Jeg har aldri helt skjønt hvorfor ikke flere reiser til Portugal. Det er mitt naboland ettersom jeg bor i Spania, og grensa ligger en fire timers kjøretur unna. Hver gang jeg reiser dit, kjenner jeg på den samme følelsen. Så stille og rolig det er. Så lite oppbygd. Og så ufattelig vakre strender!

Portugisiske strender MÅ være noen av Europas aller vakreste, og jeg snakker ikke bare om Algarvestrendene i sør. Langs hele kysten ligger lys, myk sand og innbyr til en dukkert. Havet kan være kaldt til tider, det er tross alt Atlanteren, men til gjengjeld er det godt med armslag.

Mine ti favorittstrender i Portugal

Dette er mine favoritter, men jeg kunne lett ha utvidet denne lista til tjue strender, for det er mange som ikke fikk plass på denne lista.

#1 Arrifana – surfemekka

Arrifana er surfernes paradis. Men det er en lekker strand for oss andre også…

God surfestemning, spektakulære bølger og en helt perfekt liten strandbar i skråningen over stranda. Dette er paradiset for alle som trives best med brett – og oss andre som gjerne sitter i skyggen med en iskald cerveja og ser på.

#2 Praia da Rocha – skikkelig turist

Da barna var små, var Praia da Rocha et perfekt sted å leke pirater!

Dette er en av Algarves mest turistifiserte strender, men jeg har allikevel fantastiske minner herfra da barna var små og vi lekte pirater blant klippene og tidevannsgrottene. Passer for deg som vil ha en typisk sydenstrand med kort vei til en typisk «sydenby».

Portugal
Praia da Rocha… Siena og meg for nesten ti år siden.

#3 Ilha de Tavira – bilfri øy med DEN stranda

reiseblogger strand
Mine favorittstrender i Portugal er mange! Ilha de Tavira en en av dem.

Hvem elsker vel ikke bittesmå øyer der elementene er lys puddersand, blå himmel og turkist hav? Ta båten fra Tavira sentrum til Ilha de Tavira, overfarten tar cirka et kvarter, og glem verden. Det ligger en rekke fantastiske restauranter på stranda der du spiser skikkelig god sjømat til en billig penge.

#4 Odeceixe – i elvemunningen

Portugal
Jeg vender ofte tilbake til Odeceixe, der dette elveløpet skaper de deiligste strender.

Dette har vært min feriefavoritt i mange år, og er et sted vi stadig reiser tilbake til. Da barna var små, syntes vi ofte at Atlanteren var for vill og frådende for dem. Derfor søkte vi oss til Odeceixeelva som er en bred elv med sandbredder. Der er forholdene langt roligere, og vannet er også varmere siden det er såpass grunt.

#5 Amoreira –  imponerende dimensjoner

Portugal
Portugal er et surfemekka, og Costa Vicentina har noen av de mest imponerende strendene jeg har sett.

Jeg elsker å føle meg bitteliten i naturen, og Amoreira er en sånn strand hvor klippene, havet og elementene reduserer deg til en liten ert. Her er det alltid en liten bris fra havet, og lyden av Atlanteren er overdøvende. Her har jeg faktisk fått mitt aller første solstikk, fordi jeg ikke følte at sola tok. Men det gjorde den, og etter det har jeg fått fornyet respekt for Portugals sol.

#6 Carcavelos – glitz og glam nær Cascais

Cascais er en kjent by utenfor Lisboa i Portugal, og det er hit hovedstadsfolket kommer når de vil slappe av i helgene. Cascais var tidligere en liten fiskelandsby, men er i dag en av Portugals mest velstående kommuner. Forvent velholdte marinaer, shoppinggater og striglete promenader. Carcavelos ligger like ved munningen av elven Tagos, omtrent ti kilometer før Cascais.

#7 Fonte da Telha – nær Lisboa

Fonte da Telha er en himmelsk strand, bare tjue minutter fra Lisboa.

Krysser man den store 25. april-broa i Lisboa, kommer man til Setúbalhalvøya. Her ligger Costa da Caparica, og selv om det er kort vei til hovedstaden, er pulsen langt roligere her enn i Cascais. Jo lenger sør du beveger deg, jo færre mennesker er det. Fonte da Telha er et lite samfunn som ligger tjue minutter med bil fra 25. april-broa, og her er stranden helt fantastisk. Myk sand, hyggelig strandservering og alltid godt med plass.

#8 Ericeira – fiskelandsby med surfestrand

Ericeira er en gammel fiskelandsby med bra surf.

Hvite murhus med blå vinduskarmer, flyvefisk som henges opp til tørk på en klessnor utenfor vinduet. Koselige kafeer med deilige portugisiske vaniljepaier og smale brosteinsgater. Det er sånn jeg husker Ericeira. Men kommer du midt på sommeren, så er den søvnige fiskelandsbyen et myldrende surfesamfunn. Ericeira har nemlig noen av landets beste bølger.

#9 Praia do Bom Sucesso – for den beste strandbarlunsjen

Portugal strand
Praia de Bom Sucesso ligger som en sandtunge ved utløpet av Obidoslagunen.

Helt ærlig, så har jeg aldri badet på Bom Sucesso-stranden. Men jeg har lunsjet! Restauranten Rio Cortico har verdens beste utsikt over stranden som ligger ved munningen av den vakre Lagoa de Obidos, og settingen er helt idyllisk. Deilig, portugisisk vinho verde i glasset, ferske sardiner på tallerkenen, og vips, så har man sommerminnene i boks! Hit vil jeg tilbake, og da skal jeg bade:)

Portugal
I love you Portugal!

#10 Porto Santo – gylden idyll midt i Atlanteren

Porto Santo
Jeg var på Porto Santo i forbindelse med en fotojobb, og her er mine flotte modeller på den vakre sandstranden som ble nummer ti på lista.

Nummer ti er en strand mange ikke har hørt om, siden den ligger langt fra det portugisiske fastlandet. Porto Santo er en liten øy som ligger like nord for Madeira, og den kalles gjerne Madeiras sandete lillesøster. På Madeira finnes det som kjent ikke sandstrender, men på Porto Santo åpenbarer det seg en gylden, ni kilometer lang sandstrand som er helt fantastisk! Det finnes egen flyplass på øya, og denne stranda passer for deg som trives best når du ikke er omringet av andre.