Ibiza er kjent for de ikoniske klubbene Pacha, Amnesia og Eden som leverer et suggererende rytmeunivers som forvandler hoftene til smør og bena til trommestikker. Armene løftes mot taket, og når rytmene når sitt klimaks, er det som om hele klubben kollektivt viser fingeren til tyngdekraften.

Natten er alltid ung på Ibiza! Foto: Vibeke Montero

Men tro ikke et sekund at dansegulvene er forbeholdt ungdommen. Blant de svette kroppene som beveger seg til baleariske beats, har overraskende mange bikket femti. Altså de som innviet klubbene da de så dagens lys for over førti år siden. Skulle du være i tvil, så ta en titt på DJ’ene som er øyas store stjerner: Tiësto (54), David Guetta (55), Sven Väth (58) og Carl Cox (61). På Ibiza er alder virkelig ikke noe mer enn et tall. Føler du deg ung, er du ung. Punktum.

DJ på Ibiza
DJ’ene er øyas store stjerner. Foto: Vibeke Montero

Ibiza – hedonismens høyborg

– Vi trenger ikke å promotere øyas festkultur – den er selvgående, sier Carmen Sánchez Lapuente, turistsjef på øya.

Men hva gjør man på Ibiza om man ikke kommer for å feste?

– Partyturismen er konsentrert langs stripa bak Platja d’en Bossa i sør, og i San Antonio på vestkysten. Resten av øya har familievennlige strender, kvalitetshotell og vakker natur, forteller Carmen.

I tillegg har det vokst frem en annen type turisme de siste ti årene, der gjestene vil reise hjem i bedre form enn da de kom. Altså velværeturisme. Den rake motsetningen til klubbturistene, som sleper seg til flyplassen etter å ha festet hardt i dagevis.

Ibiza party
Festen starter lenge før sola går ned. Foto: Vibeke Montero

Zensommer – sopp, ekstase og søvn

Ibiza tar velværekonseptet til det ekstreme. På Avalon kan du ta et dagkurs i fleinsopp. Eller hva med ekstasedans? Muligens vil du gløtte inn i fremtiden med en tarotlesing på hippiemarkedet Las Dalias? Eller kanskje er søvnklinikken på luksushotellet Six Senses det du trenger? Der får du hjelp av en egen søvndoktor til å finne tilbake til den dype søvnen – til den nette sum av 10.000 kroner for tre dager. Mulighetene er mange og varierte. Fra det halvgale til det vitenskapelige.

Det er opp til deg i hvilken grad du vil utforske de holistiske velværetilbudene, men vi kan anbefale både ekstasedans med Shankara på Ecstatic Dance Ibiza Tribe og Yogafrokost på Amante. Fleinsoppkurset testet vi ikke. Men uansett hva du velger, så bør du reservere i god tid. Ibizas indre ro går unna raskere enn hvetebollene på Espa på en utfartsdag.

Living la vida local

Alle vet at hvis du kommer til Ibiza midt på sommeren, så må du forvente fulle strender og køtendenser. Sånn er det bare. Men hva gjør lokalbefolkningen når turisttrykket er størst? Jo, de 150.000 fastboende vet hvor de finner det beste sommeren har å by på.

– Jeg røper ikke mine favorittbukter til en journalist, så jeg sier heller at det lønner seg å leie bil eller moped og utforske øyas kriker og kroker, ler Carmen.

Som sagt, så gjort. Vi leier bil, og angrer ikke et sekund. Avstandene er korte, og oppdagelsene er mange. Å suse forbi øyas mange furu- og johannesbrødtrær er meditasjon i seg selv. Det blir en iskrem på stranden Portinatx i nord. En iskaffe på Bar Anita, hippienes møtested på 70-tallet. Hadde de ikke penger, så fikk de ølen på krita. Anita visste at de ville komme tilbake, ettersom baren hennes fungerte som øyas eneste postkontor.

Santa Gertrudis

Gå heller ikke glipp av den koselige landsbyen Santa Gertrudis, midt på øya. For bare ti år siden var dette en skjult perle. Nå har turistene snust seg frem hit, men pulsen er fortsatt veldig lokal. Men den virkelige rosinen i den lokale pølsa, er Sluiz – et Ikea på ecstasy, for å bruke en Ibizareferanse. Lagerbygget ligner et sirkustelt, og fargerike plastkyr i full størrelse henger i trærne rundt parkeringen. Inngangen er formet som en kirke. Et hint om at vi skal inn i et himmelsk univers. Blant glass, lamper og puter finner vi også tilfeldige vintageskatter, som et grønt operasjonslys det står «Hanaulux Oslo» på. Dessverre er det ikke plass i kofferten.

>> Les også Forelsket i Formentera

Dette er et utdrag fra en artikkel jeg har publisert i Aftenposten den 26.08.2023. Hele artikkelen kan du lese her.

Mine beste tips til Ibiza

Reisen dit – hotellene – restaurantene – strendene – velvære

Norwegian flyr direkte fra Oslo til Ibiza i sommermånedene.

5 hotelltips

Dorado – kult boutiquehotell med direkte adgang til Platja d’en Bossa. Hvert av de 14 rommene er inspirert av en historisk gullplate. Når du setter nøkkelkortet i døren, vil grammofonen automatisk spille gullplaten som ditt rom hyller.

The Standard – lekkert 5-stjernershotell i gamlebyen Dalt Vila. Perfekt hvis du kommer utenom høysesong og ikke føler behov for å bo i gåavstand til stranden.

Atzaro – luksuriøs agroturismo med 24 rom. Perfekt hvis du vil bo rolig og vakkert, langt unna kystens hektiske støy. Ligger nordøst på Ibiza, 30 min kjøring fra hovedstaden.

Hotel Es Mares – koselig 4-stjerners hotell på Formentera med takterrasse og spa. Ligger i øyas hovedstad San Francisco Javier.

Gecko Beach Club – nydelig boutique hotell på Formenteras Migjornstrand. Forvent loungemusikk, yogatimer, lekkert basseng og deilig mat.

5 spisesteder

Passion Cafe – Raw food, vegetarburgere og sunne smoothies. Du finner denne kafékjeden på fem ulike steder på øya. Perfekt for en sen frokost.

House of WOW – God mat og syndige cocktails like utenfor Santa Gertrudis. Navnet nikker til følelsen du får når du går inn i restauranten. Den er nøye kuratert av Nelleke Strijkers med vintagemøbler fra hele verden.

UP Standard – en av gamlebyens få takterrasser serverer japansk og mexicansk inspirert mat i nydelige omgivelser. Bruker du mer enn 35 euro i restauranten, kan du også bruke bassenget. Digg på varme dager!

Cala Escondida – navnet på denne strandbaren betyr «den skjulte bukten» og her har de en enkel, men god meny: Falaffel, burger, taco, nachos, salat, den slags.

Kiosko Pirata – på Formentera. Serverer deilig sjømat i idylliske omgivelser på Ses Illetes-stranden. Utsikten er turkist hav og hvit sand. Selv om prisene er stive, er det verdt opplevelsen.

3 lekre strender

Platja d’en Bossa – øyas lengste strand ligger mellom hovedstaden og saltpannene ved flyplassen. Her finner du fin puddersand, og mange lekre strandbarer som holder trykket oppe på dagtid.

Platja de ses Salines – kjør forbi saltutvinningen og kos deg på denne langgrunne melisstranden hvor havet er knallturkist. Strandbarene Malibu, Beso og Jockey Club er kostbare, så ta med niste og egen parasoll hvis du vil spare penger.

Platges de Compte – også kalt Cala Conta, er virkelig vakker. Om sommeren er det sild-i-tønne-tendenser, men kommer du litt utenom høysesongen, er dette å anbefale. Du kan ta ferge hit fra San Antonio, ta buss eller kjøre selv. Det er stor parkeringsplass.

4 velværetips

Aguas de Ibiza – velværehotell med fokus på sunn mat, ulike retreatprogram og komfort.

Amante – ligger uforstyrret til, direkte på stranden mellom hovedstaden og Santa Eularia. Her kan du delta på frokostyoga eller se utendørs kino på stranden.

Sup Yoga Pilates – klasser for alle, uansett ferdighetsnivå. Du finner dem på stranden Es Figueral på nordøstsiden av øya. Gå ikke glipp av fullmåne-SUP, hvis du kan!

Vellmari Diving Center – Formentera er et dykkeparadis på grunn av sitt klare vann. Om du er helt fersk eller dreven dykker, er du i trygge hender hos Vellmari som også utdanner dykkeinstruktører.