
Det er innmari hyggelig å ha en liten baby, altså, men det er kanskje begrenset hvor lange reiser man tør å ta dem med på. I begynnelsen er det jo skummelt bare å gå ut av leiligheten, for ikke å snakke om å dra de med på busser og baner. Men litt etter litt løsner det og det begynner å rykke i reisefoten igjen. På kartet er det kanskje ikke mye å skryte av, men i en hverdag bestående av lite søvn, bleieski(f)ting, hylskriking og der man store deler av døgnet er lenket til en lenestol, er det kanskje de viktigste små reisene man gjør for ikke å klikke… Derfor har jeg bestemt meg for at min mammaperm er det perfekte tidspunktet for å bli kjent både med byen, og babyen, sin. Her er min guidefra de første tre månedene med baby:
Tur 1: Østensjøvannet – drabantbyperlen
Østensjøvannet er best kjent som et fugleparadis, og det er mange fuglenerder som ligger og lurer i buskene med telelinser – på jakt etter et sjeldent fjækre. Turstien langs vannet er dessuten veldig populær blant turgåere, og dagtid er det stort sett pensjonister og nybakte foreldre som vandrer rundt vannet. I dag er det som å gå tur på tjukkeste bondelandet. På høyre side av stien er en traktor i gang med å pløye jordet og venstre side ligger det to dovne kuer og glor, og snart er det tid for medbrakt kaffe til mor.
Mat: Det er ingen serveringssteder langs Østensjøvannet, men det er flere benker og bord ved lekeplassen ved broa til Abildsø. Jeg tok med kaffe på termos og sjokolade. Alltid kaffe. Alltid sjokolade…
Slik kommer du hit: Ta enten T-bane 4 til Manglerud eller T-bane 3 til Skøyenåsen.Bli med Koster rundt med meg, graviditet ingen hindring!

Tur 2: Østmarka – skogen i byen
Slik kommer du hit: Alle veier fører til…Østmarka – du kan ta f eks t-banen til Haugerud eller Skullerud.Er Bamseklubb egentlig så barnevennlig?

Tur 3: Botanisk hage – den hemmelige hagen
Botanisk hage var bokstavelig talt min hage da jeg fikk mitt første barn, og det var en drøm å vandre rundt her når kolikk-ungen endelig sov. Og slik er det fremdeles. Her inne glemmer du alt som heter trafikk og mas. Isteden hører du fuglekvitter og fluesurr, og ser vakre dammer, trær og små oaser bak hvert tre. Her sitter studentene og tegner, småbarnsforeldre leser en bok mens minsten sover i vogna, pensjonistene drikker kaffe fra termos og barnehagebarn med refleksvester får guidete turer. Selv om Botanisk hage ikke er verdens største, er det mange stier å gå og mange benker å amme på, og det er en park som er like fin hele året.
Mat: Den koselige kafeen på Tøyen hovedgård er perfekt, og her er en av byens fineste uteserveringer. Kafeen har lunsj, kaker, kaffe og stellebord
Slik kommer du hit: T-bane til Tøyen
Tur 4: Klassikeren

Kaffe, kaffe, kaffe – på et tidspunkt er det alt en småbarnsmor tenker på. Flaks for meg at dagens tur begynner på Grünerløkka! Jeg har dristet meg til urbane strøk og starter turen med en take away-cappucino i Birkelunden før jeg retter snuta mot Akerselva. Turen langs Akerselva er en klassiker blant oss med vogn. Langs hele elva er det benker som er perfekte for amming. Ingen løfter et øyebryn ved synet av en pupp langs denne ruta. Du kan starte turen hvor som helst langs elva og gå så langt du vil, men mitt mål for dagen er Nydalen. Asfalterte stier fører oss først opp det som må være byens bratteste bakke ved Mølla, og når jeg endelig har fått igjen pusten er vi allerede ved Myhrens verksted.
Mat: Ved det koselige torget ved Lilleborg ligger både Kolonihagen og Copa Co Oro. Torget er også fint for dem med større barn. Det er lite trafikk, og god plass til å løpe rundt.
Tur 5: Langs Alna-elva – den skjulte perlen
Denne turen har jeg hørt mye pent om, så hvorfor i all verden har jeg aldri gått her før? Jo fordi Alna-elva har blitt stemoderlig behandlet og gått for å være den litt styggere søstera til Akerselva, men hei! De siste årene har det blitt lagt ned masse jobb for å lage hyggelige turstier langs elva og jammen blir jeg positivt overrasket. Vi starter ved Brynseng t-banestasjon og målet er lunsj på Kaffebrenneriet i Gamlebyen. Den første halvdelen av turen har vi har skogen på venstre side og elva på høyre, og vi passerer både hengebroer og gamle industribygninger. Etter noen kilometer åpenbarer Svartdalsparken seg med store gressletter, benker og bord og her er det perfekt med en liten ammepause. Snart nærmer vi oss Gamlebyen og den kule Klosterenga skulpturpark, og når vi ser fengslet på Grønland ser vi til vår store glede at fengselsbutikken Benny butikk er åpen. Her er det flust av treleker, keramikk og klær som er produsert på fengselet og prisene er kriminelt lave.

Mat: På den gamle brannstasjonen i Grønlandsleiret ligger byens fineste Kaffebrenneriet. På baksiden er det et hyggelig brosteinstorg med uteservering på solfylte dager. Ellers er det god plass inne, men ingen stellefasiliteter å skryte av.
Slik kommer du dit: T-bane 1, 2, 3 og 4 til Brynseng.

Hvem er vi, og hva gjør vi?
Gi oss en globus, og vi er lykkelige. I et par uker. Så begynner føttene å klø igjen. Gi oss jetlag, gi oss malariamedisin som herjer med nattesøvnen. Gi oss øyeblikket vi går ut av en flyplass på et fremmed sted. Jaget etter nye horisonter er sterkere enn trangen til hjemmets lune trygghet. Til sammen har vi flere tusen reisedøgn i kofferten. Vi har levert og fortsetter å levere store og små reisereportasjer til de fleste av Norges mediehus. Her tar vi deg med bak kulissene i det vi mener er verdens beste jobb!
Bloggere
Inga Ragnhild Holst – partner og hovedblogger
Vibeke Montero – partner og hovedblogger
Fran Fernandez – programmerer og fotograf
Elizabeth Lingjærde – Gjesteblogger
Caroline Korsvoll – Gjesteblogger
Tjodunn Eltvik Dyrnes – Gjesteblogger
Tone Solberg – Gjesteblogger