Cadiz for første gang er først og fremst å installere deg i gamlebyen. Den som ligger innenfor murene. Det er her du finner byens gull. Den nye byen trenger du ikke kaste bort tiden på – med mindre du vil smake på Spanias prisvinnende og beste gelato med en smak av sherry. Så hever du blikket. Det er nemlig i høyden at Cadiz hvisker til reisehjertet ditt. Det er ingen grunn til å ta grunnfag i historie før avreise. Du merker historien uansett. Men du må ta bena fatt.

Det finnes 133 tårn i Cadiz. Bare ett er åpent for publikum, og det er Torre Tavira.

Torre Tavira – et must

Jeg er definitivt ikke en museumssnobb, men akkurat Torre Tavira kan du IKKE gå glipp av! Det spektakulære bygget fra 1800-tallet formidler Cadiz’ historie bedre enn noe annet. Klatre opp de 173 trappetrinnene til toppen av tårnet (jeg gjorde det med to hunder, der den ene viste seg å ha høydeskrekk og måtte bæres😊). På toppen har du panoramautsikt over HELE Cadiz, og kan virkelig oppleve hvordan det måtte ha vært å se karavellene komme inn fra Amerika. Her fikk jeg en smak av essensen av oppdagerlyst! Disse tårnene, som er så karakteristiske for byen, ble bygget slik at man kunne holde øye med skipene som kom tilbake – fullastet med gull, sølv, kakaobønner og cochinille-lus som brukes for å fremstille rødfargen karmin.

Inkludert i inngangsbilletten får du også en guidet session med byggets CAMERA OBSCURA. Det tar cirka 20 minutter, og er mye mer spennende enn jeg trodde på forhånd!

Dette gjør du i Cadiz

I Cadiz får du storbyferie og strandferie i ett. Pakk badetøy, for det er flere lekre strender å velge mellom. Playa Santa Catalina er det innlysende valget, ettersom den deilige bukta ligger i gåavstand fra alle adresser i gamlebyen. Du kan ikke unngå å legge merke til at befolkningen bærer på enkle strandstoler. Følg etter dem! De har med all sannsynlighet kurs for Santa Catalina, en fabelaktig sandstrand. Det var forresten her Halle Berry steg opp av vannet i James Bond-filmen «Die Another Day». Alternativt kan du dra til Playa Victoria, som er en 800 meter lang sandstrand som strekker seg parallelt med den nye bydelen. Her er pulsen yngre, og du finner både utleie-solsenger og strandbarer.

Cadiz oppsummert

Alt i alt er Cadiz en by for livsnytere som også liker å bade. Du har Costa de la Luz sine lekre strender i umiddelbar nærhet, og prisene er mye hyggeligere i denne byen enn f.eks Barcelona, Malaga og Madrid. Det kommer flere innlegg her på Bortebest om maten du ikke må gå glipp av, og hvor du finner de beste strendene. Men en perfekt dag i Cadiz ser omtrent slik ut:

churros
churros
  • Begynn dagen med churros – det blir ikke mer typisk Cadiz enn churros!
  • Hopp i havet på La Caleta.
  • Rusle inn i til Plaza Topete og spis typisk Cadiz-lunsj (pescaito frito) på Freiduria Las Flores. Vil du spise på stranden, kan du bestille nydelig take away fra Casa Manteca.
  • Ta en siesta på hotellet.
  • Sett kursen for Avenida Campo del Sur, og se hvordan solen går ned bak den gyldne kuppelen i byens katedral. (Har du vært i Havana, vil du forstå hvorfor denne promenaden ofte sammenlignes med El Malecon.)
  • Finn et hyggelig sted for middag. Plaza Candelaria er omkranset av mange gode spisesteder.