Jada, vi elsker skilandet Norge, men skiferie i Alpene er å gire opp. Noen ganger er det helt ålreit å stå brattere, sole hetere og svimle råere! Alpene tar pusten fra meg!

#1 Skiferie i Alpene: høyest og brattest

Skiferie i Alpene i Sveits.
Skiferie i de sveitsiske alpene: Toppen av sveitsiske Verbier, Mont Fort 3328 m.o.h.

Alpene kiler høydeskrekken min. På beste mulige vis. 2000 meter er barnemat. 3000 meter er digg. 4000 meter er et hårete mål. Min rekord er 3883 m.o.h. Da ble jeg litt lufttom i hodet. Følte meg lettere svimmel, siden jeg hadde tatt snarveien opp. I en ny sveitsisk gondol med luftig utsikt til ekstreme juv, isbreer, pudderflak og skarpe, taggete fjellsider som gir sug i magen og antydning til høydeskrekk inni gondolen. Så stoppet den. Der dinglet vi. Et dusin folk fra hele verden – som sardiner i en boks. Jeg trøstet meg med at de samme folka er utdannet Piaget-urmakere og ingeniører, så da går det sikkert helt fint. Det gjorde det. Matterhorn Glacier Paradise ble nådd uten å dø først.

#2 Lengst og lekrest

De franske alper tar pusten fra deg.
Utsikt til La Grave, Frankrike fra småfly. Alpenes råeste off piste.

Skiferie i Alpene er å suse på ski i mange minutter, med utsikt til verdens vakreste tinder. På skiferie her kan du telle firetusenmeterstopper og steinbukker, Geologiske formasjoner og koselige setre (der du kunne ha stoppet) på veien ned. Du har mer enn nok tid og plass til å vippe utfor kanten, hoppe, gynge, stoppe, falle, kave og svinge deg ned. Av og til i sykt digg pudder! Skogskjøring er forøvrig en av mine favoritter!

#3 Skiferie i Alpene: Se og bli sett

Skiferie i Alpene betyr siste skrik i skimote.
Årets kolleksjon fra Perfect Moments. Foto: Sportofino

Jeg skulle ønske jeg hadde turt å ta bilde av den falske blondinen. Hun som kom inn på restauranten nederst i bakken, iført knalloransjerosa, stripede, enorme pels-moonboots. Med en sombrero-lignende hatt av megadimensjoner. Den dekket såvidt de utstående silikonpuppene i den trange hvite genseren. Over den en glossy bomberjakke med hysteriske swarowskimønstre på ryggen. Buksen var en tights i trang tyggisrosa, lik en tysk diskodronning fra 70-tallet. Øyenvippene hang utover duck-lips’ene, og vi tror hun var av arabisk herkomst, selv om vi først tippet på russisk. Dette finner du ikke Hemsedal, bare på skiferie i Alpene!

>> Les også: Alpene på budsjett

#4 Lang lunsj: Skiferie i Alpene krever seterkost og fjellvin

Skiferie i Alpene smaker digg: Lunsj på Chalet Etoile i italienske Cervinia
Koselige restauranter og god seterkost preger din skiferie i Alpene.
Restaurant Findlerhof i Zermatt, Sveits: På skiferie i Alpene får du knallbra mat i superkoselige setre

Den aller, aller beste vinen du får på skiferie i Alpene kommer fra Valaisdalen i Sveits. I Verbier, Zermatt eller Crans Montana kan du nyte synet av presisjonsstablede steingjerder som holder jorden på plass. Der modnes de fineste vindruer av sorten Fendant, Petite Arvine, Chenin Blanc og Mondeuse med mer. Skiferie i Alpene betyr druer som smaker av nektar, honning, setersmør og kandisert aprikos. Disse vinene er så sykt gode til osten fra sætra at du ikke vil ha noe annet. Eller jo, spekematen deres. Og risottoen, kalvekoteletten, aprikosterten, raviolien, lammet, fonduen… En skiferie i Alpene betyr å leve for lunsj i bakken!

>> Les også: Auron – Rivieraens koseligste skiparadis

#5 Kos i hver centimeter

Idyll på skiferie i Alpene.
Skiferie i Alpene er absolutt idyll i Zermatt i Sveits.
Skiferie i Alpene er gode restauranter.
La Ferme i La Clusaz, Frankrike: En lokal favoritt for både god mat og muligens enda bedre stemning.

Jeg elsker skiferie i Norge, men blir nedtrykt av å labbe inn til en slags kantine med ståldisk, plastbrett og plaststoler som lager ekle skrapelyder på skifergulvet. At maten består av masseproduserte burgere, kinakål, gummivafler og salte pølser gjør det bare verre. Nei, gi meg en fransk, italiensk eller sveitsisk seterbu. Skiferie i Alpene er en stor matopplevelse! Enkle fjellgårder og setre er omgjort til restauranter og barer, og personalet har spesialdesignede dunvester og chice tights. Lampene er i smijern og gevirer, og veggene av mange hundre år gammelt tømmer. Gardinene kan bestå av bestemors håndbroderte lin, og dukene er av garvet lær. Musikken er beste 70-talls lounge, og menyen kommer i en tinnboks. Naboen fra sidebordet er en stamgjest fra Zürich som kan kunsten å konversere enhver utlending. Så kan alle skryte av at de (nesten) har stått ned nordsiden av Mt. Blanc, selv om det bare ble med tanken.

#6 Legendarisk after-ski

Skiferie i Alpene betyr høyest. vakrest og best mat og vin.
Skiferie i Alpene er ikke komplett uten clubbing. På Folie Douce i de franske alper er alle på bordet etter lunsj!

På skiferie i Alpene er det lang vei ned fra toppen. Solen gir deg glød inside-out, så jeg tipper du er så gira på vei ned at det er et must å avklimatiseres langsomt. Gjerne med noen pit stops underveis. Det har lokalbefolkningen i aller høyeste grad forstått og lagt til rette for. Kjør en elegant skrens, parkér skiene i skogen av andres ski og staver, og gyng bort til disken. Der pisker en halvberømt DJ opp stemningen så du glatt tar en liten irish til, får dansefot og føler deg überkul med alle de andre som har enda kulere lue enn deg. Dette er skiferie i Alpene på sitt beste – tross alt.

#7 Skiferie i Alpene: Solnedgangene er alt!

Skiferie i Alpene solnedgang
Skiferie i Alpene på sitt beste: Bakgården til Mont Blanc; Aiguille de Midi i Chamonix, Frankrike

Siste mann og kvinne ned bakkene får verdens beste belønning. Flammende tinder. Say no more. Du får glimt i øyet resten av livet.