Det er ingen hemmelighet at Spania har fantastiske strender. Men hvilke strender er aller best? Nå har Lonely Planet lansert en helt fersk bok med tittelen BEST BEACHES: 100 of the worlds most incredible beaches, og her triumferer de spanske strendene.

Her er de 5 spanske strendene:

1. Punta Paloma, Tarifa

Spanske strender med ambulerende salg av ferske kaker. Her i Tarifa.
Punta Paloma er ikke bare en vakker strand. Du kan også kjøpe ferske kaker fra disse damene. Foto: Vibeke Montero

Sukk, denne spanske stranden er mitt sommerparadis! Og kanskje ditt også, hvis du allerede har vært der? Jeg kunne godt ha beskrevet den puddermyke sanden, de ville elementene, de enorme sanddynene, det glassklare havet og de kule strandbarene. MEN, alle som har vært her snakker heller om en egen energi. Punta Paloma er et sånt sted man ikke helt klarer å forestille seg før man har vært der.

Tips: Det kan blåse heftig her, dette er en typisk kitesurf-strand, så jeg sjekker alltid Windfinder før jeg pakker strandbagen. Er det mer enn 10 knop i vindstyrke, så dropper jeg det.

>> Les også: Min strandguide til Tarifa, eller kanskje trenger du et hotelltips? Her overnatter du i Tarifa.

2. Ses Illetes, Formentera

Ses Illetes er og blir en av Spanias vakreste strender.
Ses Illetes er absolutt verdt et besøk. Jeg har vært her to ganger, og reiser gjerne tilbake!

Selvsagt må denne paradisiske stranden med på lista. Den ligger midt i et naturreservat, og naturen treffer deg som en mitraljøse med en gang du tar fatt på den lange, smale halvøya Es Trucadors. Rosa saltpanner, kritthvit sand, knallturkist hav og åpen himmel. Ikke en skyskraper i sikte.

Tips: Lei sykkel, så kommer du deg til Ses Illetes på noen kjappe pedaltråkk.

3. Playa de Famara, Lanzarote

Spanske strender på Lanzarote
Lanzarote er nok min favoritt i den kanariske øygruppen, og fra Famara-stranden kan du skimte den lille øyperlen La Graciosa i horisonten.

Gyllen sandstrand på nord-vestkysten av Lanzarote med majestetisk beliggenhet under Famaraklippene. Her er det vilt og vakkert, og du vil ofte treffe på surfere. Ikke en typisk barnevennlig strand, men perfekt hvis du vil bort fra øyas chartermaskineri på østkysten.

Tips: Spis lunsj i den idylliske fiskelandsbyen La Caleta de Famara.

4. Cala Estreta, Costa Brava

Cala Estreta er spanske strender som nylig har blitt kåret blant verdens beste strender.
Deilige bukter preger Costa Brava, og Cala Estreta er balsam for sjela.

Å finne armslag på en strand på Costa Brava skal godt gjøres, men det finner du her. Man må nemlig parkere, og gå i 40 minutter for å komme frem. Det som venter er to glitrende halvmåneformede strender med en blanding av sand- og steinbunn. Perfekt for deg som vil snorkle!

Tips: Parker bilen gratis ved Castell de Palamós.

5. Playa de Torimbia, Asturias

Spanske strender i Asturias
Tarimbia-stranden er himmelsk vakker, men forbered deg på iskaldt vann.

Spanske strender er gjerne deilige og tempererte, men i Asturias kan jeg love deg at det er iskaldt i vannet. Likevel, Torimbia-stranden som ligger en time vest for Santander, tar pusten fra deg! 500 meter med kremfarget, myk sand ligger som et et stort smil ved bunnen av irrgrønne heier.

Tips: Gå ikke glipp av landsbyen Niembru og kirken Nuestra Señora de los Dolores.

>> Kanskje vil du også lese om mine 10 favorittstrender i Portugal?