Restaurant Barr
Restaurant Barr innfrir alle løfter!

Restaurant Barr har Danmarks beste frikadeller på menyen og en schnitzel du neppe spiser bare én gang!

Aha, tenker du. Barr er en sånn klassisk kneipe eller bodega i København med sømandslapskaus og røykende matroser som drar en grovis i baren?

Nei, langt i fra. Restaurant Barr åpnet sommeren 2017 i Nomas gamle lokaler. På lik linje med Restaurant 108, som ligger et steinkast unna i samme gate, er også dette et Noma-barn – et samarbeidsprosjekt med Michelinstjernegiganten.

Her er det heltre; brede eikeplanker og lær, ansatte uniformert i fengelsstripete t-skjorter, real mat med store smaker og egenbrygget øl. Interiørdesignet har Snøhetta stått for.

Her får du flere gode restauranttips i Danmark

Restaurant Barr
Fasaden på Restaurant Barr.
Restaurant Barr
Per får kyndig veiledning av en av Dalton-brødrene.

B-GJENGEN PÅ BARR

– Lurer på hvem som har bestemt seg for de stripete t-skjortene, fniser Tjodunn. – Ser de ikke litt sånn Daltonbrødrene i Lucky Luke-aktige ut? Eller B-gjengen?

Restaurant Barr beskriver seg selv slik: «Barr er inspirert av retter og drikkevarer fra det Europeiske ølbeltet, tilsat innovasjon fra det seneste tiårs gastronomiske utvikling i Danmark.»

Kjøkkensjefen på Barr, Thorsten Schmidt, har tidligere stått bak grytene hos Malling & Schmidt i Århus, mens restaurantens egen ølbrygger – norske Andreas Pedersen – kommer fra Amager Bryghus.

På menyen står det mindre retter: Nye kartofler, romainblade, surdeigspannekake, skogkveg, varmrøkt laks, hønseegg, margbein, to middels store retter; frikadeller og banket frilandsgris, samt to store hovedretter til to personer: Torskehale og dansk bøf. I tillegg kan Barr friste med tre søte retter til avslutning.

Restaurant Barr
Lekkert interiør og gode smaker på Barr.

IKKE BARE, BARE BRØD…

Brød blir satt på bordet. Surdeigsbrød sammen med både pisket smør og en miks av andefett og svinefett.

– Ah, kanskje vi skal droppe å bestille mat? Dette kunne jeg leve på resten av livet, sier Per, som raskt blir nedstemt.

Vi starter med cocktails – gin tonic og old fashioned – mens vi studerer menyen. Valgets kval. Vi vil gjerne smake på så mye som mulig, og vraker dermed torsken og den danske bøf. Riktig nok med tungt hjerte, etter å ha sett nabobordets vanvittig lekre torsk trone majestetisk på tallerkenen.

Først ute er nye, små poteter smaksatt med løpstikke, Noma-klassikeren geitesmør, og bakskuld, som er tørket flatfisk, forklarer en av Dalton-brødrene, og smaker som bacon.  Sammen med potetene kommer servitøren med en carpaccio av skogskveg med nyperoser, en tomatsaus og knasende, bitter salat. En perfekt start på måltidet.

Og sjekk ut – kjolen under bordet matcher maten!

Restaurant Barr
Vakker mat smaker ekstra godt. Carpaccio av skogskveg.

FLYTENDE BACON I GLASSET

Til maten drikker vi  øl fra Barrs eget bryggeri, vi starter med en lett, crispy lager, Ævii. Men senere skulle vi få noe adskillig mer overraskende i ølglasset…

Neste servering: Margbein med en kompott av halvmodne stikkelsbær, og varmrøykt laks sammen med Rygeost, barrmite (en Barr-variasjon av engelskmennenes umami-favoritt Marmite) og agurk.

Her er det bare en feil: Margbeinet skulle vært dobbelt så stort. Minst! Og her blir vi virkelig utfordret på ølfronten – solgt inn av vår stripete venn som flytende bacon. Hvordan er det mulig å si nei til noe sånt?

Og hvordan det smaker? Den mørke Märzen rauchbier med hint av bacon, løfter margbeinet virkelig til himmels sammen med stikkelsbærkompotten, som kanskje kunne vært ørlite grann syrligere, mener Per.

Restaurant Barr
Margbein med en kompott av halvmodne stikkelsbær.

Dermed er det duket for kveldens soleklare bankere: Tjodunn bare SKAL ha wienerschnitzel av tørrlagret frilandsgris, mens Per, helt siden barndommens søndagsmiddager hos farmor, har hatt en dragning mot kjøttkaker med stuet kål og brun saus. Så derfor: Frikadeller glasert med barrmite, kål på to måter og en aldeles vanvittig brun saus laget på brunet smør og svineskank, og er redusert, redusert og igjen redusert.

– Her kan farmor bare gå og legge seg, er konklusjonen. (Sorry, salige farmor!)

Schnitzelen med smørsaus tilsatt kapers, ansjos og sitron, sammen med pepperrotkrem, erter og nyperoseblader, er også bare å dø for.

Restaurant Barr
Varmrøkt laks er en fargefest på tallerkenen og en smaksfest i munnen.

DESSERT OG PISSOIR-IPA

To desserter – en gammeldags is med granskuddolje og blåbær samt Sønderjysk vaffel (som egentlig er en krumkake), gode råd med bringebær, flødeskum og kerneolje. Til dette serveres et deilig, syrlig, rosa bringebærøl – Berliner Raz fra svenske Brekeriet! Tjodunn gir to tomler opp og ville gitt både tre og fire om det var mulig.

Restaurant Barr
Dessert servert med et himmelsk syrlig, rosa bringebærøl til.

Inn fra sidelinjen får Per stukket til seg en liten smak av et annet øl som skal passe perfekt til iskremen: Eafæ – en farmhouse IPA laget hos Barr. Boquet’en er noe spesiell…, advares det.

OMG! Det lukter pissoar! Tjodunn prøvelukter. – Jeg kan nesten strekke meg til offentlig pissoar…

Men utrolig nok – sammen med isen smaker ølet perfekt, kan vi enes om.

Vi har bestilt og bestilt, uten å tenke på lommeboken. Så det er med en viss spenning vi, mange timer senere, venter på regningen.  Men 1995 kroner for dette utmerkede måltidet kjennes virkelig ut som good value for money.

Restaurant Barr

Hjem til Barr HER

Restaurant Barr passer for:

Romantikk: Ja, absolutt! Ta med kjæresten hit – kanskje blir det frieri?

Barnefamilien: Barr er en folkelig restaurant hvor du trygt kan ta med barn. Om barna vil bli begeistret for menyen? Tja – kjøttkakene og schnitzel burde kunne funke i alle fall.

Ut med jobben: Er du så heldig at du skal til Køben med jobben – så foreslå Barr for sjefen!!!

Ut og spise alene: Helt topp. Her kan du sitte i baren og spise litt eller mye, ta en liten øl eller en stor. Rettene er små – så du kan smake på litt forskjellig.

Ble du sulten av å lese dette? Da må du sjekke ut Tjodunns fantastiske matblogg Smaken av Oslo. Der får du restauranttips i fleng, og haugevis av gode oppskrifter!