Engen dufter som et lite krydderskap med parfymeri plassert rett ved. Sitronmelisse, oregano og villiris vokser mellom mandeltrær og sypresser. Visst er det tusen vakre stier å vandre langs på Sicilia. Her finnes det hav, ville fjell, flott natur og hyggelige mennesker. Derfor elsker jeg å være her. Ja, for de som gjerne bruker hjernen i ferien (ikke jeg), så er Sicilia også kulturelt interessant. Her er det 3.000 år gamle kulturminner etter de mange folkene som har bodd her. På Sicilia har det vært både fønikere, grekere, romere og spaniere som alle har slåss om makt og områder.

Sicilia – 03
Etna er en fest for geologer. Hun, for vulkanen omtales som en kvinne med sterke PMS-symptomer, er åpen for vandring. Foto: Fran Fernández

Dame med svovelånde

Sicilia er geologisk sett en fortsettelse av Apenninene på Italias fastland og de nordafrikanske Atlasfjellene, og det er stor seismisk aktivitet her.

Etna, som reiser seg 3.323 meter over havet, refereres til som «hun». Etna er nemlig fullstendig uforutsigbar og eksploderer i små og store branner når hun føler for det. Det mener italienerne er typiske kvinnelige egenskaper. Til tross for sin påståtte feminitet, har Etna en fæl svovelånde. Røyken hun slipper ut, gjør at luften kjennes som å ha en fyrstikk i munnen. Og selv om Etna ligger midt i Middelhavet, føles vinden som om ha klesklyper i øreflippene.

 Kanskje blir man ørlite grann høydesyk også. Men det er intet hinder. De tilreisende er i hvert fall imponert over det svarthvite landskapet.

Men hva skjer hvis Etna plutselig spyr ut ild slik hun har gjort flere ganger i de siste årene? Ifølge ekspertene skal Etnas lava være av den seige typen, så den rekker ikke ta liv før den størkner. Sånn sett minner Etna kanskje mer om en grinete gammel gubbe. En gammel gresk myte sier også at Tyfon, alle monstres far, er begravet i Etna.

ELIZABETH: På jordens fødestue

Middelhavet_06
Ruvende Stromboli er et sted for naturelskere og livsnytere.

Utbrudd hvert 20. minutt på Stromboli

Er du av typen som elsker nyttårsraketter, er øya Stromboli nord for Sicilia, stedet for deg. Stromboli er simpelthen en vulkan med to små landsbyer festet i skjørtekanten. Her bor det til sammen cirka 400 mennesker.

Straks du setter føttene dine i havna, braker Stromboli ut i et utbrudd som får bakken under deg til å riste og lavaelvene til å sukle i små bekker. Her er det nemlig utbrudd hvert 20. minutt hele døgnet. Og nei, vulkanen hviler ikke om natten.

Folk kommer hit med ferge fra havnebyen Milazzo på Sicilia, og de fleste vil opp til vulkanens topp. Det er strengt forbudt å gå opp på egen hånd, men flere turselskaper på Stromboli arrangerer kveldsvandringer. Det er nemlig flottest å ta seg opp hit når Stromboli står i lys lue om natten. Hjelm er påbudt, men det låner guideselskapet ut.

Øya har et par tre restauranter som serverer deilig nytrukket sjømat. Det er også et par enkle overnattingssteder, blant annet Hotel Miramare.

FRAN: Kjærlighet og skandaler med Ingrid Bergman på Stromboli

Mat og drikke på Sicilia

sicilia_food-08
GUDS MAT: Maten på Sicilia kalles for Guds mat. Her fra Tenuta San Michele i Santa Venerina på Sicilia.

Det beste med de mange turmulighetene på Sicilia er de mange spisestedene. Det er aldri langt til en trattoria eller ristorante som serverer rause porsjoner pasta, couscous (araberne er ikke langt unna), risotto, blekksprut, fisk, kaker og vin. For ikke å snakke om butikker og markeder.

Mat er en av Sicilias store attraksjoner, og brorparten av det du finner i utsalgene er lokalproduserte lekkerier. Ta med deg godt brød, pølser, skinke, frukt og vin fra markedene i en av byene – og en duk. Brett ut, server og nyt.

PS: Det blomstrer på Sicilia også i januar, men det aller vakrest i april og mai. Da er det friskt og frodig med stor blomsterflod.

Lær å lage mat som en siciliansk kokk

picnic _02
En rastepause på Sicilia. Foto: Fran Fernandez

Slik reiser du til Sicilia

Fly: Det er to flyplasser på Sicilia, Palermo og Catania. Det går ingen direktefly fra Oslo til Sicilia og du må derfor belage deg på et eller to flyskift. Prisene på billett kjøpt via Finn.no starter på cirka 1 886 kroner for en tur-retur-billett.

Charter: Star Tour selger reiser til seks steder på Sicilia. Prisene starter på 2 809 kroner for 8 dager.