På jentetur til Gran Canaria vil vi mer enn å sole oss. Vi fråtser i vingårder, toppturer, shopping, surf og kaffeplantasjer – for å nevne noe.

Gran Canaria assosieres ofte med charterstripa i sør, men har uendelig mye mer å by på. Hvorfor ikke legge jenteturen til Atlanterhavsøya, som har et deilig klima året rundt? Jeg har snust meg frem til nye favoritter, og blir nå personlig fornærmet hvis noen påstår at Gran Canaria er kjedelig.

På jentetur til gran canaria må vi sole oss, men også utforske øya.
Gran Canaria er så mye mer enn sol og bad. Her fra Playa de Arguineguin. Foto: Vibeke Montero

Mat er viktig på jentetur

Yes, jenter. Det er nå vi skal nyte å bli servert deilig mat og la skravla gå uten å tenke på oppvasken. Kjip sydentoast hører ikke hjemme på jentetur, eller hva?

Restaurante Valle de Mogán – ligger vakkert til i Mogándalen, og her serveres du kanariske spesialiteter med en moderne, asiatisk tvist. Jeg gikk for tunfiskbiffen fra Mogán, og en deilig mangosorbét til dessert. Pris: Beregn 50 euro per person, inkludert drikke.

La Vaquería Las Salinas – Det finnes ikke en mer autentisk og typisk kanarisk restaurant enn dette! I den lille landsbyen Arinaga, er La Vaquería et gammelt kufjøs omgjort til restaurant – rett på stranden. Stedet er ku-riøst (he-he) og maten er ærlig og kortreist. Pris: Her får man mye for pengene.

Casa Romantica – Koselig restaurant med Michelinambisjoner i Agaetedalen. Perfekt hvis dere vil utforske nordsiden av øya, og spise en bedre lunsj med kortreiste råvarer. Grønnsakene er fra restaurantens egen hage. Pris: 52 euro for en smaksmeny med fem retter. 25 euro for vinpakke.

Beste strender på Gran Canaria

Okei da, jeg tøffet meg litt innledningsvis. Selvsagt er det deilig å tine en frossen vinterkropp under spansk sol. Det er heller ikke helt feil å komme hjem med fregner på nesa og skille i februar. Nordmenn flest vil nok si at Amadores er favoritt-stranden, men når man reiser med venninner synes jeg at det er ganske deilig å slippe maset fra en trillion unger.

Her er mine tre favorittstrender:

1. Anfi del Mar – hvit puddersand

Denne stranden skiller seg ut fordi den er kritthvit med turkist hav. Forholdene minner mer om Karibia enn Kanariøyene, og det er rett og slett fordi det ble importert mange tonn karibisk sand til nettopp denne stranden da den ble anlagt på 90-tallet. Mange tror at man må bo på hotellet Anfi del Mar for å bruke stranden, men det må man ikke. I Spania er strandlinjen offentlig, akkurat som i Norge.

2. Playa de Maspalomas – eksklusivt og behagelig

Gyllen ørkensand møter øyas mest eksklusive indrefilet av shopping og hoteller. Her både bor og bader dere hvis dere vil feriere på øverste hylle. Stranden ligger like øst for fyrtårnet, og det er en bra miks av mennesker.

3. Playa de las Canteras – for urbane damer

Øyas hovedstad Las Palmas de Gran Canaria er Spanias niende største by, og den har en nydelig sandstrand «to die for». Er dere en urban jentegjeng som elsker shopping, gode restauranter, surf og arkitektur, så er dette stedet for dere. Merk at klimaet i nord kan variere stort fra stripa i sør med mer regn og kjøligere temp. Planlegger dere en ferie i hovedstaden, så er det best å unngå månedene november – mars.

Aktiviteter på Gran Canaria

Det er deilig å være aktiv i ferien, særlig når man er på jentetur.

Usa instruerer surfere i Las Palmas de Gran Canaria – fra amatører til viderekomne. Foto: Mojo Surf

Surfing – I hovedstaden Las Palmas de Gran Canaria anbefaler vi surfeskolen MOJO surf by Billabong. De tilbyr daglig undervisning i både bølgesurf, paddle surf og paddle yoga. Be gjerne om instruktøren Usa, som i tillegg til å undervise, også representerer øyas kvinnelag i bodyboard. Hun er kul, supersøt og snakker flytende engelsk. Dette passer for alle, uansett surfeerfaring. Priseksempel: 35 euro for 2 timers kurs.

Jentetur eller topptur på Gran Canaria
Topptur, ja takk! Gran Canaria er full av gamle vandringsstier. Søk kyndig veiledning av svenske Björn Westin. Foto: Vibeke Montero

Vandring – Gran Canaria er full av gamle vandringsstier som dufter av barskog og blomster. Har dere toppturambisjoner, kan dere nå en av øyas høyeste topper, Pico de las Nieves (1.949 moh). Björn Westin, mannen bak Rocky Adventures, har over 25 års erfaring med vandring på øya, og er uforskammet pen å se på – det skader aldri. Priseksempel: 60 euro per person for en hel dag med vandring, og henting på deres hotell.

Barranco de las Vacas – En jentetur på Gran Canaria er ikke komplett uten et skikkelig insta-moment. Barranco de las Vacas er øyas svar på Grand Canyon (i mye mindre skala), og dere trenger hverken klatreutstyr eller god kondis for å sette fyr på Instafeeden. Jeg lover.

Jentetur med naturopplevelser på Gran Canaria.
Kan jeg, kan du: Barranco de las Vacas, eller ku-ravinen på godt norsk.

Yoga på stranden – Gisela leder harmoniske hathayoga-klasser på stranden i Maspalomas. Man melder seg på her, gjennom Airbnb experiences, og klassen koster 20 euro per person.

Jentetur på Gran Canaria = minner for livet

En liten snutt om opplevelser på Gran Canaria – utenfor turisttråkket og skreddersydd for jentetur!

De beste opplevelsene er utenfor hotellet – også på Gran Canaria. Tro meg, her venter latterkramper og minner for livet.

Skikkelig lokalt marked – Glem turistmarkedene med ræl importert fra Kina. På søndag morgen er det lokalt marked i yndige San Mateo, og det er bare å forberede seg på en tidsreise. Det spilles opp til dans med levende orkester, og lokalbefolkningen danser med den rytmen de har (eller ikke har). Inne i markedshallen kan du kjøpe kvalitetsprodukter som kaffe, vin, oster, helbredende urter, brød, frukt og kaker. Alt er produsert lokalt og smaker nydelig!

Vinsmaking – vinene på Gran Canaria er unike, ettersom de lages på druer som kun finnes her. Jeg booket en privat vintur med guiden Marc Llorens, mannen bak Personal Tour. Han spesialiserer seg på øyas kulinariske skatter, og åpnet en ny verden for meg. Akkurat som en god guide bør gjøre. (Tro meg, etter tjue år som reisejournalist har jeg opplevd mange katastrofale guider). Marc derimot, anbefaler jeg på det varmeste! Han snakker veldig godt engelsk, er kunnskapsrik på en behagelig måte og arrangerer private vinsmakinger på de mest sjarmerende vingårdene. Og – han henter dere på hotellet og kjører dere tilbake.

Vindruene på Gran Canaria har ikke lidd av vinlusen Phylloxera som tok knekken på europeiske vinstokker på slutten av 1800-tallet.

Kaffeplantasje – Agaetedalen er øyas aller vakreste dal. Man føler seg liten i møte med spektakulær natur, og her er forholdene perfekte for kaffedyrking. Ta turen innom den økologiske kaffeplantasjen til Santiago Lugo, en kul type som brenner for kaffebønnene sine. Her får dere smake på nydelig kaffe, brenne egne bønner og se hvordan kaffe egentlig kommer fra røde bær. Pris: 10 euro per person.

Send en e-post til Santiago på forhånd for å avtale besøk: [email protected].

Santiago Lugo elsker kaffe. Han driver en av Agaetedalens beste kaffeplantasjer.

Her kobler dere av

Noen ganger blir norsk et fattig språk. Det jeg egentlig vil si er at dere skal «indulge». Altså lene hodene bakover, og hengi dere til nytelse. Det er nemlig lov når man er på jentetur.

Massasje – Bohemia Suites & Spa i Playa del Inglés har fantastiske behandlinger i delikate omgivelser. Hvorfor ikke starte jenteturen med en skrubb og massasje? Jeg lover, dere vil føle dere som nye etter behandlingen, og så er det bare å ta heisen opp til takterrassen og bestille en cocktail, i beste Sex and the City-stil.

jentetur spa Gran Canaria
Altså, Bohemia Spa er virkelig å anbefale!

Vind i håret – ta båten fra Puerto Rico til Puerto de Mogán, og nyt vinden i håret. Det koster 13 euro tur/retur, og båten går hver time. Puerto de Mogán er sørkystens koseligste sted, med blomsteroverstrødde smug og små broer. Kommer dere på fredag, er det markedsdag.

Solnedgang i sandynene – ta med dere en cava-picnic og nyt solnedgangen i Maspalomas-ørkenens enorme sanddyner.

Her bor dere på jentetur på Gran Canaria

Hotel Cordial Plaza Mayor de Santa Ana – et nytt boutiquehotell som ligger i et gammelt, staselig bygg i hjertet av hovedstaden Las Palmas de Gran Canaria. 20 rom med høy storbystandard.

Ocean Beach Club – et populært charterhotell i Playa del Cura. Moderne og fresht, med lekre fellesområder og god frokostbuffet.

Cordial Santa Águeda – rett utenfor Arguineguin bor man i topp moderne villaer med utsikt over en bananplantasje og havet. Ferieboligene har opptil tre soverom og flere bad.

Seaside Palm Beach – et stort og lekkert charterhotell med perfekt beliggenhet ved en av øyas beste strender; Playa de Maspalomas. Her bor man i gåavstand til sanddynene.

Dette er et samarbeid med: