Da jeg var 19 år reiste jeg på ferie med en gutt for første gang. Vi dro i juni. Syrinene blomstret, sola stod på til langt på kveld og vi kysset i de trange gatene i Latinerkvarteret. Vi spiste de største biffene jeg hadde sett og drakk øl midt på dagen. Jeg forelsket meg straks. I København så klart.

Kan ungen være alene på hotellrommet?

København var første stoppested til kontinentet. Bak oss lå Norge hvor det mest utsvevende man kunne oppleve var en senkveld på Theatercaféen i Oslo. I København går Norden med sine velmente formaninger over til å bli verden, full av helseskadelige pølser, wienerbrød til frokost (antakelig noe man kunne dø av) og fryktelig verdensvante mennesker.

Forholdet til gutten tok slutt, men det gjorde aldri forholdet til København. Det er blitt dypere og sterkere med årene. Det er ikke bare fordi København alltid er villig til å fornye seg og byr på det beste av seg selv at jeg stadig må tilbake hit. Jeg tror det er ekte kjærlighet.

Her får du antakelig en av Skandinavias hyggeligste frokoster. Morgenmad, altså. Foto: Fran Fernández
Her får du antakelig en av Skandinavias hyggeligste frokoster. Morgenmad, altså. Foto: Fran Fernández

Når jeg drar hit, forsøker jeg å få rom på Guldsmeden i Vesterbro gade 66. Her er det ingen rå luksus. Derimot er det herlige, eklektiske værelser med store balinesiske himmelsenger og balkong. Guldsmeden startet opp med et hotell i Århus, men har i dag flere små hoteller over hele verden. Betjeningen er svært vennlig og hjelpsom og dekker opp herlig froskostbuffeter, som de nesten har blitt berømte for. Og en gang jeg kom hit, etter stengetid, sendte de meg en beskjed på epost hvor det stod «Håper dere har hatt en fin reise. Nøkkelen ligger i kommoden. Velkommen.»

Smelt!

Pris: Fra cirka 1 045 danske kroner
Nett: www.guldsmeden.dk

3 ting hotell må slutte med