pressereise

Rødvin for Spanias konger

Altfor lenge var spansk rødvin for meg ensbetydende med Rioja. Det var før jeg hørte om vinmakeren som var så fornem at selv den abdiserte kong Juan Carlos måtte stå på venteliste.

Vandrehistorien vil ha det til at samtalen lød omtrent slik:

«Hallo, det er hos Vega Sicilia».

«God ettermiddag.  Jeg skulle gjerne bestille en kasse av Deres vin».

«Da må du vente på din tur min herre. Det er venteliste».

«Har du noen idé om hvem jeg er? Jeg er kongen av Spania».

«Det kan så være. Men som alle andre du må vente til det blir din tur».

Historien om kong Juan Carlos mislykkede forsøk på å skaffe seg en kasse Vega Sicilia fikk jeg høre da jeg besøkte den lille landsbyen Roa. Den ligger i hjertet av Ribera del Duero, området som i dag er kjent for Spanias aller beste rødviner.

IMG_3133
At druene modner sent gir kraftig smak og dyprød farge.

På denne høysletten er Duero-elven livsnerven der den flyter langsomt gjennom det bølgende landskapet. Først når den har krysset grensen til Portugal vil den skjære seg ned i Dourodalens bratte skrenter før den renner ut i Atlanterhavet utenfor Porto. Langs den strekningen gir den næring til portvinsdruen touriga nacional, men det er en annen historie.

Lange tradisjoner

Det har ikke alltid vært slik at selv kongelige ringer forgjeves til en vinmaker på den kastilljanske høyslette for å sikre seg vin. I Roa besøker vi hovedkvarteret til D.O Ribera del Duero, og lærer at vintradisjonene riktignok strekker seg 3000 år tilbake i tid, men fikk en brå stopp da maurerne slo seg ned i distriktet i tidlig middelalder.

Først da de var drevet ut på slutten av 1400-tallet, ble det plantet noen vinranker rundt en håndfull klostre. Men det var ikke før Francos død i 1975 at det for alvor ble satset på vinmarker igjen. Og nå produserer vi Spanias beste rødviner, fastslår PR-sjef Agustín Alonso González stolt.

Utfordrende klima

Veien til toppvinene har vært kronglete og lang. Den gjennomsnittlige høyden over havet i Ribera del Duero er 800 meter. Klimaet omtales spøkefullt som «ni måneders vinter og tre måneders helvete».

På vinteren kan temperaturen synke helt ned til 20 minus. I brennvarme sommere kan temperaturen i løpet av et døgn endre seg med 20-25 grader fra ettermiddag til midnatt.

I de kjølige nettene får plantene hvile, og dette er noe av grunnen til vinene er så rike og kraftige i smaken, forklarer González. At modningsprosessen i dette klimaet tar 50-60 dager, i stedet for normalt 40, gir bløtere tanniner.

Høstingen finner ikke sted før i månedskiftet september-oktober. Det bidrar også til den mørke, fyldige fargen.

Kjøpe Ribera del Duero-viner på polet? HER ER UTVALGET

Ribera del duero vinmonopolet
DYR OG DEILIG: Prislapp på 3199 kroner på polet.

Legendarisk vin

De første vinstokkene ble plantet på eiendommen som nå bærer navnet Vega Sicilia i 1864. Selv om grunnleggeren var ambisiøs nok, hadde han nok ingen anelse om at dette skulle resultere i en av verdens mest legendariske viner, nemlig Vega Sicilia Unico.

Først på 1980-tallet begynte det å gå gjetord om denne fremragende rødvinen som stort sett ble solgt privat til medlemmer av spansk overklasse. Ryktene ble snappet opp av nå abdiserte kong Juan Carlos, og resulterte i dialogen ovenfor.

Ikke rart at Vega Sicilia ble en haipet vin etter dette. I fjor gikk åtte flasker Vega Sicilia Unico fra 1994 til den nette sum av 63 300 kroner, pluss salær, på Blomqvists vinauksjon i Oslo kan dn.no opplyse.

Familiebedrift

Fordi min lommebok ikke er i nærheten av å kunne begjære et unikt eksemplar av Vega Sicilia, stanset vi heller hos Bodegas Viña Pedrosa for å smake oss frem til de få vinflaskene som kunne legges i bagasjen.

IMG_3149
Bodegaeier Manuel Perez Pascuas (t.v) på Viña Pedrosa i munter samtale med sin eksportsjef Juan Miguel de la Vega Meiland.

Der fikk vi til og med treffe eieren, Manuel Perez Pascuas, kalt Manolo. Han overtok vingården etter faren, som grunnla den i 1980. Da var både Vega Sicilia og Pesquera i gang med å produsere kvalitetsvin.

— Den forrige paven drakk alltid vår vin til jul, opplyser Manolo med et bredt flir.

De gamle er best

Han peker utover de lett skrånende vinmarkene hvor druene langsomt er i ferd med å modne, og forklarer at de beste druene fra de eldste stokkene går til å lage reserva og gran reserva.

— Bodegas Pedros lager bare kvalitetsvin, fortsetter han. De vanlige bordvinene kan kooperativene og andre spanske vindistrikter ta seg av.

En vin fra D.O. Ribera del Duero, og særlig Pedrosa, skal by på helt spesielle smaksopplevelser.

Det siste fikk vi erfare, både da vi smakte oss gjennom et utvalg på vingården og senere åpnet de flybårne flaskene til helt veltilberedte middager og utvalgte gjester.

Vinene egner seg særlig godt til helstekt indrefilét av okse, men tåler også smaksutfordringen fra lammestek og vilt.

Les mer om vin på Bortebest.no

bortebest.no var invitert til Ribera del Duero og Burgos av Spanias turistkontor. Som alltid på slike pressereiser står vi fritt til å skrive det vi ønsker fra reisen.

Her finner du Ribera del Duero: