For å få perfekte foto til en sak om karneval fulgte vi den profesjonelle karnevalsdanseren Kashira inn i én av favelaene i Rio de Janeiro hvor hun skulle legge sminke før kveldens parade.

Det er karnevalsparade i Rio de Janeiro i kveld og de beste sambaskolene skal gå i parade i sambadromen. Sambaskolene, som arrangerer karnevalene i Rio de Janeiro, springer stort sett ut av favelaene.

– Jeg vil gi tilbake til favelaen, sier Kashira i det hun løper opp trappene ved den eneste inngangen til bydelen Cantagalo–Pavão–Pavãozinho hvor det ifølge Wikipedia skal bo rundt 5 000 mennesker. ­Denne favelaen skal ha blitt ryddet opp i.  – Ingenting å være redd for.

Det viser seg å være en sannhet med visse modifikasjoner. På plassene står skjorteløse, unge menn med noe som ser ut som maskingevær. Noen kommer kjørende forbi med mopeder, mange bevæpnet. Jeg spør våre bekjente der om det er noe spesielt som skjer.

– Nei, det er rolig. Bare slapp av. Vil du ha litt vann, sier sminkøren.

En nydelig småjente, Amanda, kommer med en kopp kaffe. En annen jente bare trekker på skuldrene.

– Det er helt vanlig. Jeg er vant til det.

– Når politiet kommer inn, så blir det skuddveksling, sier en kioskeier.

Det var skyting i denne favelaen for to uker siden.

Mange drept av politet i Brasils favelaer

For favelaen er en parallell by med butikker, barer, hus og fotballbane. Men rundt 920 mennesker ble drept av politiet i 2016, ifølge Amnesty, de fleste av dem i det de kaller marginaliserte nabolag. Rundt 60 000 mennesker blir drept i Brasil per år, det er flere enn i Syria. I favelaene er det kriminelle nettverk som styrer alt fra strømforsyning til narkotikaomsetning – selv om mange beboere er helt vanlige arbeidere.

– Men i dag er det rolig, sier hun og henter en stol til meg.

Kashira får lagt makeupen og satt på løsvipper- og hår. De tjue høye centimeter skoene tas på. Så spretter hun ut på en liten plass, hun skal nemlig skyte bildene til PR-portofolien i ettermiddag Hun danser, smiler og poserer. Hun er stjerne. Diva! Dronningen av favelaen, ja, av verden. Folk stopper opp og vil ha bilde med sammen henne. «Linda, linda», sier både store og små.

– Jeg pleier å si til folk: «Ikke skyt meg, jeg danser for dere. Jeg har brukt masse penger på å kjøpe kostymet for å danse med sambaskolen deres».

Fototeamet sier de er vant til dette. Men når jeg snakker med dem hver for seg, så sier de at de ikke er helt sikre. At det føles ubehagelig at de tungt bevæpnede mennene står bak oss.  Men så vil stjerna opp på toppen av favelaen for å ta bilder i solnedgang, her er lyset fortryllende og utsikten over Copacabana spektakulær. Kanskje ikke en god idé for en blond «gringa» å skulle vandre videre inn i favelaen for så deretter ta seg ned og gjennom den i mørket?  I 2014 ble en gruppe turister, inkludert en journalist, fanget i en skuddveksling i denne favelaen. Det ville vært en pinlig øvelse å skulle be om hjelp for å komme ut hvis noe mot formodning skulle skje. Kashiras mannlig frisør tilbyr seg å følge meg ut av bydelen og vi sikksakker oss gjennom smugene uten avløp med strømkablene hengende som spagettiklaser rett over hodene våre.

Varme og verdighet

Som takk for bryderiet det faktisk er å klatre ned de bratte trappene og ut i Rua Saint Roman, som er en tverrgate bare 10 meter unna den store handlegaten på Copacabana, tilbyr jeg ham en seddel. Men han klemmer meg og sier «Nei, takk, det var bare hyggelig». En vanlig dag i en uvanlig by. Varme og brutalitet går inn i hverandre. Og bildene og historien? De blir bra. De var verdt bryderiet og vil bli å se i en norsk avis om en stund. Å komme bak fasaden og møte menneskene som jobber i månedsvis med å arrangere de storstlåtte karnevalene, gjør meg ydmyk.

Se flere bilder fra Rio de Janeiro, Brasil, på vår Instagram-konto.

PS: Det ligger et hostel i denne favelaen. Folk i Rio er svært skeptiske til å gå inn i favelaen, inkludert svært drevne krigsjournalister, som følge av de mange skuddvekslingene. Det anbefales ikke. De fleste norske turister vil heller ikke føle seg komfortable med den uregulerte våpenhåndteringen Dette skrives samtidig med at det på nyhetene viser bilder karnevalsdeltakere som blir overfalt, slått og ranet i bydelen Ipanema, som regnes som blant de tryggeste i Rio de Janeiro.