Parador Alcalá de Henares er et perfekt eksempel på hva en parador er.

Er du glad i luksus, men er litt gjerrig? Da er de spanske paradorene noe for deg.

En parador er et hotell som ligger i historiske bygninger som fort, klostre og slott. Alle er tilknyttet en kjede, Paradores de Turismo de España og det første hotellet i denne kjeden ble åpnet i 1928. I dag finnes det paradorer over hele Spania fra Kanariøyene til Galicia. Det mest oppsiktsvekkende med paradorene, er at de er statlige, det vil si at de er et sosialistisk prosjekt.

Statlig luksus

Hvis det innebærer å spise fabelaktige skinker, drikke høye, mørke viner og sove i luksuriøse rom, vel, så er jeg med. Og med priser fra rundt 100 euro, er det vel ingen som vil protestere mot. Det er ganske enkelt mye luksus, kultur og kvalitet for pengene. Parador Alcalá de Henares er den fjerde paradoren jeg har besøkt. Etter en rundtur, ba jeg like godt direktøren om jobb. Anlegget er spektakulært vakkert.

Spis frokost på patioen på parador Alcalá de Henares utenfor Madrid. Legg merke til de nye vinduene som er bygget inn i de gamle rammene.

Først kloster, så fengsel

Paradoren  var opprinnelig et kloster og har senere vært brukt som fengsel. Men arkitektene har ikke latt seg friste til å følge de gamle linjene, nei, de har kledd opp den gamle bygningmassen i en smart og stram drakt som virker beroligende for sjelen. Eller som Wikipedia beskriver det: «Avantgarde og historie møtes med sine respektive språk». Det er godt for øyet. Modeller av den renoverte anlegget ble møtt med stor begeistring da det ble stilt ut på The Museum of Modern Art New York. Men for innbyggerne i denne småbyen cirka 20 kilometer fra Madrid, er kanskje ikke det faktumet kjempeviktig. De koser seg her.

Historie og moderne komfort i en og samme gang på parador Alcalá de Henares.

– Folk kommer hit for å feire konfirmasjon, bryllup, ha utdrikningslag eller bare for å slappe av i spaet, sier underdirektør Isabel Hernández ved parador Alcalá de Henares utenfor Madrid til Bortebest.no.

Hva kan vi si? Vi sjekker mer enn gjerne inn på nytt.

Les om Bortebest.nos hotelltester »»

Legg merke til de skandinaviske putene på Alcalá de Henares.

WIFI

Ja.

HÅRFØNER

Sivilisert, ikke-veggfast hårføner med kraft.

FROKOST

Stort utvalg i frokostbuffeten med lokale produkter av høy kvalitet.

OPPMERKSOMHET

Servicen er også upåklagelig og du merker at personalet, enten det er de i frokostsalen eller folkene i restauranten, er svært dyktige. At de i tillegg gjør jobben sin med varme, humor og omtanke, kjennes godt. En av kelnerne fortalte for eksempel at hun hadde jobbet 13 år på parador bare fordi det er så hyggelig og bra arbeidsforhold. Da vi reiste før frokostsalen åpnet, laget paradoren en matpakke som varte hele veien hjem til Norge. En hyggelig gest!

Velutrustet badeområde.

ROM

Rommet vi fikk, var romslig. Det er holdt i duse grå og beige toner og innredningen er stram og minimalistisk uten å virke gjerrig. Det gir en ro. Et pluss er at ikke er gjenboere, et bevisst grep fra arkitektenes side. Mange hoteller har nå laget badesoner, slik er det også her. Badeværelset var stort og hadde dusj, badekar, håndvasker og toalett adskilt av glassvegger, så flere kan oppholde seg der. Du får en følelse av å være på et spa. Det manglet badekåpe og tøfler. Det er minibar uten det mest spennende innholdet og safe på rommet.

RENHOLD

Prikkfritt.

Cervantes bodde vesle byen Alcalá de Henares. Derfor feirer paradoren litteraturen med bokstaver i ett av trærne i hagen.

TILGJENGELIGHET

Hotellet har fire rom tilrettelagt for handikappede. Lyspanelene er noen steder vanskelig å betjene.

NØKKELINFO

Parador Alcalá de Henares har 128 rom, spa, svømmebasseng, hage, restaurant og konferansesaler.

Adresse: Colegios 8, Alcalá de Henares, Madrid
Pris fra: 140 euro inkludert frokost
Karakter: Bortebest.no gir Parador Alcalá de Henares fem gullkofferter. Her får du høy kvalitet for pengene.
Nett: www.parador.es/es/paradores/parador-de-alcala-de-henares

 

[usr 5]

Hotell i Amsterdam? Les Tones test »»

Vi reiste med det spanske turistkontoret til Alcalá de Henares.