Pressereise

Jeg er landkrabbe med stor L, og var ganske uforberedt da jeg var på seilas i Kroatia for en uke siden. Men du verden så fort man kan gå fra landkrabbe til seilentusiast på fire dager! Skjønt, entusiast er å ta hardt i. Jeg har snarere blitt en som elsker å seile uten å løfte en finger. En luksusseiler!

Ser det ut som jeg vet hva jeg driver med? Neida. Seilingen er det gudskjelov noen andre som tar seg av!

Jeg reiste med More Sailing, som er et svensk firma som tilbyr seilturer i Kroatia, Hellas og Karibia. De spesialiserer seg på «seglingsresor för alla», et konsept jeg elsker! Det betyr jo at mens noen (vertinnen) fikser lunsj og legger vinen til kjøling, kan andre (jeg) ligge og sole seg på dekk.

DAG 1 – Ship o’hoi

Fredrik Olsson er skipper ombord, og en sånn type man føler man kan stole på fra første sekund.

Skipperen vår het Fredrik Olsson, og han plukket oss opp i havnen i Primošten. Båten var en kjærlighet-ved-første-blikk-affære. Superfresh, topp moderne og med det lekre navnet «More Grey».

Mer spesifikt var det en More 55, en 53 fot, splitter ny båt designet av Cossutti Yacht Design, bygd på verftet More Boats – for den som forstår seg på denslags.

Jeg var mer opptatt av komfort enn tekniske spesifikasjoner, og til min glede var lugaren min såpass romslig at både romkamerat Ida og jeg fikk plass til oss selv, bagasjen vår – OG toalettsakene. De tar, som dere vet, størst plass:)

Det fantes totalt fem lugarer, tre toaletter og en liten kahytt til besetningen ombord. OG de har internett! En salig åpenbaring for oss har blitt avhengige og ikke er redd for å innrømme det. Å internettdetoxe på ferie er oppskrytt!

Og sånn duver dagene avsted…

Første etappe gikk til øya Šolta, og den vesle marinaen Maslinica. Vi seilet et par, tre timer, og Fredrik forklarte om mistralvinden underveis mens vi nippet til nydelig, lokal rosévin. For ja, all drikke ombord er inkludert i prisen, uansett om det er vann, juice, kaffe, vin, brus eller øl du har lyst på.

Det finnes to regler ombord: Den ene er at man ikke drikker alkohol før 11.00.

DAG 2 – 7.30: Rise and shine!

En ting man ikke gjør på seiltur er å sove lenge. Til gjengjeld er det nok av tid til å ta seg en høneblund på dekk i løpet av dagen. Allerede klokka åtte har vår skjønne vertinne Bella disket opp med deilig frokost. I byssa står det ferskt brød, pålegg, frukt, havregrøt, kokte egg, frokostblanding, yoghurt, kaffe og te som vi kan forsyne oss av som vi vil.

Frokost serveres klokken 08.00 hver dag.

Kort tid etter frokost og etter at vi har gjort unna morgenstellet i marinaens anlegg, legger vi fra kai og setter kursen mot Vis.

Vis er en øy jeg har hatt lyst til å oppleve lenge. Det er den av de bebodde, kroatiske øyene som ligger lengst ute i havgapet, og på grunn av den isolerte og strategiske beliggenheten, ble den brukt som hovedkvarter og militærbase av general Tito. Øya var stengt for turisme frem til 1989. I dag er den ikke lenger så uoppdaget, men du verden, så vakker!

Vis er en spesiell øy. Det merker man på menneskene og den isolerte følelsen.

Vis er også kjent for sitt vakre, krystallklare badevann, og underveis stoppet vi i Stiniva Bay, som ble kåret til Europas beste strand i 2016. Jeg kaster anker – ja, du leste riktig. Jeg! For underveis i seilaset ga Fredrik oss små oppgaver, som å vinsje, kaste uti fendere og kaste anker. Vil man lære mer, øser Fredrik velvillig av kunnskapen sin. Bryr man seg katta om seilig og bare vil nyte ferden, så slipper man å ta i et eneste tau.

Her er seilbåten vår ankret av undertegnede i Stiniva-bukten.

Etter badestopp i Stiniva og deilig lunsj ombord i båten, ankommer vi Vis om kvelden. En bikkje bjeffer på kaia, og solnedgangen farger himmelen rosa. Livet er akkurat så deilig og idyllisk som jeg håpet det skulle være på seiltur. Hver kveld rusler vi ut i vakre, kroatiske middelalderbyer og spiser middag på restaurant, og jeg føler at jeg får ferielykke i bøtte og spann. Maritim lykke på dagtid, og møter med nye steder på kveldstid.

DAG 3 og 4 – Hvar og Trogir

Hvar er og blir en av mine favoritter.

For at dette ikke skal bli for oppramsende, så legger jeg heller ved en billedkarusell som oppsummerer resten

av seilaset. Rutinene ombord var de samme hele veien: Frokost og lunsj ombord, hyppige badepauser og romantiske innseilinger om kvelden.

 

Hånden på hjertet – dette er noe jeg anbefaler til alle som drømmer om en seilferie, men som ikke har kunnskap til å seile selv.

Pris: ca. 15.000 kroner per person inkluderer
Flyreise t/r Oslo-Split – Transfer til og fra flyplassen i Split – 7 netter ombord – Frokost, lunsj og drikke ombord – Havneavgifter og drivstoff – Sengetøy og håndkle

Finn din drømmeferie hos More Sailing!