Det er flere år siden jeg tapte en flik av hjertet til et enkelt hotell i Las Palmas. Selv om tidligere eiere har måttet gi opp driften, har Hotel Madrid beholdt sin loslitte, gammelmodige sjarm.

Drøyt hundre meter øst for Triana-gaten, i skrå vinkel fra Santa Ana-katedralen og Columbus-huset streber slanke palmelegger mot en skylodden vinterhimmel. Adressen er Plaza de Cairasco 5.

Hotel Madrid
Et kaldt glass smaker godt i solveggen på Hotel Madrid.

En av de første gangene jeg drakk en svalende ettermiddagsøl på utekafeen, fikk jeg følgende utlegning av eier Vladimir Yanes:

 

– Cairasco-plassen er sjelen i Las Palmas. Det var her byen startet. Dette er det kulturelle sentrum på Gran Canaria. Både teater, bibliotek og kunstmuseum ligger rett ved, og det er langt til de overfylte strendene ved Maspalomas. Hit kommer de som er ute etter ekte opplevelser.

Og ikke bryr seg om hotellstandarden er enkel, kunne han ha lagt til.

Hotel Madrid, Las Palmas
Enkle, men komfortable rom.

Hotellfetteren til Fawlty Tower

I nesten femti år tilhørte hotellet, som i 2010 passerte sine 100 år, familien Yanes. Det var pappa Julian som kjøpte det i 1970. Noen god butikk ble det aldri. Vladimir og broren Paco måtte innså at de nok aldri fikk råd til å sette hotellet i moderne stand, men avviste i årevis alle fristende tilbud om å bli kjøpt opp av pengesterke investorer. De visste at de forvaltet en kulturperle, en kanarisk variant av Fawlty Tower,  bygget i den arkitektoniske stilen som spanjolene hadde tatt med seg til koloniene i Sør-Amerika.

– Hotel Madrid er et familiehotell. Det er ikke til salgs for noen pris, bedyrer Vladimir Yanes.

Hotel Madrid
Rommet mitt med utsikt over Cairasco-plassen i hjertet av Las Palmas.

Berømte gjester

Etter å ha hentet et glass øl og en skål med oliven, inviterer Vladimir til en titt inn i den halvmørke baren i Cafe Madrid. Her forteller han entusiastisk videre:

  • Hotel Madrid er kjent i hele Spania. Alle har vært her, doserer han og peker opp på anegalleriet over tidligere gjester. Det teller flere berømtheter, hvorav mange er ganske ukjente for norske blikk. To av Kanariøyenes store sønner drar vi imidlertid kjensel på: stjernetenoren Alfredo Kreuz og den allestedsnærværende kunstneren fra Lanzarote, Caesar Manrique.
Stjernegalleri: På Hotel Madrid kan du sove i samme seng som spanske kjendiser.

Francos siste natt før borgerkrigen

Og fremfor alt er general Fransesco Franco ikke til å ta feil av. Mer enn 30 år etter at den hatede diktatoren døde, kjenner brødrene Yanes en viss stolthet over at tidligere eiere huset ham den siste natten før spansk historie ble rykket tilbake til start. På morgenen den 18. juli 1936 forlot han rom nr. 3, og gikk målbevisst til det militære hovedkvarteret ved San Telmo-parken. Derfra erklærte han sitt opprør mot den sittende regjering i Madrid. Det var starten på en borgerkrig som raste i tre år og fortsatt sitter dypt i den spanske befolkningen.

I samme ånd

Våren 2017 måtte brødrene Yanes kaste inn håndkleet og innse at familiehotellet var konkurs. Den eneste trøsten var at de unngikk å selge hotellet til en av de store, internasjonele kjedene.

– Den nye eieren vil drive hotellet videre i samme ånd, forsikrer Danuba Viera Caballero fra sin plass bak resepsjonsdisken.

En del kapital i bakhånd har nok også den nye eieren. Flere av de 18 værelsene er allerede pusset opp,  og har fått egne bad. Men interiøret er fortsatt enkelt og spartansk – og prisen deretter. 57 euro betalte jeg for to senger, skrivepult, gratis wi-fi, en litersflaske med lunkent vann  og et knøttlite badekar. Inkludert i prisen var også en fransk balkong med plass til to pinnestoler og utsikt til palmelegger og livlig folkeliv på Plaza de Cairasco. Fint å sitte der med en miniflaske med cava mens ettermiddagen glir over i en litt kjølig kveld. Ved enden av plassen tiltrekkes  stereotypkledte hipstere av en kul og påkostet kafe som for få år tilbake huset en bank.

Hotel Madrid, Las Palmas
Sannelig finner jeg ikke min egen reportasje om hotellet innrammet på veggen!

Nostalgi

Men rett under den franske balkongen min og meg samles stamgjester fra nærområdet. De fleste av dem er godt voksne. I likhet med hotellet gir de inntrykk av å stamme fra en tidligere tid. Ikke minst derfor er Hotel Madrid stedet for oss som innimellom digger et dypdykk ned i nostalgien. Og som har behov for å stikke av fra strandbarene lengst sør i landet Syden for å tilbringe et døgn eller to i Spania.

Avslappet stemning på hotellets egen kafe i første etasje.

Les også om mitt møte med Spanias aller beste rødvin

Se stedene på kartet