2014-12-08 at 17-13-37
Å klatre til topps på en eksplosiv vulkan er ikke hverdagskost

Guadeloupe består av to øyer. Den ene en olding, den andre en baby. Geologisk sett. Bli med på en spektakulær reise til jordens begynnelse.

 

Norwegian rapporterer om fulle fly på sine nye direkteruter til Karibia, hvorav Guadeloupe. Men visste du at Guadeloupe har en av verdens mest turistvennlige eksplosive vulkaner?

De er skremmende, vakre og uhyre interessante for alle som studere geologi, blomster, vær og jordens historie. For oss vanlige turister er det å klatre en vulkan ubeskrivelig annerledes. Jorden i fødesmerter. Det lukter, syder, koker og freser. Bakken er kliss ny, for her er alt som i urtiden. Bregner, mose og planter som dukker opp av asken, bokstavelig talt. Men føler seg knøttliten, men samtidig del av noe universelt stort.

2014-12-08 at 16-35-29
Utsikten sydover er formidabel i klarvær. Det synes ikke på bildet, men i horisonten ligger de vakre øyene Les Saintes, som har verdens vakreste bukt, og nåes lett med en ferge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EU i det karibiske hav

Kort om Guadeloupe: Øya er en del av De franske antillene, og ligger midt i Karibia. Du befinner deg derfor i EU, med euro, fransk lov og språk. Guadeloupe består av to sammenvokste øyer; Grande Terre og Basse Terre. Den første er flat, med flotte strender og fine surfebølger. Den andre er dominert av den 1467 meter høye vulkanen La Soufrière, omkranset av tett regnskog.

2014-12-07 at 14-30-09
Fantastiske strender med autentisk folkeliv på Grande Terre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra hotellet mitt på oldingøya Grande Terre, ser jeg skyen som kretser rundt vulkanen. Det spruter damp og gasser ut av en rekke hull, lik en sveitserost, i det fjerne. Ikke så veldig fjernt da, for avstandene er korte på Guadeloupe. Det tar oss rundt en time med bil til landsbyen Saint Claude der vi finner aktivitetssenteret Verte Intense, drevet av det franske ekteparet Eric og Laurence Vaillot, som elsker friluftsliv. Herfra tilbyr de alt fra trekking til fosseklatring, dykking og B&B Les Bananes Vertes (De grønne bananer). Sistnevnte med laid-back globetrotteratmosfære i regnskogen.

2014-12-08 at 14-22-21
Veiene er fine, og slynger seg gjennom koselige landsbyer og regnskog.

Tur i jungelen

Du blir kjørt så langt veien går i øyas imponerende regnskog. Derfra er det en steinlagt sti gjennom villniset. For meg, som bor i Nordmarka, var det ganske annerledes å møte en skog der du ikke skal gå mange meterne før du er i skikkelig trøbbel. Du risikerer å aldri komme ut igjen, for det er umulig å orientere seg etter himmelretninger nede i den mørke og fuktige jungelen. Spiselige planter og dyr finner du heller ikke her, men heller ingen giftige!

vulkan

 

– Se opp, sier Laurence, som har tatt hovedfag på vulkaner.

–  Det som karakteriserer en regnskog er symbiosene mellom ulike planter. Hvert høye tre er omslynget av andre planter, som lever av å suge til seg fuktigheten fra regnet på vei nedover, forteller hun, og peker ut alskens rare planter og deres plass i økologien.

2014-12-08 at 15-12-43
Hyggelige guider! Vulkaneksperten Laurence og lokalguiden William (som er rå på salsa)

Det er lett å følge steinveien, og plutselig er vi ute av skogen. Tregrensen er linjalrett, og landskapet endret til et  grønt teppe av bregner og mose, som er så dyp og fuktig at om du stikker hånden inn i den rekker den til albuen. Schwupp! Og rett foran oss, en av verdens få eksplosive vulkaner som man trygt kan besøke, til topps.

Vi var svært heldige og fikk klarvær da vi besøkte vulkanen. 90 prosent av tiden er det tåke og regn akkurat her. Dermed kunne vi gå opp stier som normalt ikke anbefales.

– Kjenner dere lukten, spør Laurence.

– Det er et godt tegn, for det er den luktfrie gassen som er giftig», smiler hun.

– Og ser dere de røde lysprikkene? Vulkanen overvåkes kontinuerlig med infrarødt lys av vulkanologer som forsker her året rundt».

Sist de hadde utbrudd var i 1977. Nå ventes ikke nye utbrudd på svært mange år.

2014-12-08 at 17-10-59
Jeg har kledd med for å matche svoveldampen!
2014-12-08 at 17-24-45
Hullete som en Sveitserost. Skummelt og fasinerende, for det buldrer, freser og koker.

På toppen kommer vi ikke nærmere jordens tilblivelse. Det er til og med kjølig her oppe, for temperaturen synker med en grad per 100 høydemeter. Nye hull spyr ut damp og gass. En underlig opplevelse.

2014-12-08 at 18-08-26
Bratt men overkommelig

Vi går ned igjen på den andre siden. Bratt, men ikke verre enn at både gamle og barn kommer seg frem.

Samme formiddag kjøres vi til havet, og til Cousteau Marine Park rundt Les Ilets Pigeons (Dueøyene) for å svømme blant gullfisk og havskilpadder.

punch
Rum og planteur er selskreven til lunch. Her serverer Laurence oss på Les Bananes Vertes etter endt vulkantur.

Nærmere jordens ekstreme attraksjoner kommer du ikke på én dag! Du har nok å filosofere over resten av dagen, over en vidunderlig planteur, (rum- og tropisk fruktcocktail).

Vil du vite hva vi spiste? Sjekk matbloggen min her:

Frukt, rom og krydder på Guadeloupe