Det er fort gjort å falle pladask for Marrakesh, byen under de røde Atlasfjellene der virkeligheten tangerer eventyret. Men nå har jo absolutt alle jeg kjenner vært der, og slangetemmerne er mer interessert i dirhamene dine enn kobraens dans.

Todradalen er full av kasbaer som smelter inn i det vakre landskapet.
Todradalen er full av kasbaer som smelter inn i det vakre landskapet.

Øde og annerledes

Men frykt ikke. Marokko er fortsatt eksotisk, og elsker du Marrakesh, så er byen bare for en forrett å regne for deg som er sulten på mer. Et av mine favorittområder er ravinene som strekker seg mot Sahara. De er skapt av elvene Todra, Dadès og Draâ, og inni disse sprekkene i jordoverflaten er det som om tiden har stått stille.

Eksotisk, javisst!
Eksotisk, javisst!

Internett? Glem det. Femstjerners hotell? Glem det og. Litt vin til maten? Ja takk, men da må du innom temmelig triste alkoholutsalg som det ikke finnes mange av, og betale nesten norske priser for druesaften. Men hva gjør vel det, når du får låne et esel å ri på, som bærer vinflaskene tilbake for deg?

Nå er jeg lei av rompeklyping i arabiske land

Vi drar på daddelslang med eseler i Skouras palmeoase.
Vi drar på daddelslang med eseler i Skouras palmeoase.

Jordpalass

Og nå, kjære reiseglade lesere, skal jeg røpe mitt aller beste overnattingstips for deg som vil ha en ekte 1001-natt opplevelse. Velkommen til Ait Abou! De eneste hotellstjernene er de som glimrer intenst fra himmelhvelvingen ovenfor. Aldri har jeg sett så mange stjerner som her! Mohamed ønsker velkommen på gårdsplassen på det som er Marokkos høyeste ksar.

Mohammed er gjestfriheten selv i sitt eget barndomspalass.
Mohamed er gjestfriheten selv i sitt eget barndomspalass.

Her, i leireslottet bygd av jord, vann og halm, har familien hans bodd gjennom tre generasjoner.

-Når det regner løper vi rundt med bøtter og håper at sola skal komme fram og tørke huset før det kollapser, forteller han. Gudskjelov regner det ikke så ofte.

Byggmaterialene er halm, jord og vann.
Byggmaterialene er halm, jord og vann.

På dagtid leier vi nusselige små esler som frakter oss rundt i oasen. Barna føler seg trygge og velkomne, og legger sin elsk på hvert sitt favorittesel. Men når Ali Baba, som Mohamed kaller mannen min, kaster seg oppå eselryggen, sier Siena ifra. – Pappa, det der går IKKE, han kommer til å brekke beina! Om kvelden tester vi tradisjonelt hammam, og går til dekket bord opplyst av blafrende stearinlys. Dette er Marokko på ordentlig, og jeg vet at jeg skal tilbake.

Inga deler sine 8 beste tips på Gran Canaria.

Utsikten fra Ait Abou er det ingenting å si på. Høy-Atlasfjellene i bakgrunnen.
Utsikten fra Ait Abou er det ingenting å si på. Høy-Atlasfjellene i bakgrunnen.

Her ligger Ait Abou: