Verdens vakreste by appellerer ikke bare til voksne. Barn vil også koble seg på magien. MEN. Å reise til Venezia med barn kan også bety høyt stressnivå, for lagunebyen er gjennomsyret av kanaler uten gjerder. Derfor reiste jeg ikke hit med barna mine før de forsto konsekvensen av å falle ut i vannet. Det er heller ingen enkel by å forsere med barnevogn (eller trillekofferter og rullestol, for den saks skyld). Venezia har omtrent 400 broer, og broene har trapper. Hvis du reiser med veldig små barn, er det definitivt best å bruke bæresele.

Venezia med barn

Samtidig er det fort gjort å glemme at barn også vokser opp i andre deler av verden – uten hjelmer, polstring og flytevester. Inkludert i Venezia. Bambiniene er oppdratt til å være forsiktige med kanalene. På plussiden finnes det ikke en bil i sikte, så den eneste trafikken man må styre unna er turisthordene.

>> Her er mine beste tips til å unngå kø i Venezia

Venezia med barn – 6 barnevennlige aktiviteter

1) Let etter skatter!

Det er få ting barn liker bedre enn å gå på skattejakt, og Venezia er full av skatter. Gylne løver, svimlende vindeltrapper, høye tårn, masker og smale smug. Drømmeforhold for skattejakt! Pisk opp stemningen på forhånd – gjør gjerne litt research og gå på jakt sammen.

TOPPTIPS: Glem ikke å forhåndsbestille inngangsbilletter hvis dere skal inn i museer, eller lignende. Ingenting dreper stemningen så fort som en lang kø…

2) Bokhandel med gondoler og katter

Libreria Acqua Alta er perfekt hvis du er i Venezia med barn, og de begynner å bli lei av å traske gatelangs. Denne bokhandelen er et virvar av bøker, tidsskrifter, postkort, historiske bilder og små souvenirer. En gedigen gondol er det første som møter deg inne i det lange, smale lokalet. Også får du øye på kattene. De bor der, og føler seg hjemme blant bøker og turister. Barn elsker virkelig dette stedet!

TOPPTIPS: Gå ikke glipp av hagen og gondolen bak bokhandelen.

>> Kanskje vil du også lese om mine 5 hotelltips i Venezia

3) Venezia med barn? Gelato, så klart!

Venezia med barn betyr iskrem hver dag
Gelato er et must – kanskje til og med flere ganger daglig.

Mitt favorittsted for skikkelig god gelato i Venezia er Gelateria Paolin på Campo San Stefano. Den er syndig god, og jeg har et merkelig inntrykk av at de alltid er åpne. Også skader det heller ikke at de tryller frem byens desidert beste spritz!

4) Wow-faktor: Gammelt møter nytt

Når jeg reiser til Venezia med mine barn, så vil jeg så gjerne at de skal få samme WOW-følelse som jeg. Men barn er som kjent ganske uinteresserte i historie. Derfor lurer jeg dem med meg inn på steder som jeg vet vil overraske dem. Som barokkapoteket All’Ercole D’Oro fra 1600-tallet. Her får de velge seg en parfyme fra merket The Merchant of Venice (les mer her). Og skulle de få lyst på litt frukt eller noe å drikke, så insisterer jeg på å gå innom Spar-butikken Teatro Italia, som er bygget i et gammelt teater. Både apoteket og supermarkedet ligger i Cannaregio.

5) Gondol med barn – absolutt!

Venezia med barn
Man skal være ganske hardhudet for å ikke la seg forføre av Venezia når man sitter i en gondol.

De som tror at gondoler er en turistfelle må lese seg opp. De er ikke det, nemlig. Husk at gondolene har fraktet lokalbefolkningen på kanalene siden 1200-tallet, og klarer du å koble deg på denne opplevelsen – 20 centimeter over vannflaten, så er dette faktisk en veldig autentisk opplevelse. Jeg kunne ha skrevet side opp og side ned om dette, men ettersom vi snakker om Venezia med barn, så skal jeg ikke det:). Du må nesten stole på meg, og kanskje vil artiklene jeg har skrevet i Aftenposten og VG overbevise deg. Jeg håper det – for barna dine sin skyld. De vil elske det!

6) Venezia med barn – hva og hvor spiser man?

Alle som tror at Venezia er et Disneyland eller en turistfelle vil måtte svelge ordene sine når man setter seg ned for å spise. Maten er lokal, akkurat som man kan forvente i Italia. Det betyr at menyene i stor grad er preget av sjømat fra lagunen: blekksprut og reker, ofte akkompagnert av polenta. Har du et barn som rynker på nesen av sjømat, så kan jeg anbefale pizzastedet Pizzeria Ai Bari. Skikkelig god pizza til en fornuftig penge. Du finner dette genuine stedet i gaten Lista Vechia dei Bari.

Reiser du med store barn, kan dere unne dere et ordentlig godt måltid. Enoteca Ai Artisti i Cannereggio er en ultraintim restaurant med veldig god mat. Be om bord ved kanalen dersom være tillater det.