Kunst, cocktails og en hes hane

Flyplassbyen har blitt chic. Malaga er billigere enn Nice, tryggere enn Barcelona og mer spennende enn Palma.  I dag er faktisk Malaga en av Europas beste kulturbyer, takket være borgemester Francisco de la Torre som har satset hundre millioner euro på å sette byen på kulturkartet gjennom de siste ti årene.

Har du en dag her, rekker du mye, men gå for all del ikke glipp av en overnatting på et av byens lekre hotell med takterrasse og Middelhavsutsikt.

TAKTERRASSEUTSIKT: Den splitter nye havnepromenaden har sjenket nytt liv til Malaga.
TAKTERRASSEUTSIKT: Den splitter nye havnepromenaden har sjenket nytt liv til Malaga.

10.00 – Frokost på utekafe. På Plaza del Obispo ligger den upretensiøse baren L’expérience og serverer deilige frokostmenyer med ferskpresset juice og knallgod kaffe. Utsikten over byens katedral får du med på kjøpet.

11.00 – En tur på Picassomuseet. Det ligger midt i gamlebyen, og du rekker å se mye på halvannen time.

12.30 – Shopping i Calle Molina Lario, byens hovedgate som er et Karl Johan på steroider. Forvent butikker av alle slag, og selvsagt et yrende folkeliv.

Calle Larios er svøpt i deilig skygge i de varme sommermånedene.
Calle Larios er svøpt i deilig skygge i de varme sommermånedene.

14.00 – Lunsj. Spanjolene har et nesten religiøst forhold til mat, og det er helt utenkelig å hoppe over en lang lunsj bestående av flere retter. Malaga er full av restauranter, og er kjent for sine fantastiske tapas. La Taberna del Pintxo er et utrolig sjarmerende sted for en matbit. Her sitter man i en gågate, og serveres himmelske småretter (pintxos er catalanernes tapas). Det fungerer sånn at kelnerne bærer tallerkener ut, også forsyner man seg av det man synes høres og ser fristende ut. Når man er ferdig å spise kommer kelneren og teller tomme tallerkener før man får regningen.

Min bestevenninne er flamencodanserinne på kveldstid. Til lunsj er vi bare matvrak.
Min bestevenninne er flamencodanserinne på kveldstid. Til lunsj er vi bare matvrak.

16.00 – Malaga har lenge vært en litt skranglete havneby med dårlig rykte. I dag er byen rustet opp med mange flotte muséer. Picassomuseet var byens første kunstmuseum, bygd til ære for byens store sønn som ble født på Plaza de la Merzed. Så åpnet  Carmen Thyssen-museet dørene i 2011. I år (2015) åpnet Centre Pompidou og Museo Ruso – begge to er de eneste bransjene utenfor henholdsvis Frankrike og Russland. Jeg har spesielt sansen for Pompidou-museet, som ligner en Rubiks kube nederst i den oppgraderte havna. Her vandrer du langs vannkanten, med restauranter og butikker på en side, og havet på den andre. Inne i museet, kan du blant annet se Frida Kahlo, Francis Bacon, Chagall m.fl.

Rubiks kube? Nei, Pompidou i Malaga.
Rubiks kube? Nei, Pompidou i Malaga.

17.30 – Båttur. Utenfor Pompidou ligger det små båter som tilbyr rundturer i bukta utenfor Malaga. Dette er hyggelig på solrike dager, og da vi tok turen havnet vi midt i en flokk delfiner! Turen tar en knapp time. Pris: 10 euro, inkludert et glass hvitvin.

19.00 – Sundowner. På toppen av hotellet Molina Lario ligger det en liten, intim takterrasse som serverer fantastiske drinker. Utsikten over katedralen, havna og havet er slående vakker, og du trenger ikke å bo på hotellet for å nyte godt av takterrassen.

Myk kveldsstemning på takterrassen til Hotel Molina Lario.
Myk kveldsstemning på takterrassen til Hotel Molina Lario.

20.00 – Ekte flamenco med middag. El Gallo Ronco er en liten bar i gamlebyen som serverer deilig mat og heftige flamencoshow. Navnet betyr ‘den hese hanen’, muligens som et ekko fra de lidenskapelige tonene som siver ut av lokalet når danseshowet begynner klokka 20.00 og 22.00 hver kveld. Ja, hver eneste kveld! Baren er drevet av flamencoentusiaster, så her er du garantert ekte vare. Adresse: Plaza de las Flores

Lidenskap på spansk.
Lidenskap på spansk.

22.00 – Å vandre rundt i Malagas nettverk av små brosteinsgater er hyggelig når som helst på dagen. Men om kvelden hviler det en egen sjarm i gamlebyen. Sett deg ned på gatekafeer for en iskald caña (glass øl), eller peil deg inn på sjømatbaren Canela Fina rett ovenfor Carmen Thyssen-museet og ta et glass cava og en østers. Nam, nam!

Da gjenstår det bare å si: Buenas noches!