Bortebest.nos minste og søteste reiseekspert tar seg en lur. Det tar på å være guide.
Bortebest.nos minste og søteste reiseekspert tar seg en lur. Det tar på å være guide.

Det er innmari hyggelig å ha en liten baby, altså, men det er kanskje begrenset hvor lange reiser man tør å ta dem med på. I begynnelsen er det jo skummelt bare å gå ut av leiligheten, for ikke å snakke om å dra de med på busser og baner. Men litt etter litt løsner det og det begynner å rykke i reisefoten igjen. På kartet er det kanskje ikke mye å skryte av, men i en hverdag bestående av lite søvn, bleieski(f)ting, hylskriking og der man store deler av døgnet er lenket til en lenestol, er det kanskje de viktigste små reisene man gjør for ikke å klikke… Derfor har jeg bestemt meg for at min mammaperm er det perfekte tidspunktet for å bli kjent både med byen, og babyen, sin. Her er min guidefra de første tre månedene med baby:

Tur 1: Østensjøvannet – drabantbyperlen

Lille Jonathan er bare tre uker og jeg vegrer meg for å gå lenger enn til Rema 1000. Flaks at jeg er så heldig å bo i gangavstand fra både Østensjøvannet og Østmarka. Vår første trilletur er rundt Østensjøvannet. Turen tar rundt en time og hvis alt skjærer seg er det alltids en benk å amme på. Helt siden jeg var liten, har jeg matet fugler ved dette vannet. Jeg husker at jeg så en elg (!) på et av jordene her og jeg får stadig høre om den gangen broren min ble angrepet av en canada-gås. Helt sant. Etter dette har jeg alltid hatt et anstrengt forhold til gjess…

Østensjøvannet er best kjent som et fugleparadis, og det er mange fuglenerder som ligger og lurer i buskene med telelinser – på jakt etter et sjeldent fjækre. Turstien langs vannet er dessuten veldig populær blant turgåere, og dagtid er det stort sett pensjonister og nybakte foreldre som vandrer rundt vannet. I dag er det som å gå tur på tjukkeste bondelandet. På høyre side av stien er en traktor i gang med å pløye jordet og venstre side ligger det to dovne kuer og glor, og snart er det tid for medbrakt kaffe til mor.

Konklusjon: Rett og fint og helt ufarlig for nybakte foreldre. En koselig og passe lang tur!
Mat: Det er ingen serveringssteder langs Østensjøvannet, men det er flere benker og bord ved lekeplassen ved broa til Abildsø. Jeg tok med kaffe på termos og sjokolade. Alltid kaffe. Alltid sjokolade…
Slik kommer du hit: Ta enten T-bane 4 til Manglerud eller T-bane 3 til Skøyenåsen.Bli med Koster rundt med meg, graviditet ingen hindring!
Østensjøvannet er perfekt for fuglenerder og babyer. Her er det alltid en benk å sitte på om babyen skulle få lyst på en sup.
Østensjøvannet er perfekt for fuglenerder og babyer. Her er det alltid en benk å sitte på om babyen skulle få lyst på en sup.

Tur 2: Østmarka – skogen i byen

Oslo-borgere er velsignet med vakker natur på alle kanter. Østmarka er et yndet utfartssted for alle på denne kanten av byen, og bare noen minutter vekk fra ringveien hører jeg fuglekvitter. Stiene her er perfekte for oss som triller, og det er et hav av forskjellige ruter. Dessuten: Du kan velge å gå inn og ut av Østmarka akkurat der det passer deg. Jeg går inn fra Oppsal og planlegger å gå til Rustadsaga for der har de visst innmari gode boller. I begynnelsen går det oppover og oppover så det svir i lårene. Så etter et kvarter flater det ut, og vi passerer Ulsrudvann, speilblank og stille. Og like borti veien møter vi på en skogsmaskin… Barnevogn går dårlig overens med skogsmaskiner og gjørmete stier så vi snur og tar heller stien mot Haugerud. Stadig slår det meg: Er vi i Oslo? Trærne henger over stien og jeg tror et øyeblikk at jeg er på den engelske landsbygda. Helt til jeg ser høyblokkene på Haugerud i det fjerne.
Konklusjon: Litt bratt i begynnelsen, men alt i alt en finfin sløyfe på en times tid.
Mat: På Rustadsaga er det en koselig kafè med masse godt, mye plass og stellebord. Håper vi kommer oss dit neste gang…
Slik kommer du hit: Alle veier fører til…Østmarka – du kan ta f eks t-banen til Haugerud eller Skullerud.Er Bamseklubb egentlig så barnevennlig?

Den hemmelige hagen ligger i Oslo. Finn roen, ja, og skift et par bleier.
Den hemmelige hagen ligger i Oslo. Finn roen, ja, og skift et par bleier.

Tur 3: Botanisk hage – den hemmelige hagen

Botanisk hage var bokstavelig talt min hage da jeg fikk mitt første barn, og det var en drøm å vandre rundt her når kolikk-ungen endelig sov. Og slik er det fremdeles. Her inne glemmer du alt som heter trafikk og mas. Isteden hører du fuglekvitter og fluesurr, og ser vakre dammer, trær og små oaser bak hvert tre. Her sitter studentene og tegner, småbarnsforeldre leser en bok mens minsten sover i vogna, pensjonistene drikker kaffe fra termos og barnehagebarn med refleksvester får guidete turer. Selv om Botanisk hage ikke er verdens største, er det mange stier å gå og mange benker å amme på, og det er en park som er like fin hele året.

Konklusjon: Et perfekt sted å søkte tilflukt når byen (og ungen) blir masete. Her finner du roen!
Mat: Den koselige kafeen på Tøyen hovedgård er perfekt, og her er en av byens fineste uteserveringer. Kafeen har lunsj, kaker, kaffe og stellebord

Slik kommer du hit: T-bane til Tøyen

Nei til digital sutteklut på reise

Tur 4: Klassikeren

Når det kommer til mafia, inludert barnevognmafiaen, er det bare én regel som gjelder: your in or you're out. Jonathan er så klart med.
Når det kommer til mafia, inludert barnevognmafiaen, er det bare én regel som gjelder: your in or you’re out. Jonathan er så klart med.

Kaffe, kaffe, kaffe – på et tidspunkt er det alt en småbarnsmor tenker på. Flaks for meg at dagens tur begynner på Grünerløkka! Jeg har dristet meg til urbane strøk og starter turen med en take away-cappucino i Birkelunden før jeg retter snuta mot Akerselva. Turen langs Akerselva er en klassiker blant oss med vogn. Langs hele elva er det benker som er perfekte for amming. Ingen løfter et øyebryn ved synet av en pupp langs denne ruta. Du kan starte turen hvor som helst langs elva og gå så langt du vil, men mitt mål for dagen er Nydalen. Asfalterte stier fører oss først opp det som må være byens bratteste bakke ved Mølla, og når jeg endelig har fått igjen pusten er vi allerede ved Myhrens verksted.

Konklusjon: Ikke rart at «barnevognmafiaen» trives langs Akerselva! Her er det godt tilrettelagte stier, mye fint å se på og et et hav av benker å amme på.
Mat: Ved det koselige torget ved Lilleborg ligger både Kolonihagen og Copa Co Oro. Torget er også fint for dem med større barn. Det er lite trafikk, og god plass til å løpe rundt.

Slik kommer du hit: T-bane til Grønland, eller buss 21 til Grünerløkka. Du kan også starte i Nydalen og gå i konstant nedoverbakke. Det er jo veldig behagelig…

Fine turveier og små, hvite stryk langs Alna-elva.
Fine turveier og små, hvite stryk langs Alna-elva.

Hjelp, barnet mitt vil ha en cocktail

Tur 5: Langs Alna-elva – den skjulte perlen

Denne turen har jeg hørt mye pent om, så hvorfor i all verden har jeg aldri gått her før? Jo fordi Alna-elva har blitt stemoderlig behandlet og gått for å være den litt styggere søstera til Akerselva, men hei! De siste årene har det blitt lagt ned masse jobb for å lage hyggelige turstier langs elva og jammen blir jeg positivt overrasket. Vi starter ved Brynseng t-banestasjon og målet er lunsj på Kaffebrenneriet i Gamlebyen. Den første halvdelen av turen har vi har skogen på venstre side og elva på høyre, og vi passerer både hengebroer og gamle industribygninger. Etter noen kilometer åpenbarer Svartdalsparken seg med store gressletter, benker og bord og her er det perfekt med en liten ammepause. Snart nærmer vi oss Gamlebyen og den kule Klosterenga skulpturpark, og når vi ser fengslet på Grønland ser vi til vår store glede at fengselsbutikken Benny butikk er åpen. Her er det flust av treleker, keramikk og klær som er produsert på fengselet og prisene er kriminelt lave.

Benny butikk er byens tøffeste butikk.
Benny butikk er byens tøffeste butikk.
Konklusjon: En annerledes og overraskende fin rute for den som vil ha både by og natur på samme tur. På denne turen så jeg mye av byen som jeg knapt har sett før. Min favoritt!
Mat: På den gamle brannstasjonen i Grønlandsleiret ligger byens fineste Kaffebrenneriet. På baksiden er det et hyggelig brosteinstorg med uteservering på solfylte dager. Ellers er det god plass inne, men ingen stellefasiliteter å skryte av.

Slik kommer du dit: T-bane 1, 2, 3 og 4 til Brynseng.

Bortebest.no samarbeider med Klikk.no