Du har kanskje hørt at det lukter vondt i Venezia? 177 kanaler fulle av gammelt slagg har gitt byen et dårlig duftrykte. Men jeg har aldri opplevd denne beryktede lukten. Jeg sier ikke at den ikke finnes, men for meg vil lukten av Venezia alltid være lukten av historie.

Apoteket All’Ercole d’Oro (=Ved den Gylne Hercules) er et intakt barokkapotek fra 1600-tallet. Du finner det i Cannaregio-distriktet.

Historiske lukter

Tro meg, lukten av Venezia er ikke gammelt slam. Det er lukten av dukater på bunnen av kanalene. Duften av den sølvrosa Moceniga-rosen fra Kina, som ble bragt til Venezia av Napoleons kone Josephine. Duften av safran fra Bysants, og eksotisk Boswellia fra den arabiske halvøy, som er det vi kjenner som røkelse fra Bibelhistoren (frankincense). Myrra fra Egypt, musk fra Svartehavet og lavendel fra Nord-Afrika. Disse, og mange andre urter og essenser, ble bragt til Venzia i Middelalderen med såkalte muda. Det var skipsflåtene som ble brukt i handelsrutene som du kan se på kartet nedenfor.

Lukt har en historisk rolle i Venezia

Før jeg forteller deg mer om hvor du kan finne Venezias gamle dufter i dag, så må vi heller ikke glemme at duft alltid har spilt en viktig rolle i Venezias historie. Under pesten i 1575 brukte pestedoktorene masker fylt med urter som de mente hadde en desinfiserende effekt på luften de pustet inn.

Bildet av pestedoktoren til venstre er malt av Jan van Grevenbroeck, og henger i Correr-museet på Markusplassen.

Her kan du oppleve lukten av Venezia

  • Tekstilmuseet i Ca’ Mocenigo Palasset har en egen avdeling om parfymens viktighet i Venezia.
  • The Merchant of Venice – flaggskipbutikken til parfymemerket som baserer seg på de gamle duftene i Venezia. Butikken ligger i et vakkert apotek fra det 16. århundre på Campo San Fantin, nær operahuset Fenice.
  • The Merchant of Venice har også en annen avdeling som ligger i Spezieria All’Ercole D’Oro, et barokkapotek fra 1600-tallet.
  • Vil du gå i fotsporene etter de gamle parfymemakerne, kan du rusle gjennom Ruga dei Spezieri (Krydder-rynken) eller Calle dei Saoneri (Såpemakerveien). Begge er oppkalt etter virksomheten som foregikk her, og ligger i San Polo-distriktet, som er byens eldste.
Lukten av Venezia ble med meg hjem. The Merchant of Venice har både duft til han, henne og til hjemmet. Mange av Venezias mest kjente hoteller bruker denne duftserien som sin signaturduft i lobbyen.

Les også: Derfor koster to kaffe 330 kroner på Florian

Eller hva med: Venezias tre beste barer