Som dere vet er Venezia min favorittby i hele verden, og vi har lenge skrevet mye om cruiseskip- og overturismeproblematikken som rammer byen her på Bortebest.

Les om hva DU kan gjøre her: 5 grep som kan redde Venezia

Rialtobroen Venezia
Jovisst er utsikten fra Rialtobroen vakker, men forvent å dele den med tusenvis av andre. Turistflommen i Venezia har blitt et problem.

Dere har kanskje lest om det nye slusesystemet som er innført for å regulere turiststrømmen? Kort fortalt er det innstallert sluser som kan regulere antallet turister som slipper inn i byen. Det er også opprettet egne ruter som er sperret for turister, slik at lokalbefolkningen skal kunne komme frem dit de skal uten å måtte stå og gå i kø.

Er dette en god løsning for Venezia?

Jeg er ikke veldig positiv til slusene. De underbygger en illusjon om at Venezia er en attraksjon på lik linje med Disneyland. Jeg skulle heller ønske at det ble innført et forbud mot dagsturister. Dette forbudet eksisterte da jeg var her på bryllupsreise for 17 år siden. Vi slapp ikke inn i byen uten å bevise at vi hadde booket en hotellovernatting. Jeg husker jeg syntes det var strengt den gang, men nå ser jeg at det var et riktig grep. Jeg vet ikke når de gikk bort fra denne løsningen, men jeg mener det bør gjeninnføres. En by som er så unik som Venezia, kan ikke la seg ødelegge av ubetenksom masseturisme.

venezia_familie_17
Høyvann eller lavvann – who cares? Venezia er alltid vakker!

Før jeg deler mine beste tips til å unngå kø i Venezia, så er første bud altså å ha en hotellreservasjon. Da kan du være turist med god samvittighet, ettersom du skal legge igjen både kost og losji-penger i byen.

6 måter å unngå kø i Venezia

1. Velg et usentralt hotell

Ja, faktisk! Jeg har vært i Venezia mange ganger, og nå overnatter jeg helst langt unna severdighetene. For eksempel på Grand Hotel dei Dogi i Cannareggio-distriktet. Her er du i god avstand fra turistmassene, og du får langt mer for pengene enn andre steder i byen. Venezias hotellpriser er notoriske.

hotelltips Venezia
Grand Hotel dei Dogi er et rålekkert hotell som ligger i uturistifisert Cannareggio, og gir god valuta for hotellpengene.

2. Dropp vaporettoene som går opp og ned Canal Grande

Joda, det er koselig å kjøre vaporetto i vannbyen Venezia, men trengselen av og på båtene er ikke koselig, og jeg har opplevd billettører som er frekke mot turister. Det er dessuten veldig upopulært blant lokalbefolkningen at turister frakter digre kofferter ombord, og at vi står med sekker både foran og bak.

Ta en natt-vaporetto!

Vil du ha en koselig vaporetto-opplevelse, så bør du heller velge vaporettoene som går i ring rundt det vi kaller Venezia. Altså gamlebyen. (Mestre på fastlandet tilhører også Venezia, men det vet ikke gjennomsnittsturisten). Bor du utenfor kjernen (f.eks i Cannareggio og Castello), kan du hoppe på Vaporetto nr. 4.1, 4.2, 5.1 og 5.2, og hoppe av enten på Markusplassen eller Togstasjonen. Derfra bruker du bena. Avstandene er korte i Venezia, og det er dette som er noe av sjarmen; å vandre rundt på måfå – distrikt for distrikt – og finne de skjulte skattene.

vaporetto Venezia
Vil du ta en vaporetto på Canal Grande, så bør du vente til dagsturistene har dratt, og de vanlige turistene har lagt seg, og ta nattvaporettoen! Det er en vakker opplevelse. Husk bare å kle deg godt, for det blir rått på kanalen etter at solen har gått ned.

3. Hold deg langt unna Rialto og Markusplassen

Turistene myldrer som arbeidsmaur mellom disse to severdighetene. Vil du allikevel se disse landemerkene, gjør du lurt i å stå opp tidlig – klokken 7 – og komme deg ut før dagsturistene kommer, og før hotellturistene rekker å drikke opp frokost-cappuccionoen sin. Jeg lover, du kommer ikke til å angre!

4. Kom utenom høysesong

Høysesong varer fra april til oktober, og topper seg i skoleferiene og langhelger. Kommer du i vinterhalvåret, kan du forvente langt færre turister i byen.

Venezia hva skal du se
Venezia er mer enn Marcusplassen og Rialtobroen. Cannareggio er for mange en uoppdaget perle.

5. Kjøp inngang til Dogepalasset på forhånd

Køen her tar gjerne godt over en time, men med forhåndsbetalt billett slipper du rett inn.

6. Kjøp «skip the line»-billett til Markuskirken

Det er gratis å besøke Markuskirken, men køen kan bli fryktelig lang. Med denne billetten til 3 euro slipper du å stå i kø.

Skal du til Venezia, lurer du sikkert på om du skal unne deg en cappuccino på legendariske Caffe Florian? Da bør du lese dette: 330 kroner for to kaffe? Er det verdt det?