Mange forbinder Andalucia med flyplassbyen Malaga og Costa del Sol. Men Andalucia rommer så mye mer, og ettersom jeg bor her, har jeg blitt godt kjent med hver eneste krik og krok. Det mest dekkende ordet jeg kan bruke for å beskrive Andalucia er «lidenskap». Det er en råhet i dette fylket lengst sør i Spania som ikke finnes i nord. Det er i Andalucia det smeller i kastanjetter. Hestene vrinsker lidenskapelig i Jerez, det festes lidenskapelig på strendene i Caños de Meca og jomfru Maria hedres med religiøs lidenskap i små, hvitvaskede landsbyer hver påske. Og jeg elsker det.

Andalucia er Spanias nest største fylke etter Castilla y León.

Det tar litt under fire timer å fly fra Oslo til Malaga, og da har du følgende buffét av lekre steder å utforske.

Mine 10 favoritter

Jeg har jo egentlig langt flere favoritter enn disse ti, men det får være måte på hvor langt dette innlegget skal være. Dette er en god start hvis du aldri har vært i Andalucia før, og har lyst på en smak av det lidenskapelige livet som leves i sør.

1. Jerez

Hest og sherry oppsummerer denne provinsielle byen som mange glemmer å besøke. Her hører du ekte flamenco, ikke for turistene, men for beboerne selv, og i mai måned går La Feria del Caballo (hestefestivalen) av stabelen.

Synes du at hest er best, så vil du elske Jerez!

Er du glad i hester, kan du glede deg til å beundre de vakre, gråskimlede og hvite andalusierne som er en egen rase. De er kjent for sitt utrolig gode lynne og smidige bevegelser.

2. Cadiz

Cadiz
At ikke flere reiser til Cadiz er uforståelig for meg, men også ganske bra. Her slipper du turistkø!

Europas eldste by, og en havneby med deilig puls. Jeg elsker å vandre rundt i de smale smugene i gamlebyen som er omkranset av hav på alle kanter. Katedralen med gullkuppel, den vesle bystranden La Caleta og et måltid «pescaito frito» (frityrstekt fisk), og vips er du like forelsket i denne fantastiske byen som meg! Jeg skjønner nå at jeg bør skrive en egen post om Cadiz, men det får bli en annen gang. Her er det mye historie å oppleve, og den gjemmes ikke bort på museer, men ligger integrert i bybildet.

3. Lyskysten

Lyskysten_04
El Palmar er stranda for deg som vil surfe dagen lang. Eller bare være.

 

Min boltreplass om sommeren er Costa de la Luz, som oversatt til norsk blir Lyskysten. Det kan blåse nokså heftig her, men til gjengjeld slipper du en kyst som er spist opp av hotell og bebyggelse. Mesteparten av denne kysten er fremdeles jomfruelig vakker, og mine favoritter er El Palmar, Caños de Meca, Bolonia og Tarifa.

4. Sevilla

Den vakre Guadalquivirelven deler Sevilla i to.

Sevilla er Andalucias hovedstad, og en verdig sådan. Arkitekturen er imponerende, og få ting kan slå den deilige følelsen av å sette seg ned langs Guadalquivirelvens bredd langs Calle Betis med noe kaldt i glasset og nyte skumringstimen. Sevilla ligger bare et par timers kjøring fra Malaga, og er virkelig en storby å regne med.

Les mine Sevillatips her

5. Arcos de la Frontera

Mens jeg venter på påskeprosesjonene i Arcos, kjøler jeg meg ned med et glass Ruedavin.

Skjønne, lille, hvitvaskede Arcos ligger midt mellom Sevilla og Gibraltar, og er min favorittby når det er påske. Prosesjonene her er intime og stemningsfulle, og den religiøse lidenskapen er fascinerende. Samtidig spiser du fantastisk god mat i Arcos, for eksempel på mitt stamsted La Cárcel i Calle Dean Espinosa 18. Gled deg!

6. Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas har en særpreget beliggenhet klemt innunder et fjell.

Mange har vært i Ronda, som jeg med vilje har utelatt fra listen, ettersom alle kjenner den fra før uansett. Men når du er ferdig med Ronda, skal du kjøre en liten halvtime nordover til vesle Setenil de las Bodegas. En nydelig fjellandsby, der husene er bygd på dramatisk vis under klippene. Og er du klar for mer andalusisk landsbyliv etter det, så anbefaler jeg en tur innom Grazalema. Dette er hvite landsbyer som på magisk vis har unngått turistkartet, og hvor bestemødrene fortsatt sitter på campingstoler utenfor husveggen når det går mot vår.

7. Granada

Alhambra er et av de vakreste byggene jeg noensinne har besøkt! Foto: Spain attractions

Granada var en av de første byene som maurerne erobret på den iberiske halvøya på 700-tallet, og byen var også en av de siste som ble gjenerobret av de kristne nesten 800 år senere (1492). Her ligger det svimlende vakre palasset Alhambra, som er en av Spanias mest besøkte severdigheter og et av verdens beste eksempler på overdådig, islamsk arkitektur. Gamlebyen i Granada (Albayzin) er et snirklete nettverk av smale gater, og det er en helt egen stemning i denne elegante storbyen.

8. Guadix

Å bo i en grotte er helt vanlig i Guadix.

Guadix er et morsomt stopp for den nysgjerrige på vei fra Granada til Almerias strender. Halvparten av befolkningen på 20.000 bor fremdeles i grotter i den delen av byen som kalles Barrio Troglodyte. Du kan leie din egen grottebolig, og oppleve hvor svale og deilige de er, selv midt på sommeren. Vi overnattet i grotteboligen på bildet ovenfor, som heter Tio Tobas.

9. Cazorla

Fra Hornos har du svimlende vakker utsikt, og fantastiske vandringsmuligheter.

Cazorla er Spanias største nasjonalpark hvis fulle navn er «El Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas». Er du glad i vakker og innbydende natur, vil du fryde deg her. Jeg har vandret her, i området rundt den vesle landsbyen Hornos, og både floraen og faunaen er fantastisk. Nå vurderer jeg å dra tilbake for en digital detox, for følelsen i Hornos er å dra bakover i tid.

10. Cabo de Gata

Middelhavet_05
Hver sommer må jeg innom Cabo de Gata. Men hysj, det er vår hemmelighet!

Ingen sommer er komplett for meg uten en tur til nasjonalparken Cabo de Gata som ligger i Spanias sørøstlige hjørne. Området er beskyttet slik at du ikke finner høyhus eller ellevill utbygging. Bare fantastisk vakre strender og landsbyliv. Restaurantene serverer mat rett fra havet, og aldri har jeg smakt like god fisk som på restauranten El Manteca i den lille landsbyperlen Las Negras. Take me back!

Strand Cabo
Cabo de Gata er Europas tørreste område, og et sted få kjenner til.